Λ. Κονιόρδου: τα νησιά παράθυρα της χώρας στον κόσμο
3 Μαΐου 2018
Π. Κουρουμπλής για παρεμβάσεις στη ναυτιλία και τα λιμάνια
3 Μαΐου 2018

Προτάσεις για ένταξη στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά- αναφορά υπουργού Λ. Κονιόρδου

Μοιράσου το άρθρο:

Με επίσκεψη στη σεισμόπληκτη Βρίσα συνεχίστηκε σήμερα το πρωί η περιοδεία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου στη Λέσβο.

Ειδική αναφορά έγινε και στην άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, στη συνεδρία για τα πολιτισμικά αγαθά, με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου να δίνει το παράδειγμα της Χίου όπου εντάχθηκε σε αυτήν η παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια της Χίου και οι μαστιχοκαλλιεργητές.

Μάλιστα η Εφορεία Χίου και το Μουσείο Μαστίχας, στα πλαίσια του έτους πολιτιστικής κληρονομιάς 2018 ετοιμάζει δράσεις που θα αναδείξουν αυτή τη σπουδαία κληρονομιά.
Η κα Κονιόρδου, στα πλαίσια του 14ου Περιφερειακού συνεδρίου, επισήμανε την παραδοσιακή ναυπηγική τέχνη, που έχει κηρύξει το Υπουργείο Πολιτισμού πολλά σκάφη και καρνάγια ως τέτοιους χώρους.
«Μας ενδιαφέρει να διαφυλάξουμε αυτή την τέχνη και αυτά τα σκαριά που δεν μπορούν να ξαναγίνουν», χαρακτηρίζοντας βανδαλισμό τον τρόπο με τον οποίο καταστράφηκαν μέσα από αυτό το πρόγραμμα με τα σκαριά που κόβονται.
«Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια ια να σώσουμε τα πιο σημαντικά σκάφη», σημείωσε.
Ειδική αναφορά έγινε για την κληρονομιά της τεχνικής της ξερολιθιάς· ένα κομμάτι φυσιογνωμίας των νησιών μας.
«Αυτό το λίγο χώμα που καταφέρνουν και το κρατούν με μια τέχνη, που έχει ήδη εγγραφεί στο βιβλίο της άυλης κληρονομιάς και το φθινόπωρο του 2018 πρόκειται να κριθεί με άλλα 8 κράτη για την τέχνη της ξερολιθιάς για εγγραφή στον παγκόσμιο κατάλογο της Αυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς».
Στα πλαίσια αυτά και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες εξετάζεται να εγγραφούν οι Οινοπαραγωγοί Σάμου, η Τεχνογνωσία παρασκευής ούζου και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Χίου.
Συνέχισε με αναφορά για το πρόγραμμα επικαιροποίησης του Μητρώου των πολιτιστικών φορέων και τη διασταύρωση των στοιχείων.
Ετσι στηρίζονται θεσμοί, χωρισμένοι σε περιόδους θερινής και χειμερινής, ώστε να υπάρχουν εκδηλώσεις όλο το χρόνο. Όπως είναι το Μουσικό φεστιβάλ Χίου, το Φεστιβάλ Χορού, τα Ηραία και τα Πυθαγόρεια στη Σάμο και το Διεθνές φεστιβάλ Μολύβου. Αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του Μουσείου- Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη- Teriade και ανέπτυξε τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου.

Μοιράσου το άρθρο: