Στη Λέσβο φοιτητές από Νότια Καλιφόρνια
10 Σεπτεμβρίου 2018
6η Γιορτή Σύκου στο Ίππειος Λέσβου
10 Σεπτεμβρίου 2018

Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ στο κατάμεστο Κάστρο Μυτιλήνης

Μοιράσου το άρθρο:

Η κορύφωση του Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ» στο νησί της Λέσβου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στην πόλη της Μυτιλήνης. Για δύο μέρες τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να στηθεί ένας καλαίσθητος χώρος, μια μικρή «κόκκινη πολιτεία», ικανή να φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματός μας και του μισού αιώνα ζωής και δράσης της Οργάνωσης της ΚΝΕ και να φέρει νέο κόσμο σε επαφή με την πρωτοπόρα ιδεολογία του ΚΚΕ.

Στην έκθεση όπου πραγματοποιήθηκε οργανωμένη ξενάγηση για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ υπήρχε ειδικό αφιέρωμα για το Αντάρτικο της Λέσβου, της περιόδου ‘41-44 αλλά και εκείνης της εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου, καθώς επίσης και για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης αυτών των περιόδων. Ακόμα παρουσιάστηκε έκθεση για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το προσφυγικό ζήτημα, ενώ στο χώρο λειτουργούσε βιβλιοπωλείο με τις νέες εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με χαιρετισμό από τη γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ, Αναστασία Βελλή, η οποία καλωσόρισε τον κόσμο που βρέθηκε στο Κάστρο για αυτή τη μοναδική βραδιά και ανέφερε «Τα μέλη της ΚΝΕ έχουμε την τιμή να παραλάβουμε τη σκυτάλη του αγώνα από ήρωες που γεννήθηκαν μέσα από τους αγώνες για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία!  Γυναίκες και άντρες που πάλεψαν μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για γίνει πραγματικότητα ο πιο όμορφος και πιο σπουδαίος στόχος για τη κοινωνική εξέλιξη.»

Απευθύνθηκε από το βήμα του Φεστιβάλ «…σε κάθε νέο και νέα που αγωνιά για το μέλλον και τη ζωή του. Σε κάθε νέο και νέα που έχουμε τα ίδια όνειρα και τις ίδιες ανάγκες. Σας καλούμε να ακούσετε, να μάθετε περισσότερα για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Να συζητήσετε, να θέσετε τους προβληματισμούς σας. Να στρατευτείτε μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον πιο όμορφο αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. […] Αυτός είναι ο ελπιδοφόρος δρόμος που σας καλούμε να βαδίσουμε μαζί! Ο σίγουρος δρόμος που λέει και το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ. Κάθε ένας μετρά στο μεγάλο αγώνα που έχουμε μπροστά μας! Κάθε νέος και νέα που οργανώνεται στην ΚΝΕ, σημαίνει μια μεγάλη αποτυχία του συστήματος να τον βάλει στο χέρι, να τον εξουδετερώσει!»

Αμέσως μετά το χορευτικό του Δήμου της Λέσβου ανέβηκε στη σκηνή και ενθουσίασε με το πρόγραμμα που επιμελήθηκε με γνωστά παραδοσιακά τραγούδια.

Ακολούθησε η καθηλωτική παρουσίαση των ποιημάτων του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, «Τα τρία κόκκινα γράμματα» και το «Καπνισμένο τσουκάλι» υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της  Μαρίας Αϊβαλιώτου και με τη συμμετοχή των Κατερίνα Κομνηνάκα και Πέγκυ Χατζημιχαήλ.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η πολιτική ομιλία της Λουίζας Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκίνησε την ομιλία της με τους στίχους του Γ. Ρίτσου που αποτελούν το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ και συνέχισε πως «Ήταν πράγματι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος της πάλης εναντία στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για να κερδίσει έδαφος η προοπτική της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Το ΚΚΕ δεν υπήρξε «σπορά της τύχης», αλλά υπήρξε «τέκνο της ανάγκης» ώστε να αποκτήσει η εργατική τάξη της Ελλάδας την επαναστατική πρωτοπορία της. Κάθε χρόνος από την ίδρυση του Κόμματος μας μέχρι σήμερα, είναι συνδεμένος από την προσπάθεια να ανταποκριθεί στα μεγάλα καθήκοντα της οργάνωσης της ταξικής πάλης κάτω από όλες τις συνθήκες. Προσπάθεια που χαρακτηρίζεται από αντοχή, πείσμα και ανιδιοτέλεια. Περιλαμβάνει μεγάλες περιόδους σκληρών αγώνων και θυσιών στην πάλη για το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, το σοσιαλισμό- κομμουνισμό.

Οι αντιπρόσωποι που μαζεύτηκαν στο κτήριο που στεγάζονταν τα γραφεία του σωματείου Μηχανικών ατμοπλοίων, στον Πειραιά, τον Νοέμβρη του 1918 και συγκρότησαν το ΣΕΚΕ (κατοπινά το 1924, στο 3° έκτακτο συνέδριο του μετονομάστηκε σε ΚΚΕ), δεν εκπροσωπούσαν παραπάνω από χίλια μέλη διάφορων σοσιαλιστικών ομίλων και οργανώσεων, σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτό όμως ήταν το αποφασιστικό βήμα για να ξεκινήσει μια συναρπαστική πορεία διάδοσης των πρωτοπόρων επαναστατικών ιδεών μέσα στην εργατική τάξη. Ήταν ένα αποφασιστικό βήμα, ώστε να ανυψωθεί και να οργανωθεί η αναμέτρηση με τον ταξικό αντίπαλο, το αστικό πολιτικό σύστημα, καταγράφοντας την ωρίμανση του εργατικού κινήματος και τη συνένωση του με την πρωτοπόρα επαναστατική θεωρία. Έτσι γράφτηκαν λαμπρές σελίδες για τις οποίες είμαστε σήμερα περήφανοι, που ανήκουμε στο ΚΚΕ και παλεύουμε μέσα από τις γραμμές του.

Το Κόμμα μας στάθηκε όρθιο και αντιμετώπισε το Βενιζελικό ιδιώνυμο και τις ασφαλίτικες μεθόδους του Μεταξικού Μανιαδάκη. Αντιμετώπισε το δοσιλογισμό και τους Ράλληδες σε συνθήκες εισβολής και κατοχής της χώρας μας, πρωτοστατώντας στην οργάνωση ενός ρωμαλέου αντιστασιακού κινήματος μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ- στο ΕΛΑΝ, στη θρυλική ΕΠΟΝ. Αντιμετώπισε τις φυλακές, τις εξορίες, τα εκτελεστικά αποσπάσματα, τον ΑΝ 509 περί κατασκοπείας, έγραψε το έπος του ΔΣΕ. Αντιμετώπισε τα δύσκολα χρόνια της πολιτικής προσφυγιάς και της παράνομης δράσης, αλλά και τη μεταπολιτευτική σχετική σταθεροποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος, στη διάρκεια της οποίας δεν έλειψε ο αυταρχισμός, η καταστολή και οι πιέσεις του αστικού κράτους…

Αντιμετώπισε την υπονόμευση της δράσης και της ενότητας του από τον ταξικό αντίπαλο και τον οπορτουνισμό. Δεν έχασε τον προσανατολισμό του ούτε όταν οι αντεπαναστατικές δυνάμεις της Περεστρόικα διέλυσαν τη χώρα των Σοβιέτ. Τότε που ιστορικά κόμματα στην Ευρώπη και στον κόσμο, μέσα σε μια νύχτα, άλλαζαν ονόματα και σύμβολα, εγκαταλείποντας την εργατική τάξη στο έλεος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Το ΚΚΕ αντιμετώπισε την οργανωμένη προσπάθεια διάλυσης και διάχυσης του στο μόρφωμα του Συνασπισμού, την ίδια περίοδο.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αγωνιστική ιστορία του νησιού τονίζοντας, «Η Λέσβος, το επονομαζόμενο “κόκκινο νησί”, έχει τη δική του συμβολή, το δικό του αποτύπωμα στην ιστορία του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Από τις προπολεμικές κομματικές οργανώσεις, ως τη θρυλική ασυνταξία του “Go back” με την οποία υποδέχτηκαν οι ντόπιοι, την επιχειρούμενη απόβαση των εγγλέζικων στρατευμάτων τα Χριστούγεννα του 1944. Τέτοιες ανεπανάληπτες αντιστασιακές ενέργειες φέρουν τη σφραγίδα της μαχητικής απάντησης του λαϊκού παράγοντα, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, εμπνέουν, διδάσκουν και μαχητικοποιούν.

Οι πατεράδες και οι παππούδες σας τις έχουν γράψει, οι ξωμάχοι της λεσβιακής υπαίθρου, οι γυναίκες με τα τσόκαρα στα χέρια που κυνηγούσαν τους εγγλέζους στα “Μπλόκια”. Πολλοί επιχείρησαν να οικειοποιηθούν την ιστορία αυτού του νησιού και τους δεσμούς αίματος που έχει με το ΚΚΕ. Θα περάσει στην ιστορία σαν τον ορισμό του πολιτικού αμοραλισμού η χρησιμοποίηση της από τον Πρωθυπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, πριν μερικά χρόνια. Θυμάστε, ήταν τότε που δεν είχαν εκτιμηθεί οι ικανότητες του από την κ. Μέρκελ και τους άλλους διεθνείς ιμπεριαλιστές συμμάχους του.

Ο Λεσβιακός λαός θα ανανεώνει τους δεσμούς του με το Κόμμα μας στο έδαφος των σύγχρονων αναγκών της πάλης. Γιατί το ΚΚΕ απέναντι σε κάθε εμπόδιο, είναι εδώ. Δεν το ισχυριζόμαστε αυτό με αυταρέσκεια. Δε λέμε ότι η πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν απαλλαγμένη από αναποδιές και λάθη. Όμως το Κόμμα μας σε όλη του την ιστορική διαδρομή δεν εγκατέλειψε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Στάθηκε πάντα απέναντι από τον πραγματικό αντίπαλο, την εξουσία του κεφαλαίου…»

Σημείωσε πως, «Η ιστορική συνέχεια εξασφαλίζεται μέσα από τη σύγχρονη πολύμορφη δράση του Κόμματος μας. Δράση που τη διαπερνά η επεξεργασμένη στρατηγική μας για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Στρατηγική που την κατακτήσαμε βγάζοντας πείρα μελετώντας την ιστορία μας, την πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού, εμβαθύνοντας στη θεωρία μας. Μελετώντας ταυτόχρονα, τα σύγχρονα προβλήματα της ταξικής πάλης, της κατάστασης του κινήματος, τη δράση της καπιταλιστικής εργοδοσίας, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.[…]Το ΚΚΕ ούτε έγινε, ούτε ποτέ πρόκειται να γίνει το «κομμουνιστικό» πλυντήριο του συστήματος. Δεν πρόκειται να δώσει ανοχή σε τερτίπια που εγκλωβίζουν και καθηλώνουν τον λαό όπως το περιβόητο δημοψήφισμα του 2015. Κάθε πρωτοβουλία του ΚΚΕ, υπηρετεί το καθήκον να σηκωθεί ο λαός μας «λίγο ψηλότερα», τόσο – όσο να πειστεί ότι όχι μόνο υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες, αλλά υπάρχει και ο τρόπος για να το πετύχει: Να εμπιστευτεί το ΚΚΕ και να συμπαραταχθεί μαζί του.»

Ακόμα αναφέρθηκε στους νέους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και έθεσε τα ερωτήματα αν «…θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αγροτικά μέσα και εφόδια, χωρίς να χαρατσώνονται, θα δημιουργηθούν δομές επιστημονικής υποστήριξης της παραγωγής και των προϊόντων τους; Μήπως “είναι δίκαιο και πρόκειται να γίνει πράξη”, όπως είναι το σλόγκαν της κυβέρνησης στα τηλεοπτικά προπαγανδιστικά της σποτ, να κλείσει το αίσχος της Μόριας και να φύγουν οι εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες από το νησί; Μάλλον το αντίθετο προβλέπεται από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, στο Δήμαρχο του νησιού.

Η αλήθεια είναι ότι οι αιτίες που πρόσφατα οδήγησαν εργάτες, αυτοαπασχολούμενους και κτηνοτρόφους σε μαζικές κινητοποιήσεις στο νησί σας, θα συνεχίζουν να είναι εδώ, όσο θα ζούμε σε ένα σύστημα που κριτήριο και κίνητρο της κρατικής πολιτικής θα είναι η εξυπηρέτηση των στόχων της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της υπεράσπισης της μεγάλης καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.

Η βαθιά αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να μακιγιαριστεί. Κανείς να μην ξεγελαστεί από τους ομηρικούς καυγάδες μεταξύ των δύο πόλων του αστικού πολιτικού συστήματος, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας κόβει και άλλος ράβει πάνω στο ίδιο αντιλαϊκό κουστούμι για το λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέκτεινε και εφάρμοσε όλο το μνημόνιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το ίδιο θα γίνει από τη μεριά της ΝΔ, αν βρεθεί στο τιμόνι της κυβερνητικής εξουσίας.»

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Ο καπιταλισμός γεννάει την κρίση, τους πολέμους, την προσφυγιά. Αυτό το σύστημα είναι που έχει μετατρέψει τη Λέσβο και άλλα νησιά του Αιγαίου, άλλες περιοχές της Μεσογείου σε αποθήκες ανθρώπων, στοιβάζοντας κάτω από άθλιες συνθήκες χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σ’ αυτό το σύστημα θα μοιράζονται και θα ξαναμοιράζονται εδάφη στεριάς και θάλασσας, πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμοι μεταφοράς ενέργειας. Θα οικοδομούνται και θα χαλάνε συμμαχίες ανάλογα με τα συμφέροντα των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, των αστικών τάξεων. Έτσι δημιουργούνται τα καραβάνια των προσφύγων που γίνονται κι αυτοί από άλλη σκοπιά αντικείμενο παζαριού και διαπραγμάτευσης. Η περιβόητη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας που σας είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ την κατάγγειλε, τέτοιο χαρακτήρα είχε και βέβαια ζείτε τα αποτελέσματα της. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της είναι ο εγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών και όχι το αντίθετο.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οδηγούν στην αναπαραγωγή και χειροτέρευση του προβλήματος, δημιουργώντας συνθήκες για περισσότερα και χειρότερα φαινόμενα τύπου Μόριας που θα αποθηκεύονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Το ΚΚΕ θεωρεί επείγον ζήτημα τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη μεταφορά τους με ευθύνη της κυβέρνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου εκεί σε κατάλληλες συνθήκες να γίνεται η εξέταση των αιτημάτων ασύλου και κάθε άλλης διαδικασίας, ώστε να φτάσουν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα προορισμού τους.

Απέναντι σε κάθε ρατσιστική, αντιδραστική, φασιστική φωνή που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την άσχημη κατάσταση από προβλήματα που εκφράζονται από το συνωστισμό ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων, θρησκευμάτων και πολιτικών πεποιθήσεων που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι χωρίς τη δική τους θέληση. Πρέπει να υψωθεί τοίχος απομόνωσης και καταδίκης της εγκληματικής τους δράσης. Καμία ανοχή στο ναζιστικό δηλητήριο της Χ.Α και κάθε ακροδεξιάς ομάδας. Καταγγέλλουμε το βανδαλισμό και την καταστροφή, πριν μερικές μέρες, του μνημείου των πνιγμένων και πεθαμένων προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή της Θερμής.

Σήμερα που περίπου 1 στους 10 κατοίκους της Λέσβου είναι πρόσφυγας, θύμα και δεσμώτης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, είναι αναγκαίο να βγουν ορισμένα πιο βαθιά συμπεράσματα για τις αιτίες και τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης.

Αυτά πρέπει να αναζητηθούν, στα σχέδια για γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στην περιοχή και στα κυβερνητικά στελέχη που περηφανεύονται που δίνουν 4 δις για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, στραγγίζοντας το λαϊκό εισόδημα. Την ίδια ώρα που τον έχουν χρεωμένο και δεσμευμένο σε σκληρή επιτροπεία μέχρι το 2060 για να εξυπηρετείται το κρατικό χρέος.»

Και έκλεισε την ομιλία της λέγοντας πως «Η ΚΝΕ είναι η νεολαία του ΚΚΕ που αποτελεί το πιο νέο, το πιο καινοτόμο Κόμμα, που από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του αποτέλεσε φορέα πρωτοπόρων και ριζοσπαστικών ιδεών, που αφορούσαν την επιστήμη, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές σχέσεις, τα δικαιώματα των παιδιών, για το ρόλο και την ισότιμη θέση της γυναίκας. Γ΄ αυτό με όπλο τις σύγχρονες επεξεργασίες μας και την πολύτιμη πείρα του Κόμματος μας, βαδίζουμε σταθερά στην κατάκτηση της γνώσης, ώστε να ανταποκριθούμε στα σύγχρονα καθήκοντα της ταξικής πάλης.

Φίλοι και φίλες, μπροστά μας θα έχουμε μια δύσκολη χρονιά. Παλιά και νέα διλλήματα θα τεθούν, για να αποσπάσουν τα αστικά κόμματα τη στήριξη του λαού, να πάρουν την ανοχή και την ψήφο του.

Πολλοί θα βάλουν τις αριστερές τους φορεσιές και θα σας θυμηθούν.

Είμαστε βέβαιοι, ότι οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λέσβου, κυρίως όσοι έχουν σχέση με την αγωνιστική παράδοση αυτού του νησιού, και εκτιμούν τη στάση του ΚΚΕ, ανεξάρτητα από επιμέρους επιφυλάξεις και διαφωνίες, θα συμβάλλουν με κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να πιάσουμε το κόκκινο μολύβι της ιστορίας και να γράψουμε “…κάποιους στίχους που έμειναν στη μέση για να τους τελειώσουμε…”, όπως λέει ο ποιητής!»

Ο Βασίλης Αμπελογιάννης, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, αφού παρουσίασε το Θάνο Μικρούτσικο στο κοινό, ευχαρίστησε τον ίδιο, τους ερμηνευτές Ρίτα Αντωνοπούλου και  Κώστα Θωμαΐδη, καθώς και όλους τους άξιους μουσικούς και τεχνικούς. Απευθυνόμενος στον καλλιτέχνη δήλωσε «Τα έργα σου συμβάλανε και συνεχίζουν να συμβάλουν θετικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του καθενός μας και της καθεμιάς μας, την ολοκληρώνουν, την κάνουν πιο ώριμη και αποφασισμένη να ενδιαφερθεί για τον απλό άνθρωπο του λαού, να αγωνιστεί για ένα ευτυχισμένο μέλλον του γένους των ανθρώπων. […] Έργα που συνιστούν και συγκροτούν μια υψηλού επιπέδου πολιτιστική πανδαισία, που συμπληρώνεται και ανυψώνεται ακόμη περισσότερο  με τη μουσική που έχεις συνθέσει για θέατρο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για μπαλέτο, για κινηματογράφο, για τηλεόραση, για δεκάδες έργα πειραματικής μουσικής, ακόμα και για όπερα. Ένας μουσικός κήπος της Εδέμ που είμαστε βέβαιοι πως θα αφήσει ανεξίτηλη και έντονη τη σφραγίδα του στα μουσικά και πολιτιστικά πράγματα της χώρας μας.»

Ο Θ. Μικρούτσικος παρέλαβε ένα χειροποίητο πήλινο χωνί ως αναμνηστικό για τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη. Ο μουσικοσυνθέτης εξέφρασε από το βήμα του Φεστιβάλ τη χαρά του για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Κόμματος και αναφέρθηκε στις συγκινητικές στιγμές που έχει ζήσει μέσα από αυτές.

Ακολούθησε η συγκλονιστική συναυλία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου με τις υπέροχες φωνές της Ρίτας Αντωνοπούλου και του Κώστα Θωμαΐδη αλλά και των εξαίρετων συνεργατών τους. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τραγούδια από το μουσικό έργο της Καντάτας για τη Μακρόνησο, μελοποιημένα ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι και του Μπέρτολτ Μπρεχτ αλλά και παρουσίαση πολιτικών τραγουδιών από τη μουσική πορεία του Θ. Μικρούτσικου. Έργα που έχουν αγαπηθεί και αγκαλιαστεί από τον κόσμο και αγαπήθηκαν για ακόμα μια φορά σ’ένα κατάμεστο Κάστρο με όρθιο κόσμο, εμφανώς συγκινημένο, να χειροκροτεί για ώρα στο τέλος της συναυλίας.

Μοιράσου το άρθρο: