Ν. Σαντορινιός: 150 εκ. ΕΥΡΩ για μεταφορικό ισοδύναμο
3 Μαΐου 2018
Προτάσεις για ένταξη στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά- αναφορά υπουργού Λ. Κονιόρδου
3 Μαΐου 2018

Λ. Κονιόρδου: τα νησιά παράθυρα της χώρας στον κόσμο

Μοιράσου το άρθρο:

“Η νησιωτική περιφέρεια αποτελεί κομβικό κομμάτι της στρατηγικής του πολιτισμού. Κάθε νησί έχει το δικό του χαρακτηριστικό. Για αιώνες αυτά τα νησιά αποτελούν μια γέφυρα από ανατολή προς δύση», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στην έναρξη της θεματικής ¨Πολιτισμικά αγαθά και Αθλητικές Υποδομές» στα πλαίσια του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.
Τονίζοντας ότι τα συνέδρια αυτά είναι «μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, που έχει γίνει σε άλλες 13 περιφέρειες και είναι μια ενέργεια δημοκρατικού διαλόγου», σημείωσε ότι τα μνημεία είναι ένα κομμάτι της ίδιας της ταυτότητας των νησιών.
«Τα νησιά μας είναι τα παράθυρα της χώρας προς τον έξω κόσμο, μπορούν να προσφέρουν το τοπίο και μια διαδρομή μέσα από την ιστορία και μια εμπειρία φιλοξενίας μοναδική».
Σημείωσε τη συνεργασία που υπάρχει με το υπουργείο Τουρισμού έτσι ώστε να σχεδιαστούν διαδρομές πολιτισμού που να μπορούν να συνδυάζουν δημοφιλείς χώρους με λιγότερο αλλά όχι υποδεέστερους πολιτιστικά.
Η κα Κονιόρδου αναφέρθηκε στα νησιά, ειδικά του Βορείου Αιγαίου, που «αποτέλεσαν το σκαλοπάτι προς την Ευρώπη» για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
«Οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, τα νησιά του Αιγαίου κλήθηκαν κυριολεκτικά να βάλουν πλάτη και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφεραν.
Η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η φιλοξενία και ταυτόχρονα το πνεύμα της συνύπαρξης και του διαλόγου βρίσκονταν και βρισκόντουσαν πάντα στον πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού. Από τις Ικέτιδες του Αισχύλου μέχρι τις γυναίκες και τους ψαράδες της Μυτιλήνης», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι κομμάτι του παρελθόντος και ποιοι είμαστε, αλλά αποτελούν ένα μάθημα απέναντι στην εσωστρέφεια της Ευρώπης και την άνοδο της μισαλλοδοξίας. Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα μνημεία, τα μουσεία μας, είναι τα πάντα. Τα στοιχεία της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης είναι ένα βαθύ σημείο πολιτισμού. Ο πολιτισμός αποτελεί μια συνθήκη που περιγράφει το σύνολο της δραστηριότητας μας», τόνισε η Λυδία Κονιόρδου πριν περάσει και αναφερθεί σε κάθε νησί ξεχωριστά για τα έργα που γίνονται ή προγραμματίζονται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Όρισε δε την πολιτική της Κυβέρνησης στον πολιτισμό σε 4 άξονες, που είναι: ο χώρος και χρόνος, η συλλογικότητα, η ποικιλομορφία και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Καταδυτικός τουρισμός
Ενδιαφέρουσες ήταν οι επισημάνσεις της υπουργού και για τις θεματικές ενότητες τουρισμού.
Επισήμανε έτσι ότι προχωρεί πρόγραμμα καταδυτικού τουρισμού, με τις αντίστοιχες Περιφέρειες σε Σποράδες και Λαύριο, που μπορεί να αποτελέσει βάση- παράδειγμα όπου θα μπορέσει να αναπτυχθεί αρχαιολογικός ενάλιος τουρισμός και καταδυτικός

Έχουν επισημανθεί διαχρονικά 22 ναυάγια, ανέφερε και αυτό δείχνει τον πλούτο που μπορεί να γίνει ένας πολύ ιδιαίτερος προορισμός.
Αναφορικά με το προσωπικό που χρειάζονται οι αρχαιολογικές υπηρεσίες και ειδικά με τους φύλακες, σημείωσε ότι βρίσκεται στο ΑΣΕΠ προς έγκριση η προκήρυξη για φύλακες 5μηνης διάρκειας.
Παράλληλα για ημερήσιους φύλακες 7μηνης διάρκειας και καθαριστριών με 18μηνες συμβάσεις. Ενώ με συμβάσεις είναι και 95 άτομα με διάφορες ειδικότητες που χρειάζονται στο ΥΠΠΟ.
«Η εποχή μας είναι δύσκολη με τη μόνιμη πρόσληψη προσωπικού, σημείωσε η κα Κονιόρδου, και πρέπει να μένουν όσο είναι δυνατόν περισσότερο ανοιχτοί χώροι και μουσεία».

Μοιράσου το άρθρο: