Πείραμα ψεκασμού με ντρόουν για τη δακοκτονία στη Λέσβο
8 Μαΐου 2019
Ανεξάρτητος συνδυασμός “Όλοι μαζί για τον Μανταμάδο”
8 Μαΐου 2019

Αύριο το τελευταίο αντίο στην σπουδαία εικαστικό Μαρία Καλλιπολίτη

Μοιράσου το άρθρο:

Στον τόπο που αγάπησε και αποτύπωσε στα έργα της, στη γενέτειρά της στην Αγία Παρασκευή θα κηδευτεί αύριο Πέμπτη 9 Μαΐου ,  στις 12:00 το μεσημέρι η Μαρία Καλλιπολίτη, η σπουδαία γλύπτρια ζωγράφος και σημαντικότερη εκπρόσωπος της μεταλλιοπλαστικής – μεταλλιοχαρακτικής και του καλλιτεχνικού μεταλλίου στην Ελλάδα με διεθνή ακτινοβολία.

Η Μαρία Καλλιπολίτου επέλεξε να υπηρετήσει την τέχνη της στον τόπο της. Ζούσε στην αγροτική περιοχή Μέσα της Αγίας Παρασκευής, δίπλα στο σημαντικό για τη Λέσβο ιερού, όπου έδρευε το «Κοινό των Λεσβιακών πόλεων» του 4ου π. Χ. αιώνα.

Λάτρεψε τη λεσβιακή ύπαιθρο που την αποτύπωσε στα έργα της και ήταν συνεχής πηγή έμπνευσης. Πλούσια ήταν και η κοινωνική προσφορά της στην Αγία Παρασκευή, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και για 10 χρόνια πρόεδρος αγροτουριστικού συνεταιρισμού γυναικών «η Σελάδα». Το 2014 ανέλαβε το ιστορικό αλλά αδρανές σωματείο η «Ομόνοια» , το αναζωογόνησε και υπήρξε πρόεδρός του μέχρι σήμερα. Δημιούργησε θεατρική ομάδα και με παιδικό τμήμα όπου την ενέταξε στη λέσχη «Ομόνοια». Φίλοι και συνοδοιπόροι της Μαρίας Καλλιπολίτου εκφράζουν την επιθυμία αντί στεφάνου, όσοι επιθυμούν να συνδράμουν τη λέσχη “Ομόνοια”.

Για τη ζωή τη δράση και το έργο της Μαρίας Καλλιπολίτου είχε μιλήσει με λεπτομέρεια η πανεπιστημιακός  Δώρα Μαρκάτου σε άρθρο της που είχε συμπεριληφθεί στο Λεσβιακό Ημερολόγιο του 2018 του Παναγιώτη Σκορδά .

Διαβάστε εδώ το αφιέρωμα της Δώρας Μαρκάτου για την Μαρία Καλλιπολίτη

όπου συμπερασματικά έγραψε ” Η Μαρία Καλλιπολίτη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχει επιτελέσει και επιτελεί ένα έργο που φέρει την προσωπική της σφραγίδα είτε πρόκειται για μικρογλυπτό, προτομή, μετάλλιο, πίνακας ζωγραφικής ή τοιχογραφία. Ειδικά στα μετάλλια που σφραγίζουν αποφασιστικά τη φυσιογνωμία της, η γραμμή της έχει τη λεπτότητα του μικρογράφου, ενώ η χειρονομία της την πειθαρχία της πλήρως ελεγχόμενης κίνησης εκείνου. Η αίσθηση των αναλογιών, όπως εκφράζονται στον συσχετισμό εικαστικού χώρου και σύνθεσης, ανταποκρίνονται σε μνημειακή διάθεση. Η αποκλειστική χρήση του χαλκού δείχνει ότι είναι προσκολλημένη στο καλλιτεχνικό μετάλλιο και η συμβολή της στην ανάπτυξή του είναι καθοριστική. Το έργο της, απότοκο των συνθηκών στο Παρίσι μετά τον Μάη του ’68, πραγματοποιήθηκε σε μια εποχή μεταβατική. Πατώντας πάνω στην παράδοση της νεωτερικότητας, στη μετανεωτερική εποχή και την εποχή της παγκοσμιοποίησης, κατόρθωσε να προβάλει θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος ακόμη κι όταν αυτά είναι ελληνικά.”

 

Μετάλλια. Σίγρι – Απολιθωμένο Δάσος

Ψήφισμα εξέδωσε η λέχη “Ομ’ονοια” στην Αγία Παρασκευή, στην οποία πρόεδρος ήταν η Μαρία Καλλιπολίτου.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Μετά την αναγγελία του θανάτου της  Μαρίας Καλλιπολίτη του Γεωργίου, προέδρου επί σειρά ετών  του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης «ΟΜΟΝΟΙΑ» Αγίας Παρασκευής Λέσβου, με μεγάλη προσφορά τόσο στην κοινωνία της Αγίας Παρασκευής όσο και ευρύτερα στη Λεσβιακή, στον τομέα του πολιτισμού, ως η πλέον καταξιωμένη γλύπτρια, χαράκτρια και ζωγράφος με διεθνή εμβέλεια, που τίμησε τον τόπο μας, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης «ΟΜΟΝΟΙΑ» Αγίας Παρασκευής  την 7η  του μηνός  Μαϊου 2019, ημέρα Τρίτη  και ώρα 11:00 το πρωί και αφού έλαβε υπόψη του :

  • Την ιδιότητά της  Μαρίας Καλλιπολίτη ως προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, που επί σειρά ετών προσέφερε άοκνα τις υπηρεσίες της,
  • Το γεγονός ότι με την καθοριστική σεβαστή παρουσία της και ανιδιοτελή προσφορά της τίμησε την τοπική κοινωνία και το Σύλλογό μας,
  • Σε ένδειξη πένθους  και ελαχίστου φόρου τιμής στη μνήμη της, ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης «ΟΜΟΝΟΙΑ» αποφάσισε την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος ως ακολούθως:

 

  • Να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Μαρίας Καλλιπολίτη.
  • Να διατυπώσει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια του προς την οικογένεια της.
  • Να παραστεί σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία της.
  • Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό της.
  • Να αναγνωστεί το παρόν ψήφισμα κατά την τελετή.
  • Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
  • Να επιδοθεί το παρόν  ψήφισμα στην οικογένεια της εκλιπούσας  .

 

Ας είναι αιωνία η μνήμη της και ελαφρύ το χώμα της πατρώας γης που θα την δεχτεί.  

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο Αντιπρόεδρος                      Ο Γραμματέας                                      Τα μέλη

Μιχαήλ Γουδής                  Ευστράτιος Κυδωνιάτης                        Νικόλαος Κώστας

Ευτέρπη Γαληνού

Γεώργιος Βασιλείου

Αντώνιος Μαριόλας

 

καφενείο

Νικόλαος Πλαστήρας
Κιόσκι Μυτιλήνης

Γλυπτά Ηλεκτρόλυσης

Μοιράσου το άρθρο: