Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δεδομένες και κατανεμημένες οι ευθύνες όλων μας
8 Δεκεμβρίου 2017
Η “Ανταρσία στο Αιγαίο” στο περιφερειακό συμβούλιο για προσφυγικό και προϋπολογισμό
9 Δεκεμβρίου 2017

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο περιφερειακό συμβούλιο για προσφυγικό

Μοιράσου το άρθρο:

Η τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Λομβαρδά στο περιφερειακό συμβούλιο της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. “Σήμερα στο Π.Σ. έρχεται υποτιμημένα, για συζήτηση, ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, που η Λαϊκή Συσπείρωση -καθώς και άλλες παρατάξεις- έχει θέσει σε πολλές συνεδριάσεις την αναγκαιότητα να έρθει ξεχωριστά, σε ειδική συνεδρίαση, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και του αρμόδιου υπουργού, αφού και εφόσον δεν έχει όπως λέει και ο ίδιος ‘’φόρτο εργασίας ‘’ ή έστω εκπροσώπου του Υπουργείου . Διαφορετικά μια ακόμα συζήτηση για το θέμα θα είναι περιορισμένης σημασίας και υποβάθμιση του.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου με επιστολή του στον Πρόεδρο του Π.Σ. έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με την ημερομηνία και την καλύτερη προετοιμασία της συζήτησης του θέματος, ζητώντας να αναβληθεί για λίγες μέρες αυτή η συζήτηση, ζητήματα που συμμερίζονται και θέτουν επίσης και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Δυστυχώς ο Πρόεδρος και η Περιφερειακή Αρχή απορρίπτουν το αίτημά μας για καλύτερη προετοιμασία της συζήτησης, επιμένοντας στην υποβάθμιση του Π.Σ. και της λειτουργίας του.

Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα. Είναι συνυφασμένες με τις θέσεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος, τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας:
Όλα αυτά τα χρόνια τα νησιά του βορείου Αιγαίου ζουν τις επιπτώσεις των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, επεμβάσεων και πολέμων που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι σύμμαχοι τους στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, στα πλαίσια των ενδοιμπεριαιστικών ανταγωνισμών και με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα, για την λεηλασία του πλούτου των λαών, τον έλεγχο των αγορών, των πηγών και των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας. Αυτοί προκαλούν και τον αναγκαστικό ξεριζωμό των προσφύγων και μεταναστών.
Χαιρετίζομε την ανθρωπιά με την οποία αντιμετώπισης η πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών μας τους πρόσφυγες-μετανάστες, κλείνοντας τα αυτιά στα κηρύγματα ρατσισμού και μίσους.

Διαφωνούμε με την απόδοση της μείωσης της τουριστικής κίνησης, σε ορισμένα νησιά, στην παρουσία των προσφύγων. Η όποια αρνητική επίδραση, προκλήθηκε από δηλώσεις παραγόντων των νησιών μας και από επισκέψεις μεγαλόσχημων σ’ αυτά, που μεγιστοποίησαν το ζήτημα. Κατά την άποψη μας μια διαφορετική θέση, λιγότερο πανικόβλητη -που στο βάθος είναι και ρατσιστική- θα είχε εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα.

Θεωρούμε αυτονόητο το δικαίωμα ανθρώπων – θυμάτων πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων- να αναζητήσουν μια ασφαλέστερη ζωή σε άλλες χώρες. Φυσικά οριστική λύση στο πρόβλημα θα δοθεί εάν ο κάθε λαός στη χώρα του οργανωθεί και παλέψει για να πάρει στα χέρια του τις τύχες του, ενάντια στις δυνάμεις που γεννούν και τρέφονται από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την προσφυγιά.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση και ΚΚΕ αντιτασσόμαστε, από την εμφάνιση τους, στην ύπαρξη των HOT SPOTS που έχουν καταντήσει σε χώρους απάνθρωπης κράτησης ακόμα και παιδιών και άρρωστων γυναικών και γερόντων . Απαιτούμε την άμεση κατάργηση τους. Καταγγέλλουμε την άθλια δικαιολογία που, ορισμένοι κύκλοι ρατσιστικοί και φασιστικοί προβάλλουν, ότι, δηλ., με τέτοιους άθλιους χώρους και πρακτικές κράτησης αποτρέπουμε την προσέλευση και άλλων κυνηγημένων στη χώρα μας, λες και οι 15,000 πνιγμένοι τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο δεν αποτελούν την τραγικότερη «αποτροπή» που ωστόσο αγνοείται από τους κυνηγημένους συνανθρώπους μας, μπροστά στο δράμα που βιώνουν στις πατρίδες τους και αναγκάζονται μπούν στον κίνδυνο να τις εγκαταλείψουν.

Από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε την πολιτική της ΕΕ στο μεταναστευτικό – προσφυγικό και τη συμφωνία της με την Τουρκία, ως τη βασική αιτία του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 23ης Σεπτεμβρίου 2015 και,αργότερα, η συμφωνία με την Τουρκία μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση εγκλωβισμού χιλιάδων βασανισμένων. Αυτή η συμφωνία, που χαιρετίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα της χώρας μας ως επιτυχία, καθορίζει τη μετεγκατάσταση σε χώρες της ΕΕ ενός ελάχιστου αριθμού προσφύγων, που θέλουν να απορροφήσουν οι καπιταλιστικές οικονομίες ευρωπαϊκών χωρών, ενώ για τη μεγάλη πλειοψηφία προβλέπεται η καταστολή, η επαναπροώθηση στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ο εγκλωβισμός τους στα νησιά μας. Η Σύνοδος Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου 2015 «έσφιξε ακόμη περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό» των προσφύγων – μεταναστών, με τις αποφάσεις για αυστηρή τήρηση της Σένγκεν, δημιουργία ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής κ.λπ. Την ίδια στιγμή, παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και δεν αναγνωρίζει το status του πρόσφυγα σε προερχόμενους από χώρες όπως το Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και ιμπεριαλιστική κατοχή.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 19ης Φεβρουαρίου αναπαράγει τα ίδια αδιέξοδα, όπως είναι τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες, οι δυνάμεις καταστολής και τα δακρυγόνα και χημικά, τα πλαφόν και οι ποσοστώσεις ακόμη και σε πρόσφυγες. Προλειαίνεται το έδαφος για ακόμα πιο επώδυνες αποφάσεις που ετοιμάζονται. Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα σημεία της απόφασης της συγκεκριμένης Συνόδου: «Οι συνεχείς και παράτυπες μεταναστευτικές ροές κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες, απαιτώντας περαιτέρω συντονισμένη δράση και τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις (wave-through)… Οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το κράτος – μέλος στο οποίο θα ζητούν άσυλο». Αυτές οι αποφάσεις δίνουν το «πράσινο φως» για απαγορεύσεις και εγκλωβισμούς κι αποθρασύνουν κράτη, όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία και άλλα, που με απαράδεκτες ενέργειες κλείνουν τα σύνορα. Ενώ στη Γερμανία και τη Σουηδία ενισχύονται οι συνοριακοί έλεγχοι κι οι περιορισμοί στη χορήγηση ασύλου, ενισχύοντας τα κυκλώματα των διακινητών, δίνοντας τροφή σε φασιστικές οργανώσεις.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του προβλήματος, όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι στην περιοχή και παραμένουν σε ισχύ οι συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προτείνουμε τα παρακάτω συγκεκριμένα μέτρα για να αντμετωπιστούν οι συνέπειες του προβλήματος, οι οποίες όμως απαιτούν τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και συμμαχιών:
• Απεγκλωβισμό των μεταναστών-προσφύγων από τα νησιά μας και τη χώρα μας
• Να τους δοθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβούν στη χώρα που επιθυμούν.
• Μέχρι τότε, κατάργηση των HOT SPOTS, των απάνθρωπων αυτών «στρατοπέδων συγκέντρωσης” της ντροπής, όπως της Μόριας, Κανένα HOT SPOT και καμιά επέκταση τους. Ανοιχτές δομές υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας σε ανθρώπινες συνθήκες, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ.
• Εκπαίδευση για όλα τα προσφυγόπουλα και μεταναστόπουλα, όσο βρίσκονται στην Ελλάδα, με αποκλειστική κρατική ευθύνη. Καμιά ανάμειξη των ΜΚΟ στον τομέα αυτό
• Εμβολιασμό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλα τα παιδιά(ελληνόπουλα, προσφυγόπουλα, μεταναστόπουλα).
• Αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής, σίτισης και υγιεινής για όσο μένουν στα νησιά και στη χώρα μας.
Ενίσχυση των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας των νησιών που φιλοξενούν πρόσφυγες-μετανάστες με καλυψη των κενών σε προσωπικό , εξοπλισμό και αναλώσιμα.
• Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως η εξελισσόμενη στη Συρία, την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτικών που συμμετέχουν σε επιθετικές επιχειρήσεις και δυνάμεις κατοχής σε άλλες χώρες.”

Μοιράσου το άρθρο: