Ένταξη βιολογικού Νότιας πόλης Μυτιλήνης στο “ΦιλόΔημος Ι”
1 Ιουνίου 2019
Νέος δήμαρχος Ικαρίας ο Νίκος Καλαμπόγιας-δήλωση
2 Ιουνίου 2019

Την Τετάρτη 5/6 τα εγκαίνια του Υβριδικού Ενεργειακού Έργου Ικαρίας ΝΑΕΡΑΣ

Μοιράσου το άρθρο:

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και η διοίκηση της ΔΕΗ εγκαινιάζουν τις υποδομές του Υβριδικού Ενεργειακού Έργου Ικαρίας ΝΑΕΡΑΣ. Στις 12 το μεσημέρι στο συγκρότημα της  Κάτω Προεσπέρα θα γίνει η τελετή εγκαινίων του έργου, αναμένεται να  παραβρεθεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. κ.Ε. Παναγιωτάκης

Οι εγκαταστάσεις του υβριδικού έργου περιλαμβάνουν ένα αιολικό πάρκο στη θέση Στραβοκουντούρα (ισχύος 2,7 ΜW), δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις θέσεις Προεσπέρα (1,05 MW) και Κάτω Προεσπέρα (3,1 MW), δύο δεξαμενές νερού χωρητικότητας 80.000 κυβ. μέτρων η καθεμία και ένα αντλιοστάσιο ισχύος 3,0 MW.

Σημειώνεται ότι το έργο θεωρείται πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα αφού συνδυάζει την αιολική με την υδροηλεκτρική ενέργεια για τη διαμόρφωση μιας μεγάλης ««μπαταρίας» που θα καλύπτει ανάγκες αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί. Συγκεκριμένα, το νερό από τη δεύτερη υδροηλεκτρική μονάδα θα αντλείται στην άνω δεξαμενή ώστε να επαναχρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.

Σε πλήρη λειτουργία το υβριδικό έργο θα συμβάλει στην αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) 13.800 τόνων ετησίως, ενώ η μελλοντική διασύνδεση με τη Σάμο θα βοηθήσει και το ηλεκτρικό δίκτυο στο γειτονικό νησί

Ο Δήμος Ικαρίας θα λαμβάνει το 3% των εσόδων από το υβριδικό έργο, όπως προβλέπει η συμφωνία με τη ΔΕΗ. Η δημόσια επιχείρηση έχει επίσης κατασκευάσει διπλή γραμμή μέσης τάσης που ενώνει την ανατολική με τη δυτική πλευρά του νησιού, αντικαθιστώντας το παλιό σύστημα στο οποίο οφείλονται οι συχνές διακοπές ρεύματος κατά τη θερινή περίοδο.

Λειτουργεί ήδη νέο δίκτυο ηλεκτροδότησης που εξυπηρετεί τον οικισμό Πέζι, κατασκεύασε άλλα δύο έργα τοπικής σημασία, ύψους 5,07 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται η νέα δημοτική οδός μήκους 7,2 χλμ. από τη διασταύρωση από την Κάτω Προεσπέρα ως τη διασταύρωση προς τα Γεμέλια, σε συνδυασμό με την ανακαίνιση του γεφυριού.

 

Μοιράσου το άρθρο: