Η πρυτανική αρχή του Παν.Αιγαίου συγχαίρει τον Υφ.Τουρισμού Μ.Κόνσολα
15 Ιουλίου 2019
Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την υποστελέχωση του παθολογικού στο Νοσοκομείο Λήμνου
15 Ιουλίου 2019

Οι δράσεις της “Πολιόχνης” το πρώτο εξάμηνο του 2019

Μοιράσου το άρθρο:

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου με διακριτικό τίτλο «Πολιόχνη», βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2006 και είναι ένα από τα 75 Κέντρα Πρόληψης που έχουν συσταθεί πανελλαδικά από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δράσεις του κέντρου έχουν ως στόχο την πρόληψη κάθε μορφής εξαρτήσης και γενικά στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό της Λήμνου και του Αγ. Ευστρατίου και παρέχονται τις δωρεάν.

Τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου με διακριτικό τίτλο «Πολιόχνη» ολοκλήρωσαν την εφαρμογή μιας σειράς δράσεων το Ά εξάμηνο του 2019. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

· Εφαρμογή μακροπρόθεσμου προγράμματος πρόληψης του καπνίσματος, 13 συναντήσεων, σε ομάδες μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα «Κάπνισμα; Όχι εμείς!» εφαρμόστηκε σε συνολικά 60 μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας.

· Εφαρμογή μακροπρόθεσμού προγράμματος για την ομαλή μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο σε ομάδα μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.Το

πρόγραμμα εφαρμόστηκε στην ΣΤ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας σε συνολικά 40 μαθητές.

· Βραχυπρόθεσμη βιωματική παρέμβαση στο ΕΕΕΕΚ Λήμνου στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας με θέμα την έννοια του σεβασμού σε διάφορα πλαίσια.

· Παρέμβαση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο εσπερινό Γυμνάσιο Μύρινας στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας με θέμα τη χρήση και τους κινδύνους του διαδικτύου.

· Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας του γυμνασίου Μύρινας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα με θέμα «Το αλκοόλ και την πρόληψη των ατυχημάτων».

· Ενημερωτική Ομιλία στο Εσπερινό Γυμνάσιο & Λύκειο Μύρινας με θέμα τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

· Βραχυπρόθεσμη παρέμβαση στο ΔΙΕΚ Λήμνου, τμήμα «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού» με στόχο την διερεύνηση του εαυτού και την ανάδειξη των ικανοτήτων.

· Βραχύχρονη διήμερη παρέμβαση σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Δημοτικό Σχολείο Κάσπακα με θέμα την ενίσχυση της αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης.

· Βραχύχρονη διήμερη παρέμβαση σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Δημοτικό Σχολείο Κάσπακα με θέμα την πρόληψη και τις επιπτώσεις του καπνίσματος.

· Βραχυπρόθεσμη βιωματική παρέμβαση με θέμα την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών προσχολικής ηλικίας του νηπιαγωγείου Πλατέως σε ζητήματα σχετικά με την βία, τον σχολικό εκφοβισμό αλλά και την φιλία.

· Ενημερωτική ομιλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας με θέμα «Το αλκοόλ».

· Βιωματική Παρέμβαση στο Γυμνάσιο & Λύκειο Αγίου Ευστρατίου στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας με θέμα τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

· Βιωματική Παρέμβαση στο Νηπιαγωγείο Αγίου Ευστρατίου με θέμα τις «Καλές και κακές συνήθειες».

· Βιωματικές παρεμβάσεις σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δημοτικό, Γυμνάσιο & Λύκειο Αγίου Ευστρατίου με στόχο με στόχο την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης μέσω της καταξιωτικής δειερεύνησης του εαυτού.

· Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαιου σε συνεργασία με τη ΣΤ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας.

· Εκδήλωση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών σε συνεργασία με την ΣΤ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας και υπό την αιγίδα του ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου. «Θετρική Παράσταση με τίτλο «Ο γατόκηπος» της Νόπης Τσιτλακίδου».

· Ενημερωτική ομιλία σε συνεργασία με τον εξωραιστικό πολιτιστικό σύλλογο Ανδρωνίου και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων 3ου δημοτικού σχολείου Μύρινας με θέμα «Χρήση και κίνδυνοι του διαδικτύου».

· Συμμετοχή στην έρευνα ESPAD : Πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 119 μαθητές απο τα γενικά λύκεια Μούδρου και Μύρινας.

Στις δράσεις του Κ.Π «Πολιόχνη» συμμετείχαν συνολικά 600 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες των σχολείων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του Κέντρου : www.polioxni.gr καθώς και τη σελίδα μας στο facebook : κέντρο πρόληψης πολιόχνη.

 

Μοιράσου το άρθρο: