Το πολιτιστικό έργο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού “ταξιδεύει” στη Μυτιλήνη
12 Μαΐου 2020
Δήμος Ικαρίας: Μέτρα πρόληψης ενόψει αντιπυρικής περιόδου
13 Μαΐου 2020

Τα «Ικαριώτικα πανηγύρια» στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της χώρας

Μοιράσου το άρθρο:

Με πρωτοβουλία των Ικαριακών Δρώμενων- Φεστιβάλ Ικαρίας υποβλήθηκε πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού για ένταξη στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Ικαριώτικων πανηγυριών, όπου είχαμε μια αρχική έγκριση (Νο, 6) και αναμένεται η συνέχεια. Σύμφωνα με την πρώτη στοιχειοθεσία οι εν λόγω εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντικές για το νησί του Ικάρου και πρέπει να διαφυλαχθούν:

« Τα πανηγύρια στην Ικαρία ήταν και εξακολουθεί να είναι βασική έκφραση μιας αποκλεισμένης κοινωνίας σε παλιότερους καιρούς, ένας τρόπος επικοινωνίας των μελών της όπως επίσης συνδεδεμένο με την υλοποίηση κοινοφελών έργων της κοινότητας. Στα πανηγύρια επιβίωσαν: ο καριώτικος χορός, τραγούδια που έχουν συλλεχθεί από τον Αλέξη Πουλιανό υποκρύπτοντας την επιβίωση του θεάτρου και παλαιών θρύλων σε αγροτικές κοινωνίες.

Πιστεύουμε ότι η αξία αυτού του χαρακτηρισμού από το Υπουργείο θα αποδώσει σημαντική αξία τόσο στη διατήρηση του χαρακτήρα του πολιτισμού του νησιού όσο και θα βοηθήσει στην διαφήμιση και αξιοποίηση αυτού του σημαντικού πολιτιστικού στοιχείου για την ανάπτυξη του νησιού. Στα υπ’ όψη ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει στη δημιουργία ντοκιμαντέρ και βιβλίων με άλλα θέματα που ήδη έχουν εγκριθεί για τη σχετική προβολή τους διεθνώς»…αυτά τονίζει ο ο Πρόεδρος κ. Σταμάτης Βασίλαρος και τα Μέλη των Ικαριακών Δρώμενων και υπερτονίζει: “λόγω ελάχιστου εναπομείναντα χρόνου, προς τους συλλόγου και φορείς που συμμετέχουν ή θέλουν να μπουν σε αυτή την προσπάθεια: «Με αυτό το σκεπτικό καλούνται οι φορείς που μετέχουν αλλά και ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στη καλύτερη διαμόρφωση, μετά από διάλογο, της τελικής πρότασης ώστε αυτό να υλοποιηθεί με τον ανάλογο αντίκτυπο για το μέλλον της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Δυστυχώς η κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί με τον κορωνοϊό μας έχει εμποδίσει να προχωρήσουμε μέχρι σήμερα όπως θα έπρεπε.
Έχουμε ζητήσει παράταση για την υποβολή και αναμένουμε απάντηση. Οπότε πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς ώστε να είμαστε έτοιμοι στο τέλος Μαΐου.
Το θέμα υπεβλήθη στον Δήμαρχο Ικαρίας με την παράκληση όπως προωθηθεί ως κατεπείγον προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να πετύχουμε τις προθεσμίες».
Επικοινωνία: 694 570 8668

Μοιράσου το άρθρο: