Εκτός ΕΣΠΑ έργα για σχολικά κτήρια στο Δήμο Χίου και “πόλεμος” ανακοινώσεων για την ευθύνη
20 Οκτωβρίου 2016
Πανικάρια συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην υποβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών στην Ικαρία.
20 Οκτωβρίου 2016

Επιτροπή Παρακολούθησης ΕΣΠΑ: στόχος η προκήρυξη του 50% του προγράμματος μέχρι τέλος του χρόνου

Μοιράσου το άρθρο:

«Οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και μάλιστα εμπροσθοβαρώς, προκειμένου τα νησιά μας γρήγορα να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, αλλά και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης», τόνισε από τη Χίο η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, κατά τη χθεσινή 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο» 2014-2020.

Η κα. Καλογήρου ενημέρωσε ότι έχει εξειδικευθεί το 66% του Προγράμματος, ενώ προκηρύσσεται το 42% των πόρων του, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει προκηρυχθεί το 50% του Περιφερειακού Προγράμματος.

Ετσι μαζί με τις προσκλήσεις που έχουν ήδη δημοσιευθεί για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (που αφορούν σε ένα επιπλέον ποσό 70 εκατομμυρίων ευρώ), η ενεργοποίηση να ξεπεράσει το 75% και η ουσιαστική εξειδίκευση το 90 %.

Παράλληλα παρουσίασε αναλυτικά και τους στόχους για το 2017, που ποσοστιαία μεταφράζεται σε ένταξη του 50% του προϋπολογισμού του Προγράμματος.

Η 2η Επιτροπή Παρακολούθησης πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μαστίχας στο Πυργί, σε ένα χώρο, όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Καλογήρου «είναι στολίδι  για τη Χίο και για όλη την Περιφέρεια, που αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και αναδεικνύει εξαιρετικά την ιστορική διαδρομή και την οικονομική και κοινωνική σημασία της μαστίχας στο νησί της Χίου και σε όλο τον κόσμο».

Η Περιφερειάρχης σημείωσε ότι «σήμερα που η προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και των νησιών μας είναι το μεγάλο στοίχημα για το ξεπέρασμα της κρίσης, η αναδρομή στο παρελθόν και ιδίως στις περιόδους που άνθισε η οικονομία και το εμπόριο στηριγμένο στα εξαιρετικά τοπικά μας προϊόντα, μπορεί να μας δώσει παραδείγματα καινοτομίας και εξωστρέφειας και να ενισχύσει τη πίστη και την αποφασιστικότητά μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Μοιράσου το άρθρο: