Ανοιχτή πρόσκληση για την δημιουργία ενός οικολογικού χωριού στην Ικαρία
23 Ιουλίου 2019
Νέο θανατηφόρο ατύχημα στην Ικαρία
24 Ιουλίου 2019

Παράδειγμα προς μίμηση για τα νησιά μας η χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η αποθήκευση ενέργειας.

Μοιράσου το άρθρο:

Τα ηλιακά φορτισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κερδίζουν χρήματα..
Από φέτος, οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του νησιού Belle-Île-en-Mer στις γαλλικές ακτές έχουν πρόσβαση σε έναν στόλο ηλεκτρικών οχημάτων μέσω υπηρεσίας car-sharing. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν δυο μάρκες μιας μεγάλης γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι σταθμοί φόρτισης λαμβάνουν ενέργεια από ηλιακά πάνελ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε μεγάλα κτήρια. Η ενέργεια από τα ηλιακά πάνελ δρομολογείται ανάμεσα στα κτήρια ανάλογα με τις απαιτήσεις. Για παράδειγμα, τα ηλιακά πάνελ στην ταράτσα ενός σχολείου θα παρέχουν ισχύ στις τάξεις εντός της εβδομάδας και σε σταθμούς φόρτισης τα σαββατοκύριακα και στις διακοπές.
Επιπλέον, η εν λόγω εταιρία παράσχει τις λεγόμενες μπαταρίες «second-life» για την αποθήκευση ενέργειας που θα δημιουργείται από τα ηλιακά πάνελ. Πρόκειται για μπαταρίες από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι οποίες έχουν υποβαθμιστεί τόσο πολύ για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα αυτοκίνητα, όμως έχουν χωρητικότητα για στάσιμη αποθήκευση ενέργειας.
Όταν θα υπάρχει ηλιοφάνεια θα αποθηκεύουν ενέργεια και θα την απελευθερώνουν όταν δεν θα υπάρχει ήλιος.
Την ίδια στιγμή, η φόρτιση αυτοκινήτων από πηγές ανανεώσιμης ενέργειας μειώνει τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρία έχει κάνει ένα παρόμοιο πρότζεκτ για το πορτογαλικό νησί Porto Santoς στον Ατλαντικό. Πιο συγκεκριμένα στο νησί αυτό έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν ένα σχέδιο στο οποίο οι μπαταρίες σε ηλεκτρικά οχήματα χρησιμοποιούν (και χρεώνονται) από την ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τη νύχτα την επιστρέφουν ως εφεδρική ενέργεια στο δίκτυο για να τροφοδοτήσουν τα σπίτια των ανθρώπων.
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεν, αλλά και αυτή η μορφή αποθήκευσης ενέργειας μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα νησιά.

Μοιράσου το άρθρο: