Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου εναντίον ΚΕΔΕ λόγω “Κλεισθένη”
9 Μαΐου 2018
Προγραμματική σύμβαση για την αναστύλωση του δημοτικού σχολείου Ρωμανού Λήμνου
9 Μαΐου 2018

Θέατρο-ντοκουμέντο για τη βιομηχανική ζωή της Γέρας

Μοιράσου το άρθρο:

Το πρόγραμμα «Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας», μετά την εκδήλωση-συναυλία που πραγματοποίησε στις 14 Απριλίου με το Νίκο Τουλιάτο αναβιώνοντας βιομηχανικούς ήχους, επανέρχεται με την πρωτότυπη θεατρική παράσταση-ντοκουμέντο: «Βουτιά στις άδειες στέρνες». Ιστορικά στοιχεία και ανείπωτες ως τώρα ανθρώπινες ιστορίες από τη βιομηχανική ζωή της Γέρας, ζωντανεύουν για πρώτη φορά από την Ομάδα Θεάτρου του Restory ,την Κυριακή 13 Μαΐου στις 9μμ, στο κεντρικό βιομηχανικό κτήριο της ΚοινΣΕπ «Μοδούσα» (Παπάδος Γέρας). Η παράσταση βασίζεται σε σχετική έρευνα και συνεντεύξεις από πρώην εργαζόμενους στις βιομηχανίες της περιοχής, που πραγματοποίησαν οι Ομάδες Έρευνας και Συνεντεύξεων αντίστοιχα.

«..άμα δλεύαμε πρωί, τεσσεράμς η ώρα ξεκινούσαμε, μας κατέβαζε η μάνα μ’  με ένα φανάρ’ μέχρι το νεκροταφείο, κι μείς μετά με ένα φακό, άναβε έσβ’νε.

 Τ’  πρώτ’ μέρα που πήγα οι άλλες σκώναν τ’  φούστα μ’ να δουν. Φορώ κομπινεζόν :

Εσύ μορέλι’μ φορείς κομπινεζόν ή είσαι γυμνό από κάτω;»

Σκηνοθεσία: Θεοφάνης Τάκος

Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Τσουπή, Θεοφάνης Τάκος

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Ταξιαρχούλα Αλεξάνδρου, Γιώργος Βογιατζής, Ραλού Βιόλατζη, Γιώτα Ελευθεριάδου, Ελένη Ελευθεριάδου, Γιώργος Ζορμπάς, Πηνελόπη Ιακωβίδου, Φωτεινή Λαμπέρη, Νίκος Μαστέλος, Στρατής Μοριανός, Έλενα Μπάνη, Αννα-Μαρία Παναγή, Γιάννης Τσανταρλιώτης, Μαρία Τσουπή

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Κυριακή 13 Μαίου στις 9μμ

Εγκαταστάσεις ΚοινΣΕπ Μοδούσα (κεντρικό βιομηχανικό κτήριο)

Παπάδος Γέρας (περιοχή Ντουραχάνι)

Το Restory είναι μια κοινωνική και πολιτιστική πρωτοβουλία που ενεργοποιεί ξανά κτήρια-ορόσημα της ταυτότητας ενός τόπου, μέσω δημιουργικών συλλογικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί, με την εκάστοτε τοπική κοινότητα. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίησή της, όπως και των σχετικών φορέων, ώστε να λάβουν δράση από κοινού, για την ανάδειξη, επανάχρηση και λειτουργική επανένταξή των χώρων αυτών στην τοπική ζωή.

Υποστηρίζεται από το START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.). Υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Την τρέχουσα δράση του Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας, στηρίζει ο Παγγεραγωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας, η ΚοινΣΕπ Μοδούσα και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο: