Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στα πλαίσια του Λεσβιακού Καλοκαιριού 2019
17 Ιουλίου 2019
Εκθέσεις τοπικών και όχι μόνο, προϊόντων στην Ικαρία
17 Ιουλίου 2019

Με απλότητα και σεμνότητα η εκδήλωση για την σημερινή 107η επέτειος απελευθέρωσης της Ικαρίας

Μοιράσου το άρθρο:

Ο λαογράφος Αλέξης Πουλιανός, ένας από τους μελετητές της ιστορίας του νησιού, λέει “πως για εκείνο που έχει να επαίρεται η Ικαρία, είναι για τα χιλιάδες ζωντανά κατάλοιπα του αρχαίου κόσμου, για τον ίδιο το λαό της. Ο ικαριακός λαός είναι μια ζωντανή και παλλόμενη πραγματικότητα. Στα έθιμα, στην κοινωνική του συμπεριφορά, στη σκέψη, στα τοπωνύμια και πρώτα απ’ όλα στη λαλιά βρίσκουμε την αιώνια επιβίωση της ελληνικής φυλής.
Άλλος ένας μελετητής του νησιού, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χατζηδάκης, συμπληρώνει, “ότι κάθε τι που αποτελεί βασικό συστατικό του εθνικού μας πολιτισμού επιζεί στην Ικαρία”.
“Αυτή η ζωντανή ιστορία έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, καθώς η Ικαριακή Επανάσταση του 1912 αποτέλεσε την απαρχή της απελευθέρωσης των νησιών του Αιγαίου από τους Τούρκους και εμπόδιο στην κυριαρχία των Ιταλών στο Βόρειο Αιγαίο με τη δημιουργία της Ελεύθερης Πολιτείας της Ικαρίας για ένα χρονικό διάστημα μέχρι την Ένωση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η ελεύθερη Ικαρία βοήθησε έμπρακτα στην απελευθέρωση των άλλων νησιών, προωθώντας όπλα και οδηγίες της ελληνικής κυβέρνησης για την τακτική του αγώνα, όπως αποδεικνύουν επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών και έγγραφα άλλων αρχείων”.
Σήμερα εν έτει 2019 η πολιτεία, η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς του νησιού, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τίμησαν με απλό τρόπο τους πεσόντες της επανάστασης η οποία μπορεί σε αριθμούς να υστερεί, αλλά η σημασία και η αξία της καθόλου.

Μοιράσου το άρθρο: