Ο Ε.Ο.Σ.Σάμου συμμετέχει σε προγράμματα Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων
4 Δεκεμβρίου 2017
8 στο “σκαμνί” την Πέμπτη για τη δίκη “Μπεμπεδέλλη” στο σκάνδαλο της Συνεταιριστικής
5 Δεκεμβρίου 2017

Ξεκίνησαν τα γκρεμίσματα στη Βρίσα- Τρίμηνη παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Μοιράσου το άρθρο:

Τρίμηνη παράταση στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Λέσβο λόγω του σεισμού έδωσε η Πολιτική Προστασία μετά από ανάλογο αίτημα που υπέβαλε στην περιφέρεια ο δήμος Λέσβου. Η παράταση κρίνεται απαραίτητη για να ολοκληρωθούν με τη διαδικασία της έκτακτης ανάγκης μια σειρά από ενέργειες που απαιτούνται για την έναρξη των εργολαβιών για το γκρέμισμα των κόκκινων κτιρίων.

Η εξάμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης λήγει  στις 12 Δεκεμβρίου  και πριν από πέντε μέρες  το Υπουργείο Υποδομών  ενέκρινε τη διάθεση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση των προϊόντων κατεδαφίσεων επικίνδυνα ετοιμόρροπων κτιρίων που επλήγησαν από το μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου. Ο δήμος θα πρέπει τώρα να αποδεχτεί  το  ποσό αυτό  και να δρομολογήσει τις σχετικές εργολαβίες. Επειδή όμως δε θα έχει ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία πριν από τις 12 Δεκεμβρίου , κρίθηκε απαραίτητη η παράταση της κατάστασης έκτακτης για άλλους τρεις μήνες μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες κατεδαφίσεις σπιτιών στη Βρίσα, των δικαιούχων που οι αιτήσεις τους εγκρίθηκαν και η απόφαση αναρτήθηκε στη διαύγεια, όμως δεν άρχισαν ακόμα να πιστώνονται οι λογαριασμοί τους με τα ποσά που δικαιούνται. Οι οικονομικές απαιτήσεις στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές απορροφούν χρήμα αλλά και το προσωπικό που διεκπεραιώνει όλες αυτές τις υποθέσεις με αποτέλεσμα να παρατηρείται επιπλέον καθυστέρηση.

«Οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει από τις συνεχόμενες καθυστερήσεις στην εκταμίευση χρημάτων» είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του συλλόγου σεισμοπαθών Νίκος Γκουγκούλιος, «ο σύλλογος σχεδιάζει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο σε θέματα δημόσιας διοίκησης δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα προκειμένου να μας συμβουλεύει για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να πάρουμε ότι δικαιούμαστε και κυρίως για να εξετάσει αν υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση , στην περιφέρεια και στο δήμο  έναντι των υποχρεώσεών τους στους σεισμόπληκτους της Βρίσας.»

Επιπλέον η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με επιστολή της στην υφυπουργό Οικονομικών ζητά και την φορολογική παράταση των υποχρεώσεων των κατοίκων που επλήγησαν από το σεισμό στη Λέσβο.

Η επιστολή της Περιφερειάρχη στην Υφυπουργό Οικονομικών:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με την αριθ. 8460/04-12-2017 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας δόθηκε 3μηνη παράταση – ήτοι έως 12 Μαρτίου 2018 –  στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών  Ενοτήτων του Δήμου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που έπληξε το νησί της Λέσβου την 12η Ιουνίου 2017.

Σημειώνουμε ότι η αρχική κήρυξη έκτακτης ανάγκης είχε γίνει στις 13 Ιουνίου 2017 με εξάμηνη διάρκεια δηλαδή έως 12 Δεκεμβρίου 2017.

Επειδή εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι που καθιστούν επιβεβλημένη την παράταση των προθεσμιών καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων, εισηγούμαστε για την κατ’ αναλογία της ανωτέρω, έκδοση σχετικής εγκυκλίου (ΠΟΛ).

Μοιράσου το άρθρο: