Το Summer « wine & cheese» στην Πόλη της Σάμου
16 Αυγούστου 2019
Αιμοδοσία στην Ικαρία, Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2019
16 Αυγούστου 2019

Λογοτεχνική πεζοπορία στο μονοπάτι του Φάρου Πάπας

Μοιράσου το άρθρο:

Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019, παγκόσμια ημέρα Φάρων, Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας θα διοργανώσει πεζοπορία στο παλιό μονοπάτι των φαροφυλάκων από το γειτονικό χωριό Καρκινάγρι μέχρι τον φάρο του Κάβο Πάπα στο δυτικό ακρωτήριο της Ικαρίας. Φτάνοντας θα προσφέρουμε στο φαροφύλακα βάρδιας μια σειρά λογοτεχνικών βιβλίων που οι ίδιοι οι συγγραφείς τους αφιερώνουν στον Φάρο ώστε να δημιουργηθεί εκεί πρωτότυπη βιβλιοθήκη προς χρήση των φαροφυλάκων αλλά και των πεζοπόρων που θα φτάνουν εκεί, κατόπιν πάντοτε άδειας της Υπηρεσίας Φάρων. Συγγραφείς και λογοτέχνες έχουν δωρίσει βιβλία τους και κάποιοι θα παρευρεθούν και στη πεζοπορία φέρνοντας οι ίδιοι τα βιβλία τους ως το Φάρο του Πάπα.

Επιθυμία του Ορειβατικού Πεζοπορικού Συλλόγου Ικαρίας είναι η ανάδειξη του φάρου στο ακρωτήριο Πάπας ως μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού μας και για αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει μια σειρά δράσεων.
Με εθελοντική εργασία και μετά απο τρία χρόνια εργασιών ανίχνευσης, εξερεύνησης, εργασιών διάνοιξης και σηματοδότησης δημιουργήθηκε μια πεζοπορική διαδρομή από το χωριό Καρκινάγρι έως το Φάρο του Κάβου Πάπα και την Κυριακή 18/8 εγκαινιάζεται.

Εισαγωγικές Πληροφορίες για το Φάρο

Ο φάρος στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Ικαρίας, στο Ακρωτήρι Πάπας ή Κάβο Πάπας ή το Μπουγάζι του Πάπα όπως λέγεται από τους ντόπιους, είναι από τους παλαιότερους των Βαλκανίων και από τους μεγαλύτερους σε φωτοβολία στην Ελλάδα. Φωτίζει από το 1890 και αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τους θαλασσινούς και συνδέεται στενά με τη ναυτική μας παράδοση διατηρώντας επάξια την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο κεντρικοανατολικό Αιγαίο.
Ολόκληρη η περιοχή καλύπτεται από βράχους αμμουδερού, κρυσταλλικού γρανίτη μπεζ χρώματος. Η προεξοχή του ακρωτηρίου όπου είναι κτισμένος ο φάρος αλλά και το διπλανό ακρωτήριο που στον χάρτη μοιάζει με κέρατο, αποτελείται από σκληρό ασβεστόλιθο.
Ο Κάβο Πάπας, ο οποίος παλαιότερα λεγόταν Κάβο Μαύρο, σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από έναν πάπα που ναυάγησε στην περιοχή τον 13ο αιώνα καθώς πήγαινε από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη.
Το 1815 η Οθωμανική αυτοκρατορία, ύστερα από τις έντονες πιέσεις των ναυάρχων της, προγραμμάτισε και άρχισε την ανέγερση φάρων για τη βελτίωση της ναυσιπλοΐας στα ελληνικά νησιωτικά συμπλέγματα. Έτσι, το 1884 με φιρμάνι που εξέδωσε η Μεγάλη Πύλη και υπόγραφε ο σουλτάνος Μαχμούτ Β’ έφτασε η σειρά του Κάβου Πάπα. Την κατασκευή του έργου ανέλαβε η Γαλλική Εταιρία Φάρων. Ιστιοφόρα φορτηγά πλοία μετέφεραν στην απόκρημνη περιοχή τις απαραίτητες ποσότητες πέτρας από τη Μάλτα και πορσελάνης από τη Μήλο.
Ο φάρος βρίσκεται σε ύψος 64 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι χτισμένος κυλινδρικά, για καλύτερη προστασία από τους ακραίους περιμετρικούς ανέμους της περιοχής. Το ύψος του πύργου του είναι 11 μέτρα. Εντάχθηκε στο ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Τότε λειτουργούσε με πετρέλαιο και ήταν ορατός από 28 ναυτικά μίλια. Σήμερα ο φάρος είναι ηλεκτρικός, ορατός από 22 ναυτικά μίλια και έχει τη δυνατότητα σε διακοπή ρεύματος να λειτουργεί με μπαταρίες για πάνω από δέκα νύχτες.

Περιγραφή Διαδρομής

Το τμήμα του μονοπατιού που θα περπατήσουμε αποτελεί το παραθαλάσσιο κλάδο της διάσχισης της κορυφογραμμής του Atheras (Ikaria) ( transikarian trail ) που διασχίζει την Ικαρία από το ανατολικό έως το δυτικό ακρωτήριο. Συναντά το μονοπάτι Άγιος Ισίδωρος – Καρκινάγρι στην πλατεία του χωριού μπροστά από τα καφενεία και συνεχίζει παραλιακά διασχίζοντας τη περιοχή της Μαύρης, ανηφορίζοντας στη συνέχεια πάνω από παλιό λατομείο για να κατέβει προς το τέλος ως το κτίριο του Φάρου. Όλη η διαδρομή βρίσκεται εντός της «Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» (Special Protection Areas – SPA) για την Ορνιθοπανίδα που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη δυτική Ικαρία ως σημαντικό βιότοπο για τα άγρια πτηνά.

Στοιχεία διαδρομής

Μήκος διαδρομής γύρω στα 5 χλμ
Ώρες πεζοπορίας γύρω στις 2
Βαθμός δυσκολίας – Μέτρια διαδρομή με κάποια δύσκολα περάσματα σε δύσβατο βραχώδες τοπίο
Έδαφος πετρώδες και χωμάτινο με ήπιες και λιγοστές απότομες κλίσεις, λιθόστρωτα τμήματα, δύσβατα σε σημεία λόγω καταστροφών από πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις ή εξαιτίας της πυκνής βλάστησης, χωμάτινα τμήματα, μικρές σάρες και χωματόδρομος. Συνολικά, σχετικά καλή βατότητα.
Υψομετρική διαφορά γύρω στα 150 μέτρα

Απαιτήσεις

Στοιχειώδη πεζοπορική εμπειρία, κατάλληλος ρουχισμός, καπέλο, παγούρι νερού 1.5λτ , ορειβατικό μποτάκι με αντιολισθητική σόλα, κολατσιό για το διάλειμμα και όρεξη για λογοτεχνικές αναγνώσεις

Υπεύθυνος εκδρομής – Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής

Λευτέρης Τρικιριώτης, τηλ. 6974042417

Για την παρουσία σας στην εκδρομή απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο παραπάνω τηλέφωνο μέχρι και την Παρασκευή 16/08 στις 18:00 το απόγευμα για να μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα την εκδρομή μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή η εγγραφή στον Ορειβατικό Πεζοπορικό Σύλλογο Ικαρίας. Δυνατότητα εγγραφών και κατά τη διάρκεια της εκδρομής για τα μη μέλη. Σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα γίνει μετακίνηση από και προς Καρκινάγρι με αφετηρία τον Αρμενιστή με ενοικιαζόμενο λεωφορείο και ατομικό εισιτήριο για τους συμμετέχοντες

Συνάντηση

Πλατεία Καρκιναγρίου την Κυριακή 18/08 στις 10:30 π.μ. και αναχώρηση στις 11:00 π.μ.

Μοιράσου το άρθρο: