Επανέναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λήμνου
12 Ιουλίου 2018
Συνθέσεις από Θάλασσα και Ελαιόλαδο στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου
12 Ιουλίου 2018

Έκθεση Φωτογραφίας Ανρύ Καρτιέ Μπρεσόν στο Μουσείο Τεριάντ

Μοιράσου το άρθρο:

Το Μουσείο Βιβλιοθήκη Τεριάντ στη Βαρειά Λέσβου, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας του διάσημου Ανρύ Καρτιέ Μπρεσόν με τίτλο  αποφασιστική στιγμή”. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 στις 20:30, ενώ η διάρκεια της Έκθεσης θα είναι μέχρι της 5 Σεπτεμβρίου 2018. Οι ώρες λειτουργίας θα είναι  09:00 – 14:00.

 Σε αυτήν παρουσιάζονται συνολικά σαράντα τρείς  φωτογραφίες σε παλιά αυθεντικά μεγάλου μεγέθους τυπώματα της συλλογής Τεριάντ. Κάποιες από αυτές  υπάρχουν στο «μεγάλο βιβλίο» των εκδόσεων Verve «η αποφασιστική στιγμή» (Images à la Sauvette). Οι περισσότερες όμως τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με το πρακτορείο Magnum από τα  δυο ταξίδια του στην Ελλάδα (1953-1961) με λήψεις από την Ακρόπολη, την ελληνική ζωή στα χωριά και τις πόλεις, και την καθημερινή ζωή της εποχής.

Σε συνεργασία με το magnum ο Μπρεσόν κάλυψε κοσμοϊστορικά γεγονότα σε αποστολές σε Ασία, Ευρώπη κ.α.
Οι φωτογραφίες του και από αυτή την εποχή δεν θυμίζουν ακριβώς φωτορεπορτάζ. Κάθε μια διηγείται μια ολόκληρη ιστορία. Αυτόνομα έργα τέχνης ενός ακούραστου ανήσυχου πνεύματος είναι άρτιες συνθέσεις όγκων, τονικών διαβαθμίσεων, κρυφής γεωμετρίας αποτέλεσμα μελέτης και παρατήρησης, της συνεχούς αναζήτησης.

Τέλος τρείς χαρακτηριστικές φωτογραφίες πορτραίτα  του Ελευθεριάδη.

Η έκθεση αυτή επικεντρώνεται στην δυνατή σχέση, το σεβασμό και την εκτίμηση που έτρεφε, την φιλία ανάμεσα στον μέντορα Τεριάντ και τον φωτογράφο Μπρεσόν.

Ο τεχνοκριτικός και εκδότης Τεριάντ του φημισμένου οίκου Verve εξέδωσε δύο βιβλία με φωτογραφίες και εισαγωγικά κείμενα του Μπρεσόν, άρτια έργα τέχνης τα ίδια τα βιβλία, συνέβαλαν στην καθιέρωση και αναγνώριση του έργου του συγκεκριμένου φωτογράφου σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και έδωσαν στην ίδια την φωτογραφία μία θέση ανάμεσα στις καλές τέχνες και κατά συνέπεια, νέες προοπτικές πέραν από το φωτορεπορτάζ κυρίως μετά το 1950.

Παράλληλα συνεκτίθενται   τα  δύο συλλεκτικά «μεγάλα βιβλία» που εξέδωσε ο Teriade για τον Bresson στην γαλλική έκδοση:

α) «Η αποφασιστική στιγμή» (Images à la Sauvette, 1952)

β) «Οι Ευρωπαίοι» (Les Européens, 1955) καθώς και πλούσιο χειρόγραφο και έντυπο υλικό

«Η φωτογραφική μηχανή μου είναι προέκταση του ματιού μου ή ακόμη για μένα η Leica είναι ένα σκίτσο, ένας καναπές ψυχαναλυτή, ένα εργαλείο, όπλο, ένα μεγάλο, ζεστό φιλί, ένας ηλεκτρομαγνήτης, μια μνήμη, ο Καθρέφτης της μνήμης» Διαβάζουμε στο εισαγωγικό κείμενο που υπάρχει στο ¨Η αποφασιστική στιγμή (Images à la Sauvette)

Το θεωρητικό κείμενο της έκθεσης υπογράφει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Εύη Σαμπανίκου.

Ξενάγηση εγκαινίων από το φωτογράφο- δημοσιογράφο Νίκο Κόκκα.

Επιμέλεια έκθεσης: Αικατερίνη Δημητρίου, εικαστικός

Στοιχεία για τον Μπρεσόν (1908-2004)
Γάλλος φωτογράφος, γόνος πλούσιας οικογένειας.

Σπούδασε ζωγραφική και μελέτησε τους μεγάλους ζωγράφους στα μουσεία του Παρισιού. Εκεί συναναστράφηκε με όλα τα σπουδαία ονόματα της εποχής του στις τέχνες και τα γράμματα. Δέθηκε με τους Σουρεαλιστές και ταυτίστηκε με κάποιες από τις αρχές του Σουρεαλισμού που βρήκε τρόπο να τις εντάξει στο προσωπικό και ιδιαίτερο ύφος που έχουν οι φωτογραφίες του!

Περισσότερες πληροφορίες:

Μoυσείο Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ

Βαρειά, 81100, Μυτιλήνη, Λέσβος
Τηλέφωνο: +30 22510 23372
Fax: +30 22510 42855

Email[email protected]

Μοιράσου το άρθρο: