3ος Κολυμβητικός Μαραθώνιος στην Θύμαινα των Φούρνων
6 Σεπτεμβρίου 2019
Προβλήματα στο Δημόσιο Τομέα της Υγείας με την λήξη των συμβάσεων προσωπικού μέσω του ειδικού προγράμματος απασχόλησης
9 Σεπτεμβρίου 2019

Προβολή 9/9 του Ντοκιμαντέρ: «Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Μοιράσου το άρθρο:

Ο Δήμος Ικαρίας διοργανώνει, παρουσία του συγγραφέα – δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου, την προβολή του Α΄μέρους του ντοκιμαντέρ «Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Λιτάνη» στον Άγιο Δημήτριο Ραχών, την Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη στις 20:00. Θα προλογίσει ο ίδιος ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος. Το Δήμο Ικαρίας θα εκπροσωπήσει ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ραχών κ. Σωτήρης Πολίτης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2019.
“Η κάμερα της ΕΡΤ ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Πάνω από 30.000 νησιώτες αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Μεταξύ αυτών και περίπου 3.000 Ικαριώτες.
Οι ίδιοι οι πρόσφυγες διηγούνται τους τρόπους διαφυγής τους, την υποδοχή και τον τρόπο οργάνωσης της ζωής τους στην Τουρκία, στις αραβικές και αφρικανικές χώρες αλλά και τις εμπειρίες τους αναφορικά με την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία ως προσφυγόπουλα. Ακόμη, μιλούν για τη σχέση τους με τους γηγενείς πληθυσμούς, το αντιφασιστικό κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, καθώς και για τον επαναπατρισμό των προσφύγων.
Επίσης, το συνεργείο της ΕΡΤ προσέγγισε δια θαλάσσης και κατέγραψε τα δυσπρόσιτα σημεία της διαφυγής, που επιλέγονταν για να μην εντοπιστούν οι πρόσφυγες από τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις, ενώ παρουσιάζονται έγγραφα και φωτογραφικά ντοκουμέντα εκείνης της εποχής”.

Μοιράσου το άρθρο: