391 αιτούντες άσυλο από Μόρια για ηπειρωτική Ελλάδα-Νέα μετακίνηση την ερχόμενη εβδομάδα
3 Μαΐου 2020
Κίνηση και πάλι  στην  αγορά της Μυτιλήνης μετά από 42 μέρες καραντίνας
4 Μαΐου 2020

Αντιδράσεις κομμάτων για την επίσκεψη Μηταράκη στη Λέσβο

Μοιράσου το άρθρο:

Σκληρή κριτική στη διαχείριση του προσφυγικού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στη Λέσβο.
Η ΝΕ Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η παρουσία Μηταράκη – Αθανασίου στο ΚΥΤ ήταν χωρίς αποτέλεσμα αφού δεν υπήρξε καμία δέσμευση για την αποσυμφόρηση και τους 20.000 ανθρώπους που βρίσκονται σε ένα χώρο που χωρά 3,5 χιλιάδες, ενώ η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι “επίσκεψη του Κ. Μηταράκη στη Λέσβο άφησε το Λεσβιακό λαό περισσότερο ανήσυχο παρά ανακουφισμένο”.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των κομμάτων

 

ΝΕ Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Μηταράκης-Αθανασίου, ήρθαν, είδαν και απήλθαν. Έδωσαν παράσταση και αποχώρησαν.

Η χτεσινή παρουσία των κυρίων Μηταράκη  και Αθανασίου στο ΚΥΤ της Μόριας, ήταν χωρίς ουσία και αποτέλεσμα.

Ο κύριος Μηταράκης, δεν έδειξε να προβληματίζεται καθόλου για τους 20.000 πρόσφυγες του καταυλισμού. Αντίθετα καυχήθηκε ότι «η πολιτεία έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη» για να προστατέψει τη δημόσια υγεία ντόπιων και προσφύγων. Όμως όλοι γνωρίζουμε, ότι η πολιτεία και το υπουργείο Υγείας ήταν πάντα απόντες από το ΚΥΤ της Μόριας. Ειδικά τον τελευταίο ενάμιση μήνα της καραντίνας. Καμία στήριξη και καμία συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν υπήρξε από τη μεριά της κυβέρνησης. Όλα αφέθηκαν στον αυτόματο πιλότο.

Εάν σήμερα δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στη Μόρια, αυτό οφείλεται στην αυτοοργάνωση των προσφύγων, στην παρουσία  των ΜΚΟ, στους λίγους εναπομείναντες  εργαζόμενους στο ΚΥΤ, καθώς είχαν λήξει οι περισσότερες συμβάσεις και βέβαια στην καλή μας τύχη.

Ο κύριος υπουργός, δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ανάγκη αποσυμφόρησης, γεγονός που επιβεβαιώνει τη βούληση της κυβέρνησης, η Μόρια να παραμείνει χώρος εγκλωβισμού για χιλιάδες ανθρώπους. Άλλωστε, για να μην ξεχνιόμαστε, το ΚΥΤ της Μόριας δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά. Ο κύριος Δένδιας το εγκαινίασε!

Ο κύριος Μηταράκης δεν έκανε καμία νύξη, για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών αγροτεμαχίων. Εκείνων που στα ελαιοκτήματα τους, έγινε τον τελευταίο καιρό, η επέκταση του προσφυγικού καταυλισμού. Θυμίζουμε ότι όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε δοθεί σχετική αποζημίωση.

Ο κύριος Χαράλαμπος Αθανασίου, γενικώς και αορίστως ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα λάβει και άλλα μέτρα για την «αποσυμφόρηση», ουσιαστικά όμως με τις δηλώσεις του, επιβεβαίωσε ότι η Μόρια θα παραμείνει  τόπος συγκέντρωσης χιλιάδων προσφύγων. Για τον λόγο αυτό εξήγγειλε και την δημιουργία  νέου αστυνομικού τμήματος στην Μόρια. Διευρύνουν τις συνθήκες μονιμότητας της παρούσας κατάστασης, χρυσώνοντας το χάπι.

Έτσι λοιπόν, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς προτάσεις, χωρίς πρόγραμμα, ήρθαν, είδαν και απήλθαν. Έδωσαν παράσταση και αποχώρησαν.

Για τους κατοίκους της Λέσβου και τους πρόσφυγες, η επόμενη μέρα θα είναι μια ίδια μέρα.

 

ΤΟΜΕΑΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η επίσκεψη του Κ. Μηταράκη στη Λέσβο άφησε το Λεσβιακό λαό περισσότερο ανήσυχο παρά ανακουφισμένο. Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής:

  • Έκανε μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα στη Μόρια, παρουσιάζοντας σαν έργο της Κυβέρνησης τις δραστηριότητες για την προφύλαξη από τον κορονοϊό της Ύπατης Αρμοστείας, της περιφέρειας Β. Αιγαίου, των Γιατρών χωρίς Σύνορα κ.λπ. Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την ελλιπέστατη προστασία των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια από την επιδημία παραμένουν τεράστιες.
  • Δεν είπε κουβέντα για την άρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτάσσει χώρο στο νησί για τη δημιουργία κλειστού κέντρου, αίτημα που αγκαλιάζει όλος ο λαός του νησιού.
  • Δεν είπε κουβέντα για το πάνδημο αίτημα του άμεσου και πλήρους απεγκλωβισμού όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί.

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ θεωρεί πως το αίτημα του λεσβιακού λαού να μην υπάρξει κανένα κέντρο, κλειστό ή ανοιχτό στο νησί, με τον ταυτόχρονο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων, με τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα και από κει στους τόπους προορισμού τους, αποτελεί τη μόνη λύση που ικανοποιεί απόλυτα και τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους κατοίκους του νησιού. Παράλληλα, ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι ροές προς την Ελλάδα και το νησί είναι να γίνει αποδεκτή η θέση του ΚΚΕ να μεταφερθούν στην Τουρκία οι επιτροπές ασύλου, εκεί να εξετάζονται οι αιτήσεις και από κει να πηγαίνουν στις χώρες υποδοχής. Το επιχείρημα της κυβέρνησης πως οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τον ερχομό τους μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ακούγεται.

Καλούμε το λεσβιακό λαό και τις μαζικές του οργανώσεις:

Να απορρίψουν αποφασιστικά τις κούφιες υποσχέσεις του Κ. Υπουργού αλλά και του κυβερνητικού βουλευτή στο νησί, που το μόνο που κάνουν είναι να διαιωνίζουν την υπάρχουσα κατάσταση και να οδηγούν σε τέλμα και τη ζωή των προσφύγων-μεταναστών αλλά και των κατοίκων του νησιού.

Να απορρίψουν την πρόταση- κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ και της τοπικής του οργάνωσης να αποσυμφορηθούν 15000 πρόσφυγες και μετανάστες όταν αναγνωρίζει πως υπάρχουν 20000. Δηλαδή ζητά να μείνουν στο νησί 5000. Πού θα μείνουν; Σε κάποια δομή. Άρα να υπάρχει και δομή πάνω στο νησί για μακροχρόνια εγκατάσταση 5000 προσφύγων.

Να υιοθετήσουν και να αγωνιστούν για την υλοποίηση μέτρων που θα οδηγήσουν τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους στον προορισμό τους και οριστικά θα σταματήσουν τις ροές προς τη χώρα μας και το νησί:

  • Απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και από κει στους τόπους προορισμού τους.
  • Να κλείσει το αίσχος της Μόριας και να μη δημιουργηθεί καμία νέα δομή, ούτε κλειστή ούτε ανοιχτή.
  • Να μεταβούν οι επιτροπές ασύλου στην Τουρκία, εκεί να εξετάζουν τα αιτήματα τους και από κει να οδηγούνται στις χώρες που κάνουν δεκτές τις αιτήσεις ασύλου.

 

Μοιράσου το άρθρο: