Δήλωση Δ.Βίτσα για τον θάνατο του Κυριάκου Παπαδόπουλου
10 Οκτωβρίου 2018
Απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στην απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης»
10 Οκτωβρίου 2018

Αντιδρά η εκπαιδευτική κοινότητα Λέσβου στην απόφαση της ΕΛΜΕ για τον όρο «λαθρομετανάστης»

Μοιράσου το άρθρο:

Την αντίδραση των εκπαιδευτικών της Λέσβου προκάλεσε η απόφαση της τοπικής  ΕΛΜΕ ,  που συναινεί στη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» για να περιγράψει τον παράνομο μετανάστη. Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λέσβου ζητούν την ακύρωση της απόφασης.

Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας της ΕΛΜΕ Λέσβου που ελήφθη στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου μετά από εισήγηση του προέδρου της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών και που ακόμα δεν έχει κοινοποιηθεί στα μέλη του σωματείου , ο λαθρομετανάστης είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τους παράνομους μετανάστες.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την εισήγηση, «πρέπει να ενημερωθεί ο κλάδος (των εκπαιδευτικών) , αναφορικά με την ετυμολογία των παρακάτω όρων:

Πρόσφυγας είναι αυτός που βρίσκεται στην πρώτη χώρα μετακίνησης

Μετανάστης αυτός που είναι νόμιμος με όλα τα έγγραφα,

Παράτυπος μετανάστης έχει προχωρήσει τη διαδικασία και έχει εκκρεμότητες και

Ο παράνομος μετανάστης είναι ο λαθρομετανάστης».

Την εισήγηση αυτή ενέκριναν τα 4 από τα 7 μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου, που ανήκουν στην παράταξη της ΔΑΚΕ.

Η ΕΡΤ Αιγαίου επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μιχάλη Δήσσο ο οποίος τόνισε ότι «η απόφαση δεν είναι εις βάρος των μεταναστών, απλά δεν μπορεί να κατηγορείται όποιος χρησιμοποιεί τον όρο λαθρομετανάστης». Ερωτηθείς για το αν είναι ηθικό να αποκαλείς έναν πρόσφυγα με τον πολύ αρνητικά φορτισμένα όρο λαθρομετανάστη και πολύ περισσότερο έναν μαθητή πρόσφυγα, μας απάντησε ότι ό όρος «λαθρομετανάστης» είναι δόκιμος!

Αρνητικά στη συνεδρίαση ψήφισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γιάννης Συκάς και η Εφη Γκίκα από την Αγωνιστική Παρέμβαση .

«Διασύρεται τόσο το σωματείο, όσο και ο ρόλος του εκπαιδευτικού» δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου η Εφη Γκίκα που κάλεσε τους εκπαιδευτικούς στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ την Δευτέρα, να δηλώσουν την αντίδρασή τους και να ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης αυτής. «Η δημοκρατική μας συνείδηση επιτάσσει όχι μόνο να μην εφαρμόσουμε την απόφαση αυτή αλλά να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο, να αγωνιστούμε για την μόρφωση όλων των παιδιών και για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» συμπλήρωσε η κυρία Γκίκα.

Ο Γιάννης Συκάς είπε στο σταθμό μας «εναντιωθήκαμε από την πρώτη στιγμή στην απόφαση αυτή, καλέσαμε τους συναδέλφους μας να μην ασχολούνται μόνο με τα αποτελέσματα του προσφυγικού αλλά και με τα αίτια που το προκαλούν» ενώ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να αντιδράσουν σε αυτή την απόφαση της ΕΛΜΕ αλλά και τους ίδιους τους γονείς να κινητοποιηθούν ενάντια σε τέτοιες ρατσιστικές εκφράσεις.

Το 7ο μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ που δεν παρίστατο στην συγκεκριμένη συνεδρίαση Μαρία Περδικούρη τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου ότι λαθραίες είναι μόνο οι ιδέες που προωθούν το μίσος και το διχασμό και διαχωρίζουν τους ανθρώπους με κριτήριο την φυλετική , εθνική ή θρησκευτική τους καταγωγή. Οφείλουμε οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε αυτή την απόφαση» συμπλήρωσε.

Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο  είχε κοινοποιηθεί έκκληση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών των Περιφερειών να αναλάβουν πρωτοβουλία και δράσεις προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η Τοπική Κοινωνία  και  κυρίως οι εκπαιδευτικοί καθώς και άλλοι  φορείς, που ασχολούνται πρωτίστως με ανηλίκους, ώστε να γίνει ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας και να αποτραπεί η χρήση του όρου “λαθρομετανάστης” και μειωτικών , για την προσωπικότητα των ανθρώπων, χαρακτηρισμών και λέξεων. Το έγγραφο αυτό το Σεπτέμβρη προωθήθηκε στις σχολικές μονάδες και με αφορμή αυτή την έκκληση το θέμα αυτό αποτέλεσε θέμα συνεδρίασης της ΕΛΜΕ Λέσβου.

Η εισαγγελία σημείωνε ότι «θα συμβάλουμε όλοι, στην εξάλειψη φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού. Ο  όρος “λαθρομετανάστης” , δεν είναι δόκιμος , μπορεί να είναι μειωτικός για τη προσωπικότητα του ατόμου και βεβαίως, δεν συναντάται στην ελληνική νομοθεσία, όπου γίνεται λόγος για “παράνομη είσοδο στη χώρα”.

Η εισαγγελία ζητά να εξαλειφθεί στο μέλλον  από τα υπηρεσιακά έγγραφα ή χρήση του όρου “λαθρομετανάστης” και να χρησιμοποιούνται οι όροι: “παράτυπα εισερχόμενα στη χώρα άτομα”, “πρόσφυγες”, “μετανάστες”, “οικονομικοί μετανάστες”, “αιτούντες άσυλο”.

 

Μοιράσου το άρθρο: