Εξάμηνη σύνδεση με την Σάμο το 2021 ανακοίνωσε η Γερμανική αεροπορική εταιρεία Condor.
29 Οκτωβρίου 2020
Λέσβος: Κλείνουν τμήματα του λυκείου Παμφίλων λόγω κορονοϊού – Αρνητές γονείς μάσκας στη Γέρα
29 Οκτωβρίου 2020

Προσφυγή στο Σ.τ Ε. κατά του διπλασιασμού της ισχύς των αιολικών σταθμών χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μοιράσου το άρθρο:

Κάλεσμα απευθύνεται από την «Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου», σε συμμετοχή στην προσφυγή στο Σ.τ.Ε. κατά της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, που διπλασιάζει – όπως αναφέρουν – την ισχύ των αιολικών σταθμών χωρίς καμία περιβαλλοντική μελέτη.

«Από τις 6 Αυγούστου του 2020 – σημειώνει η Κίνηση – βρίσκεται σε ισχύ η νέα υπουργική απόφαση που επιτρέπει σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς με ονομαστική ισχύ μέχρι 10 MW να παίρνουν άδεια εγκατάστασης χωρίς την αναγκαία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), αλλά μόνο με μία Πρότυπη Περιβαλλοντική Δέσμευση (ΠΠΔ), δηλαδή μία αίτηση αντίστοιχη της υπεύθυνης δήλωσης, η οποία υποκαθιστά τη διαδικασία γνωμοδοτήσεων και διαβούλευσης επάνω σε μία επιτόπια μελέτη (έως τώρα αυτό ίσχυε μέχρι 5 MW για τα αιολικά και 2 ΜW για τα φωτοβολταϊκά). Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αιολικής ενέργειας να επιδιώκουν την περαιτέρω αύξηση αυτού του ορίου, κάτι που θα σηματοδοτήσει και μελλοντικές αυξήσεις των MW ανά έργο χωρίς ΜΠΕ”.

“Από εδώ και στο εξής – συνεχίζουν –  ένας αιολικός σταθμός με 3 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 MW (ύψους σχεδόν 150 μ. η κάθε μία) δεν θα χρειάζεται καμία περιβαλλοντική μελέτη, κάτι που θα ενθαρρύνει την κατάτμηση των έργων. Για παράδειγμα, ένας μεγάλος αιολικός σταθμός, ο οποίος έχει τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο αν κατασκευαστεί σε μια παρθένα φυσική περιοχή, θα μπορεί να χωριστεί σε μικρότερα υποέργα (κάτω των 10 MW) και έτσι δεν θα υπόκειται σε περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Τα συνοδά έργα (διάνοιξη δρόμων πλάτους άνω των 10μ., καλωδιώσεις, βοηθητικές εγκαταστάσεις κ.α.) έχουν τις ίδιες καταστροφικές για το περιβάλλον επιπτώσεις, είτε αφορούν ένα έργο μικρής κλίμακας, είτε έναν μεγάλο αιολικό σταθμό. Η εγκατάσταση του πρώτου έργου θα διευκολύνει, μέσω των υποδομών που θα γίνονται, την εγκατάσταση ενός νέου έργου δίπλα του, απλά επεκτείνοντας τα συνοδά έργα του πρώτου. Επιπλέον όφελος είναι ότι, η κατάθεση της προσφυγής δεν θα επιτρέπει την περαιτέρω αύξηση των MW μέχρι την έκδοση της απόφασης”.

Μοιράσου το άρθρο: