Ο Κ. Μητσοτάκης για την κατάσταση στη Μόρια
24 Σεπτεμβρίου 2018
Απάντηση Δ.Βίτσα σε Κ.Μητσοτάκη για Μόρια και κονδύλια για προσφυγικό
24 Σεπτεμβρίου 2018

Σε εξέλιξη σχέδιο αποσυμφόρησης της Μόριας-Σήμερα η πρώτη μαζική αναχώρηση

Μοιράσου το άρθρο:

Η πρώτη μαζική αναχώρηση προσφύγων και μεταναστών από το ΚΥΤ της Μόριας στην ηπειρωτική Ελλάδα ολοκληρώθηκε σήμερα με τους 440 αιτούντες άσυλο να ταξιδεύουν με το πλοίο «Νήσος Ρόδος» στις 8 το βράδυ από τη Μυτιλήνη για δομές σε Βόρεια Ελλάδα και Ήπειρο. Την Παρασκευή αναχώρησαν άλλοι 100, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αναχωρήσουν άλλοι 1500 πρόσφυγες και μετανάστες, για τις δομές της Βόλβης, του Κατσικά στα Γιάννενα και της  Φιλιππιάδας στην Πρέβεζα.

Το σχέδιο αποσυμφόρησης προβλέπει να αναχωρήσουν, αύριο Τρίτη άλλοι 100, την Τετάρτη 400 και την Πέμπτη και Παρασκευή 560 αιτούντες άσυλο.

Στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν 1000 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειοψηφία τους ευάλωτες ομάδες.

«Η πρώτη μαζική αναχώρηση προσφύγων και μεταναστών ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πιστεύουμε ότι και τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει ο σχεδιασμός του υπουργείου χωρίς κανένα πρόβλημα. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και άλλες μαζικές αναχωρήσεις» δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο διοικητής του ΚΥΤ Μόριας, Γιάννης Μπαλμπακάκης.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες ενώ οι φορείς του νησιού ζητούν από τους 8.600 διαμένοντες το ΚΥΤ της Μόριας, να μειωθούν στους  3.500 χιλιάδες, όση δηλαδή και η δυνατότητα φιλοξενίας του Κέντρου. Τώρα ο μισός πληθυσμός, περί τα 4.500 άτομα, ζουν σε σκηνές και η κατάσταση θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες κυρίως λόγω των έντονων βροχοπτώσεων αλλά και το χειμώνα με το κρύο.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του σχεδίου αποσυμφόρησης θα εξαρτηθεί και από τις αφίξεις, καθώς όλο το καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο οι ροές ήταν διπλάσιες σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες, γεγονός που οδήγησε στην σημερινή ασφυκτική κατάσταση.

Μοιράσου το άρθρο: