Κλείνουν στις 22 Οκτωβρίου τα Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου
9 Οκτωβρίου 2018
Συλλήψεις για ναρκωτικά στη Μυρινα
9 Οκτωβρίου 2018

Δ.Βίτσας στην ΕΡΤ για αποσυμφόρηση: “Στη Μόρια γίνεται ένας αγώνας δρόμου”

Μοιράσου το άρθρο:

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» του Κώστα Αρβανίτη στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως βασική στρατηγική του ΥΜΕΠΟ είναι οι πρόσφυγες να μένουν σε σταθερά καταλύματα και σε διαμερίσματα, όπως ήδη μένουν περίπου 27.000 άνθρωποι, ενώ αναφέρθηκε στα 28 κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, τονίζοντας ότι στόχος είναι να υπάρχει η ίδια εθνικότητα, ώστε να μην παρατηρούνται προστριβές. Όπως εξήγησε ο υπουργός, οι μεγαλύτερες δυσκολίες σε αυτά τα κέντρα, παρατηρούνται στη Μαλακάσα και το Βαγιοχώρι, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός είναι να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση στη Μαλακάσα και να εκκενωθεί το Βαγιοχώρι το επόμενο χρονικό διάστημα, για να ξαναφτιαχτεί.

Όσον αφορά την κατάσταση στα νησιά και ειδικότερα τη Μόρια, ο ΥΜΕΠΟ υπογράμμισε ότι στη Μόρια γίνεται ένας αγώνας δρόμου, μόνο τον Σεπτέμβριο μετακινήθηκαν από τη Λέσβο 2.240 άνθρωποι. Ακολούθησαν περίπου 1.100, μέχρι αυτή την εβδομάδα, είπε, εξηγώντας ότι υπήρξαν βεβαίως και νέες ροές. Εξάλλου, επισήμανε ότι αν και έχουν μειωθεί οι ροές στη Λέσβο, έχουν αυξηθεί στη Σάμο, προσθέτοντας ότι στόχος είναι μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου με τη Μόρια να ξεκινήσει αυτό για τη Σάμο και τη Χίο και να ακολουθήσουν Κως και Λέρος. «Θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό που έχουμε ονομάσει σημείο μηδέν» είπε και πρόσθεσε: «όσο υπάρχει προσφυγιά και υπάρχει και οικονομική μετανάστευση δεν τα ‘χει καταφέρει η ανθρωπότητα»

Ακόμη, ανέφερε ότι σημειώθηκαν αυξημένες ροές κατά κύριο λόγο στα νησιά το β’ εξάμηνο του ’17, ενώ λόγω του πολέμου στο Αφρίν προστέθηκε μια πολύ μεγάλη αύξηση ροών από τον Έβρο, τον Απρίλιο του ‘18. Αυτό εξάντλησε το αποθεματικό των χώρων υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα κι αύξησε τον πληθυσμό των νησιών. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ο αγώνας δρόμου για τη δημιουργία άλλων υποδομών.

Ως προς την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Πρέπει να δημιουργήσουμε κάποιου είδους συντονισμό, ώστε αφού έχουμε κοινά προβλήματα, με κοινό τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε, τουλάχιστον όσοι θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό, σε πρώτη φάση». Όσον αφορά στην Ελλάδα, το μοντέλο έρχονται στα νησιά ή στον Έβρο, περνάνε από το άσυλο, κάποιοι επιστρέφονται, κάποιοι περνάνε μετά στην ενδοχώρα, έχει τα όριά του, τόνισε ο υπουργός.

Αυτή τη στιγμή είναι στην Ελλάδα περίπου 70.000 άνθρωποι, απ’ αυτούς οι 27.000 μένουν σε διαμερίσματα. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι μέχρι τα μέσα του 2017 υπήρχε κάποιου είδους πρόγραμμα μετεγκατάστασης, από τα μέσα του 2017 σταμάτησε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και το πρόγραμμα οικογενειακών επανενώσεων. Στην πολιτική προσπάθεια που γίνεται, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, σημείωσε ο ΥΜΕΠΟ.

Όσον αφορά στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό –μεταναστευτικό, ο υπουργός τόνισε: «Αυτό που έχει εγκριθεί για την 5ετία 2015 -2020 είναι 1,522 δισ. ευρώ, τα οποία δίνονται στην Ύπατη Αρμοστεία, στον ΔΟΜ, σε ορισμένες διεθνώς αναγνωρισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και σε ελληνικά Υπουργεία. Πρέπει να σας πω ότι τα λιγότερα χρήματα απ’ αυτά τα παίρνει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Απ’ αυτό το ποσό. τα προγράμματα που έχουν εγκριθεί είναι ύψους 1 δισ. ευρώ. Έχω δώσει στη δημοσιότητα και στα κόμματα ποια είναι αυτά τα προγράμματα».

Ο Δ. Βίτσας ανέφερε ακόμη: «Αν κάποιος θέλει να κάνει χονδρικές αναλύσεις, θα μπορούσε να πει ότι βγάζοντας εκτός το 2015 που ήταν το μεγάλο ζήτημα, στα τρία χρόνια που πέρασαν, μόνο η σίτιση ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια, μόνο οι ενοικιάσεις σπιτιών ξεπερνάνε άλλα 200 με 300, και αν προστεθεί η κατασκευή 34 κέντρων φιλοξενίας, που κάποια στιγμή είχαν φτάσει και τα 40, μαζί με ενοίκια σε δομές φιλοξενίας, μεταφορές κλπ, θα δει ότι αυτό το ποσό όχι μόνο απλώς δικαιολογείται, αλλά υπερκαλύπτεται. Παρόλα αυτά, λέω ότι ο έλεγχος είναι καλοδεχούμενος. Έχουμε ελεγχθεί από το ελεγκτικό συνέδριο στην Ελλάδα, από τις εσωτερικές διαδικασίες της διαχειριστικής αρχής και από την Επιτροπή της ΕΕ. Με βάση τις καταγγελίες, γίνονται επιπλέον έλεγχοι. Καλοδεχούμενοι. Κι εκεί θα σταματήσει και η σπέκουλα».

Μοιράσου το άρθρο: