Η Λαϊκή Συσπείρωση στο περιφερειακό συμβούλιο για προσφυγικό
8 Δεκεμβρίου 2017
Αγωγές από τον Σύλλογο Μεριδιούχων για το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής
9 Δεκεμβρίου 2017

Η “Ανταρσία στο Αιγαίο” στο περιφερειακό συμβούλιο για προσφυγικό και προϋπολογισμό

Μοιράσου το άρθρο:

Η τοποθέτηση της παράταξης “Ανταρσία στο Αιγαίο” στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό:

“Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) στις 7 Δεκεμβρίου, έκανε παρέμβαση ομάδα προσφύγων και αλληλέγγυων, που πραγματοποιούν κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Στη συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκε εκπρόσωπος του Συντονισμού για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Επίσης τοποθετήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος  της «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» Παυλής Στρατής όπου ανέφερε: “Το τελευταίο χρονικό διάστημα έγινε φανερό πως η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) – Τουρκίας, δεν αποτελεί μέρος της λύσης, αλλά τον κύριο κόμβο, του αδιεξόδου στο προσφυγικό. Η συμφωνία είχε στόχο να εμποδίσει τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα της Ε.Ε. Όσοι καταφέρουν να διασχίσουν το Αιγαίο εγκλωβίζονται στα νησιά μας, μέχρι να απελαθούν ξανά στην Τουρκία του Ερντογάν, που για να κρατηθούν τα προσχήματα βαφτίστηκε «ασφαλής χώρα». Όμως καθώς οι ροές των προσφύγων παραμένουν μεγαλύτερες από τους ρυθμούς των απελάσεων, η συμφωνία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζει να την υπερασπίζεται με τη δικαιολογία, πως αν καταπέσει οι ροές προσφύγων θα αυξηθούν δραματικά. Πιέζει τους δημάρχους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, να συμφωνήσουν στην επέκταση των κέντρων κράτησης ή στο άνοιγμα νέων, ώστε να χωρέσουν ακόμα περισσότεροι πρόσφυγες. Οι δήμαρχοι αρνούνται εκφράζοντας τα συμφέροντα των τοπικών επιχειρηματιών  που βλέπουν να υποβαθμίζεται η θέση τους, σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στην υπόλοιπη Ελλάδα και τα παράλια της Τουρκίας. Με τις κινητοποιήσεις τους στρώνουν πρόσφορο έδαφος στην ακροδεξιά και τους φασίστες.

Το αστικό μπλοκ εξουσίας που ξεκινάει από το ΣΥΡΙΖΑ και φθάνει ως την Χρυσή Αυγή, έχει υιοθετήσει πλήρως την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει μια εναλλακτική γραμμή το 2015 στέφθηκε με πλήρη υποχώρηση, που αποτυπώθηκε στην συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας το Μάρτιο του 2016. Εδώ και ενάμιση χρόνο η κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό εκφράζεται μέσω των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους. Υπενθυμίζουμε πως δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν έδρασαν από κοινού Αστυνομία και παρακρατικοί. Η πρώτη ήταν το περασμένο Ιούλιο στη Μόρια και η δεύτερη το Νοέμβριο στη Πλατεία Σαπφούς.

Η ΝΔ με την καθοδήγηση του κ. Αθανασίου χρησιμοποιεί το προσφυγικό σαν προνομιακό πεδίο, για  να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει υιοθετήσει την ατζέντα της ακροδεξιάς, στοχοποιεί τους πρόσφυγες ως υπαίτιους για τα προβλήματα των νησιωτών και προτείνει την μετακίνηση τους και τον εγκλεισμό τους σε κλειστά κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δημαγωγεί ασύστολα καθώς γνωρίζει πως με την άρση του γεωγραφικού περιορισμού  των προσφύγων δεν συμφωνεί η Ε.Ε. Επίσης η δημιουργία κέντρων κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα βρει αντιμέτωπες τις εκεί οργανώσεις της ΝΔ και της ακροδεξιάς.

Η Π.Α. της κ. Καλογήρου προσπαθεί να μην χρεωθεί το προσφυγικό και αρνείται να παίξει το ρόλο που θα μπορούσε, για την ανακούφιση των προσφύγων. Δηλώνει αναρμόδια, αλλά ήταν εκείνη που είχε ανακοινώσει ότι εξασφάλισε δάνειο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την δημιουργία μονάδας φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Για τους δικούς της ιδιαίτερους σχεδιασμούς η κ. Καλογήρου το προηγούμενο διάστημα είχε προσεγγίσει την κυβέρνηση στο προσφυγικό ζήτημα και τώρα προσεγγίζει το τοπικό καθοδηγητικό κέντρο της Ν.Δ.

Το κλίμα ξενοφοβίας κατά των προσφύγων που καλλιεργεί όλο το αστικό μπλοκ, έχει βγάλει από τους υπονόμους τον φασιστικό εσμό, τους μισανθρώπους και τους ρατσιστές, που επιτίθενται σε αντιφασίστες και πρόσφυγες με την ανοχή της αστυνομίας. Οι πρόσφατες επιθέσεις των ακροδεξιών και οι συλλήψεις των διαμαρτυρόμενων προσφύγων από την αστυνομία, αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων προσφύγων και ντόπιων.

Οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης όπως είναι η Μόρια στη Λέσβο και η ΒΙΑΛ στην Χίο, τα κατατάσσουν στην κατηγορία των στρατοπέδων συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας και του Γκουαντάναμο. Αυτά τα σύγχρονα κολαστήρια δεν είναι αποτέλεσμα διοικητικής ανικανότητας αλλά η έκφραση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του ελληνικού κράτους διαχρονικά. Το κολαστήριο της Μόριας, ξεκίνησε να κατασκευάζεται με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης είτε είναι ανοιχτό, είτε κλειστό, είτε έχει 8.000 είτε 2.000 ανθρώπους. Οι 13 νεκροί της Μόριας στοιχειώνουν όλο το αστικό μπλοκ εξουσίας. Είναι όλοι μαζί συνυπεύθυνοι για τους θανάτους, όπως και για τους τραυματισμούς προσφύγων, τους βιασμούς και την εκπόρνευση γυναικών και παιδιών, τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Οι πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα μας, έρχονται διωγμένοι από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που υποδαυλίζουν, προκαλούν και συμμετέχουν το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις τους. Είναι θύματα της ίδιας πολιτικής του κεφαλαίου, που για να ξεπεράσει την κρίση του, δεν διστάζει να περικόψει μισθούς και συντάξεις, να στείλει εκατομμύρια στην ανεργία και να απαγορεύσει το δικαίωμα στην απεργία, εδώ. Να βομβαρδίσει και να ισοπεδώσει ολόκληρες χώρες και να δημιουργήσει τα εκατομμύρια προσφύγων, εκεί. Ο αγώνας των προσφύγων για ζωή και ελευθερία, είναι κοινός με τον δικό μας για ψωμί, δουλειά, δημοκρατία και ειρήνη ενάντια στα μνημόνια, τη φτώχεια και το φασισμό, ενάντια στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό της εποχής μας.

Καλούμε το λαό της Λέσβου, τα σωματεία των εργαζομένων, τις συλλογικότητες αλληλεγγύης να συνεχίσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, όπως το έκαναν και πριν τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων, παραμένει στα νησιά μας παρά τη θέληση τους. Έχουν εγκλωβιστεί από τη ρατσιστική και ξενοφοβική αυτή συμφωνία. Μόνο ο κοινός αγώνας ντόπιων και προσφύγων μπορεί να την καταργήσει και να επιτρέψει στους πρόσφυγες να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Η ανοχή στη δράση των φασιστικών συμμοριών, δεν είναι η λύση απέναντι σε οικογένειες και ανθρώπους κατατρεγμένους και κυνηγημένους. Ως κοινωνία δεν θα συμβιβαστούμε με τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την απανθρωπιά, δεν θα γίνουμε ζούγκλα να τρώμε τις σάρκες ο ένας του άλλου. Αυτός που δεν έχει συμπόνια για τον ξένο, δεν είναι ικανός να συμπονέσει ούτε και το διπλανό του.

Απαιτούμε:

Η Π.Α. να πάρει σαφή θέση ενάντια στη συμφωνία κυβέρνησης – Ε.Ε και να ζητήσει άμεση άρση του γεωγραφικού περιορισμού, ώστε οι πρόσφυγες να ταξιδέψουν ελεύθεροι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας να εφαρμόσει σχέδιο στέγασης και φιλοξενίας των προσφύγων, ενόψει του χειμώνα, ανοίγοντας τους κλειστούς χώρους που υπάρχουν (όπως οι αποθήκες της πρώην ΑΤΕ στον Καρά Τεπέ και το εκθεσιακό κέντρο Καλουτά στην Χίο).

Αξιοπρεπή και ανθρώπινη στέγη για τους πρόσφυγες και για κάθε άστεγο. Πόλεις ανοιχτές για τους πρόσφυγες. Όχι στην γκετοποίηση των προσφύγων. Να κλείσει το κολαστήριο της Μόριας και τα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά του Αιγαίου. Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στην Μόρια μέχρι να κλείσει οριστικά.

Να καταργηθεί η δολοφονική συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες από το ελληνικό κράτος, για να να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους. Όχι στις συμφωνίες του Δουβλίνου και της Σέγκεν. Σύνορα ανοιχτά και άσυλο στους πρόσφυγες σε όλη την Ε.Ε.

Δημοκρατικά δικαιώματα σε Έλληνες και ξένους, ενάντια στην κρατική καταστολή και την ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας. Να ανατραπεί η αντιμεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των διάφορων φασιστικών και ακροδεξιών συμμοριών. Να σταματήσουν τώρα οι απελάσεις των προσφύγων.

Να σταματήσουν οι πολεμικές συρράξεις. Καμιά συμμετοχή της χώρας μας ή παροχή διευκολύνσεων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Κλείσιμο των νατοϊκών βάσεων. Έξω το ΝΑΤΟ και η Frontex πό το Αιγαίο και τη χώρα μας. Ειρήνη για όλους τους λαούς.

Να εξασφαλιστεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, στέγαση, ένδυση, εκπαίδευση και δικαίωμα στην εργασία για γυναίκες και άνδρες πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να παραμείνουν στην χώρα. Δουλειά με ίσα δικαιώματα για Έλληνες και ξένους εργάτες. Ζούμε μαζί, αγωνιζόμαστε μαζί ενάντια στην φτώχεια, την ανεργία, τους φασίστες και τον πόλεμο για ψωμί, δουλειά, ειρήνη, ελευθερία.”

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας (ΠΒΑ) στις 7 Δεκεμβρίου τοποθετήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος  της «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» Παυλής Στρατής.  Ακολουθεί η τοποθέτηση του:

“Εντυπωσιάζει η Περιφερειακή Αρχή (Π.Α.) της κ. Καλογήρου με την μεθόδευση της να περάσει ο προϋπολογισμός της ΠΒΑ για το 2018 από το Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ.) χωρίς να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Αναφερόμαστε στην μεθόδευση που περιορίζει σε μόλις μιάμιση ώρα το χρόνο συζήτησης και ψήφισης του σημαντικότερου ζητήματος, που καλείται να ψηφίσει το Συμβούλιο μία φορά το χρόνο. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός απαξίωσης της Περιφέρειας είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σχεδίασε. Πραγματικά δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι αυτός ο προϋπολογισμός θα έβρισκε την πλήρη στήριξη της πλειοψηφίας του Π.Σ. και της Π.Α., που πρόσκειται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ είναι φανερό ότι έχουμε μια ξεκάθαρη εθελούσια υποταγή κυβέρνησης και Π.Α. στην γραμμή της άγριας λιτότητας που επιβάλλουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

Το δεύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει την σημερινή συζήτηση είναι η απουσία πολιτικής εισήγησης. Δεν αποτελεί νέο στοιχείο, είναι μόνιμο φαινόμενο να μην υπάρχει πολιτική εισήγηση να μην τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι, προτεραιότητες, να μην γίνεται ιεράρχηση ούτε στον προϋπολογισμό, ούτε στο πρόγραμμα έργων. Άλλωστε αμφότερα δέχονται τόσες τροποποιήσεις κατά την διάρκεια του έτους, που η τελική τους μορφή δεν έχει καμία σχέση με την αρχική. Η συστηματική άρνηση της Π.Α. να παρουσιάσει μια ουσιαστική πολιτική εισήγηση επί του προϋπολογισμού είναι μια απτή απόδειξη της απαξίωσης της Π.Α. προς τον πολιτικό ρόλο του Π.Σ. Στην ουσία οι περιφερειακοί σύμβουλοι καλούμαστε να ψηφίσουμε ή να καταψηφίσουμε το αν εφαρμόστηκαν σωστά οι κανόνες που έθεσε το γενικό λογιστήριο του κράτους για την σύνταξη του προϋπολογισμού και αν έγινε σωστά η τεχνική απεικόνιση του προϋπολογισμού από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ας δούμε όμως επιγραμματικά ορισμένα ουσιαστικά ζητήματα του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα διαπιστώνουμε:

α) Το σημαντικότερο κονδύλι του προϋπολογισμού είναι η μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΠΒΑ. Αυτό σημαίνει ότι η φιλολογία περί ανάπτυξης που αναπτύσσουν οι παρατάξεις που εκπροσωπούν τα μνημονιακά κόμματα στο Συμβούλιο μας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αέρας κοπανιστός. Έχουμε ένα προϋπολογισμό 34 εκατ. € από τα οποία τα 10,65 εκατ. αφορούν μισθοδοσία υπαλλήλων και αιρετών. Στα 2,82 εκατ. € διαμορφώνονται οι δαπάνες λειτουργικών εξόδων της ΠΒΑ. Δηλαδή η μισθοδοσία και λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται στα 13,47 εκατ. € κι αντιστοιχούν στο 39,61% του προϋπολογισμού. Μελετώντας το σκέλος των εξόδων διαπιστώνει κανείς ότι οι δαπάνες για μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθετες παροχές και μετακινήσεις που μπορούν να ομαδοποιηθούν υπό τον τίτλο μισθοδοσία ή αμοιβές προσωπικού και αιρετών είναι σημαντικά μεγαλύτερες από τα 10,65 εκατ. € και ανέρχονται στα 12,48 εκατ. €.

β) Άλλα 4,5 εκατ. € δίνονται για την μεταφορά μαθητών. Πρόκειται για μια μεταβιβαστική πληρωμή από την κυβέρνηση προς τα ΚΤΕΛ και τους ιδιοκτήτες των ταξί. Επίσης 1,16 εκατ. € είναι το διατροφικό επίδομα που δίνεται από τους ΚΑΠ (Κοινούς Αυτοτελείς Πόρους) στους νεφροπαθείς. Οι υπηρεσίες της ΠΒΑ έχουν μόνο διεκπεραιωτικό ρόλο στις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Στα 2 εκατ. € ανέρχονται οι δαπάνες για την δακοκτονία. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που υλοποιείται με εντελώς λανθασμένο και απαρχαιωμένο τρόπο, γι’ αυτό και φέρνει πολύ μικρά αποτελέσματα.

γ) Για επενδύσεις, ουσιαστικές ή κατ’ όνομα, δίνονται 1,24 εκατ. € από τους ΚΑΠ (Κοινούς Αυτοτελείς Πόρους) και 5,55 εκατ. € από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Αθροιστικά 6,79 εκατ. €, δηλαδή όσα απαιτούνται για να κατασκευαστούν 7 χιλιόμετρα σύγχρονου οδικού άξονα στα νησιά μας. Από το σκέλος των εξόδων διαπιστώνουμε την ύπαρξη τεσσάρων κωδικών που αφορούν επενδύσεις: τον 9400 με 5,62 εκατ. €, τους 9700 – 9800 με 1,43 εκατ. € και τον 9900 με 324 χιλιάδες € (και άθροισμα 7,37 εκατ. €). Το συμπέρασμα είναι πως οι επενδύσεις θα κινηθούν λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 7 εκατ. €, υπό την προϋπόθεση πως θα απορροφηθούν όλοι οι πόροι.

Τα στοιχεία που παραθέσαμε κάνουν σαφές ότι όχι μόνο δεν έχουμε ένα προϋπολογισμό ανάπτυξης, αντίθετα έχουμε προϋπολογισμό υπανάπτυξης, λιτότητας και μιζέριας. Κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι νησιώτες. Τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού θα είναι: α) αντί της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στα νησιά μας θα έχουμε μείωση των υφιστάμενων θέσεων, β) αντί της αύξησης του παραγόμενου ΑΕΠ στα νησιά του βορείου Αιγαίου, θα έχουμε μείωση του. γ) Η διαφαινόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θα κάνει ακόμα μεγαλύτερη την ύφεση, θα πλήξει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα. Η εφησυχασμός και η αδράνεια της Π.Α. θα έχει τραγικές συνέπειες για τα νησιά μας.

Συμπερασματικά ο προϋπολογισμός του 2018 συνεχίζει τη σειρά των προϋπολογισμών λιτότητας, υπό τον αυστηρό έλεγχο του Παρατηρητηρίου, στα πλαίσια του Δημοσιονομικού Συμφώνου της Ε.Ε. και είναι εναρμονισμένος με την αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Έχει συνταχθεί χωρίς ίχνος δημοκρατικού προγραμματισμού. Οι ευθύνες για αυτόν ανήκουν τόσο στην Π.Α., όσο και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι ευθύνες είναι κοινές γιατί από κοινού αποδέχονται και στηρίζουν την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική και τα μνημόνια, από διαφορετική θέση. Τόσο η Π.Α. όσο και η κυβέρνηση αποτελούν κομμάτια του ιδίου κρατικού μηχανισμού, που είναι προσανατολισμένος στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στην εξυπηρέτηση των στόχων της καπιταλιστικής ολιγαρχίας, έτσι όπως καθορίζονται στα πλαίσια της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. O προϋπολογισμός του 2018 και η λιτότητα μπορούν να ανατραπούν με τους αγώνες του λαού των νησιών μας, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, σε ρήξη με την Ε.Ε. και το κεφάλαιο.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό της ΠΒΑ για το 2018.”

Μοιράσου το άρθρο: