Πρωτοδικείο Χίου: απόρριψη ασφαλιστικών μέτρων Δήμου για ΒΙΑΛ
28 Φεβρουαρίου 2018
Εκδήλωση στο ΦΑΡΟ για τη Μακεδονία από Ιερά Μητρόπολη Χίου
28 Φεβρουαρίου 2018

Εξέταση στο ΣτΕ αιτήσεων ακύρωσης για άρση περιορισμού κυκλοφορίας αιτούντων άσυλο

Μοιράσου το άρθρο:

Συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης των δικηγορικών συλλόγων Χίου, Μυτιλήνης, Ρόδου, Κω και Σάμου και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, κατά του Ελληνικού Δημοσίου και κατά της απόφασης της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου «περί περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία», σύμφωνα με την οποία οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να φύγουν από τα νησιά μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους.
Μετά την εκδίκαση των αιτήσεων, όπου δόθηκε προθεσμία σε όλες τις πλευρές μέχρι 6 Μαρτίου να καταθέσουν σχετικά συμπληρωματικά στοιχεία στο φάκελο, οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων από τα νησιά του Αιγαίου όπου φιλοξενείται μεγάλος αριθμός προσφύγων, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου.
Όπως δήλωσε στο ert.gr η Ανθίππη Ζαννάρα πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χίου, «η μακρόχρονη παραμονή μεγάλου αριθμού προσφύγων κάτω από κακές συνθήκες διαβίωσης δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές πιέσεις, ενώ δημιουργούνται προβλήματα αναλογικότητας στις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορεί τα νησιά να λειτουργούν σαν φράχτης προς την Ευρώπη, πρέπει οι προσφυγικοί πληθυσμοί να μπορούν να μετακινηθούν και προς το εσωτερικό της χώρας και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Επίσης η κ. Ζαννάρα δήλωσε ότι χρειάζεται βελτίωση της συνθήκης Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό.
Να σημειωθεί ότι το δικηγορικό σύλλογο Σάμου, εκπροσώπησε ο Δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος, που έχει και δικηγορική ιδιότητα, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου εκπροσωπήθηκε σχεδόν από το σύνολο του διοικητικού του συμβουλίου.


Όπως εξήγησε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Θέμης Σοφός, αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που στηρίζει τους συλλόγους των νησιών στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τους, η απαγόρευση μετακίνησης τόσο σε νομικό επίπεδο όσο και σε πραγματικό, «είναι αντίθετη με την υπέρτατη αρχή που θεμελιώνεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και είναι ο σεβασμός στην αξία του ανθρώπου», αλλά και αντίθετη «στο δικαίωμα ακρόασης, καθώς ο αιτών άσυλο δεν έχει το δικαίωμα να ακουστεί από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών που συνεδριάζει στην Αθήνα».
Η Χαρά Κατσίγιαννη, από το νομικό τμήμα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, εξήγησε ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου παραβιάζεται η ευρωπαϊκή Οδηγία 33/2013, σύμφωνα με την οποία τέτοιοι γεωγραφικοί περιορισμοί θα πρέπει να επιβάλλονται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δημόσιας τάξης ή για την ταχεία επεξεργασία και αποτελεσματική παρακολούθηση της αίτησης διεθνούς προστασίας. Ωστόσο, όπως τόνισε, «η διάταξη του άρθρου 41 του νόμου 4375/2016, κατ’ εξουσιοδότηση της οποίας εκδόθηκε η απόφαση περί γεωγραφικού περιορισμού, δεν εξειδικεύει κανένα λόγο δημοσίου συμφέροντος ή δημόσιας τάξης και δεν αναφέρει την ταχεία παρακολούθηση της αίτησης».

Η δικηγόρος Γραμματική Αλοιμόνου, που εκπροσώπησε τους δικηγορικούς συλλόγους Χίου, Ρόδου, Κω και Σάμου, τόνισε ότι «όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα παραμονής στα νησιά, δεν υπάρχει κανένας ξεκάθαρος όρος μέσα στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» αντίθετα «γίνεται μία ερμηνεία είτε από την πλευρά της ΕΕ είτε από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι επειδή πρέπει να γίνεται επαναπροώθηση από τα νησιά, θα πρέπει οι πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν στα νησιά και εκεί να γίνεται η διαπίστωση αν δικαιούνται ή όχι το άσυλο».
Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, Ανθίππη Ζαννάρα, παρατήρησε ότι «είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα νησιά μας, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, που δεν είναι δυνατόν να ζουν σε άθλιες συνθήκες, αλλά και για να υποστηρίξουμε το δικαίωμα των κατοίκων των νησιών να υπάρχουν, να ζουν, να δημιουργούν χωρίς να επιδεινώνεται η καθημερινότητά τους».

Η ίδια διευκρίνισε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου δεν αντιτίθεται στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας «αλλά χρειάζεται αυτή να βελτιωθεί και θα θέλαμε η Πολιτεία να προσπαθήσει να τη βελτιώσει» και συμπλήρωσε ότι η Συμφωνία «δεν έχει δουλέψει όσο θα έπρεπε μέχρι σήμερα».

Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, εκπροσωπώντας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Σάμου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής «όσον αφορά στη φύλαξη των συνόρων και τη δημιουργία συνθηκών υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών και για έλλειψη συντονισμού των αρχών που οδηγεί σε μειωμένη δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Σχετικά με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έκανε λόγο για «ανάγκη τροποποίησής της».
Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος επισήμανε ότι «στα νησιά η οικονομία καταρρέει, τουρισμός δεν υπάρχει και αλλοιώνεται και ο πολιτισμός, αλλοιώνεται η σύσταση των νησιών, καθώς το ένα τρίτο του πληθυσμού στην πόλη της Μυτιλήνης και το ένα δέκατο στη Λέσβο είναι πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι «η Πολιτεία όφειλε να κάνει αναλογική κατανομή όσων δικαιούνται να μένουν στην Ελλάδα σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας» και αναφέρθηκε και στο θέμα «των μεγάλων ευθυνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς δεν θέλουμε χρήματα, θα προτιμούσαμε να υπάρχει αναλογική κατανομή με κριτήρια εδαφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Τέλος, συμπλήρωσε ότι η λύση για να μην υπάρχουν ροές θα ήταν «η επιτήρηση των συνόρων, όπως γινόταν το 2013 και 2014».

ΠΗΓΗ: ert.gr, amna.gr,
ΦΩΤΟ: Κάτια Χούλη- δικηγόρος

Μοιράσου το άρθρο: