Αιχμηρή ανακοίνωση του δημάρχου Ικαρίας για το θέμα των Ιαματικών Πηγών του νησιού
16 Οκτωβρίου 2019
Εκδήλωση “Πρώτων Βοηθειών” στην Καλλονή
16 Οκτωβρίου 2019

Στελέχωση, χρηματοδότηση των μονάδων Υγείας στα νησιά μας, αλληλεγγύη σε πρόσφυγες Ικαρία 15/10/2019

Μοιράσου το άρθρο:

«Άμεση στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας στα νησιά μας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, καθώς και του ΕΚΑΒ – Να μην απολυθούν και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι», «Επαρκή χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας από το κράτος», «Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία – πρόνοια για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου ,χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση» καθώς και με την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες που είναι θύματα πολέμων και της φτώχειας, απαιτώντας παράλληλα να κλείσουν τα κολαστήρια των hot spot στα νησιά του Αιγαίου και να απεγκλωβιστούν από τη χώρα, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία Ευδήλου με τη συμμετοχή εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, γυναικών από κάθε γωνία του νησιού, στα πλαίσια της Παναιγαιακής Μέρας Δράσης για Υγεία-Προσφυγικό.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας, ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Κόχυλας εξέφρασε την στήριξη στις «δίκαιες κινητοποιήσεις των συνδικάτων-συλλόγων-φορέων του Αιγαίου».
Από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, η Πόπη Λάκκα αναφέρθηκε στην «καμπάνια των γυναικών της Ικαρίας με συλλογές υπογραφών, με αιχμή την έλλειψη παιδιάτρων στις δημόσιες δομές του νησιού αναδεικνύοντας ότι η μια και μοναδική παιδίατρος του νοσοκομείου δεν επαρκεί για τις πολλαπλές ανάγκες των παιδιών. Η γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου επίσης υπολειτουργεί και δεν καλύπτει τις ανάγκες των γυναικών και τις εγκύους που θέλουν να γεννήσουν εδώ».
Από το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών Ικαρίας, ο Νίκος Καλαφάτης τόνισε ότι «οι συνταξιούχοι ζουν στο πετσί τους τις περικοπές δαπανών για τη δημόσια υγεία σε παροχές και φάρμακα, σε συνδυασμό με τα αλλεπάλληλα πετσοκόμματα συντάξεων. Οφείλουν επίσης όλοι να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στην πολιτική που γεννά φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά».
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση μέλους της Επιτροπής Γονέων του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Ευδήλου, Γιάννη Κράτσα όπου «έθεσε προ των ευθυνών τους το Υπουργείο Παιδείας, τον τοπικό βουλευτή, την Περιφέρεια, την Διεύθυνση Εκπαίδευσης για το ζήτημα της ανεπαρκούς φοίτησης παιδιών με ειδικές ανάγκες λόγω έλλειψης δασκάλων και θεραπευτών καθώς και τη μη μεταφορά τους στο σχολείο».

Από το Εργατικό Κέντρο νομού Σάμου, ο Αποστόλης Δημόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «…Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και στον τομέα της υγείας είναι επικίνδυνη και εγκληματική. Είναι αποτέλεσμα της «επιχειρηματικότητας στην υγεία» που προωθεί η Ε.Ε. Γι αυτούς η υγεία είναι από τη μια κόστος και από τη άλλη σημαντική πηγή κέρδους για τους μεγαλοκλινικάρχες και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Αποτελεί εμπόρευμα και μάλιστα πανάκριβο, που δεν έχει ο καθένας δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό. Στόχος τους να την ιδιωτικοποιήσουν παραπέρα, γι αυτό την πουλάνε, την υποβαθμίζουν, μειώνουν τις χορηγούμενες διαγνωστικές εξετάσεις, τη συνταγογράφηση φαρμάκων, τα μέσα θεραπείας…». «Λέμε προς την κυβέρνηση και σε όλους όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική, ότι δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να θρηνήσουμε άλλα θύματα. Είναι στοιχείο της ποιότητας ζωής να έχουμε δημόσια και δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου, με βάση τις σύγχρονες τεχνολογικές και επιστημονικές ανακαλύψεις και μεθόδους…».

Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:
 Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική) με τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών.
 Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες που λείπουν (οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος).Επίσης απαιτείται όλες οι ειδικότητες να γίνουν τουλάχιστον διπλές, με αιχμή αυτές του παιδίατρου, καρδιολόγου, γυναικολόγου, ΩΡΛ.
 Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.
 Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να μην απολυθούν (άμεση παράταση των συμβάσεων) και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.

Για τα Κέντρα Υγειάς, Περιφερειακά Ιατρεία:
 Ένα Κ.Υ. σε κάθε Δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
 Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο..
 Αναβάθμιση του Π.Ι στις Ράχες σε Κ.Υ, βελτίωση του εξοπλισμού του, άμεση πρόσληψη γενικού παθολόγου, παιδιάτρου και νοσηλευτικού προσωπικού.
 Στο Π.Ι. Καρκιναγρίου λόγω κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο. Καθημερινή παρουσία ιατρού και στο Π.Ι. Μαγγανίτη.

Την Παναιγαιακή Μέρα Δράσης στην Ικαρία προπαγάνδισαν και χαιρέτισαν με αποφάσεις, καλέσματα, ενημέρωση και παρουσία στο συλλαλητήριο τα εξής επιπλέον σωματεία και φορείς:
• Το Ν.Τ Σάμου της ΑΔΕΔΥ
• Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων
• Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας -Φούρνων
• Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας-Φούρνων
• Το Σωματείο Εργαζομένων στου Δήμους Ικαρίας-Φούρνων
• Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας
• Ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων-Βιοτεχνών-Εμπόρων-Επαγγελματιών Ικαρίας
• Η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ-παράρτημα Σάμου Ικαρίας.

Τέλος αναφέρθηκε ότι συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών στην πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ ενάντια στην «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας – ΗΠΑ».

Μοιράσου το άρθρο: