Συνεχίζει ψηφιακά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
1 Ιουνίου 2020
Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τη μειωμένη παραγωγή στην ελαιοκομία λόγω καύσωνα
1 Ιουνίου 2020

Χάνεται έργο στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας στη Μυτιλήνη;

Μοιράσου το άρθρο:

Τη διάλυση της σύμβασης του έργου «Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος Ακαδημίας Μυτιλήνης»  προϋπολογισμού 1,2 εκατ ευρώ με υπαιτιότητα του δήμου, κλήθηκε να ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης στην τελευταία συνεδρίαση του μετά από αίτημα του εργολάβου καθώς το έργο έπρεπε να ξεκινήσει το φθινόπωρο και ο δήμος δε φρόντισε να βρεθεί προσωρινή στέγη για τους μαθητές του σχολείου προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο. Το θέμα φέρνει στο φως η δημοτική παράταξη με “Πυξίδα στον Πολίτη” που ζητά πλήρη ενημέρωση.  Εγγράφως θα απαντήσει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων Στρατής Τζιμής  , όπως είπε σε επικοινωνία της ΕΡΤ Αιγαίου μαζί του για να απαντήσει για το θέμα.

Όπως σημειώνει η Πυξίδα “ο Δήμος Μυτιλήνης έπρεπε μετά την υπογραφή της σύμβασης να εξασφαλίσει τις συνθήκες, ώστε ο ανάδοχος να μπορεί το φθινόπωρο να ξεκινήσει τις εργασίες. Που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως ο Δήμος έπρεπε να μεριμνήσει για τη στέγαση των μαθητών ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το έργο. Αυτό όμως δεν έγινε, ούτε το Σεπτέμβρη, ούτε τον Οκτώβρη με αποτέλεσμα ο ανάδοχος το Νοέμβριο να καταθέσει αίτηση για διάλυση της σύμβασης με υπαιτιότητα του κυρίου του έργου, δηλαδή του Δήμου και στις 09/04/2020 αίτηση για Προσωρινή & Οριστική παραλαβή καθώς και καταβολή αποζημίωσης τεκμαιρόμενου οφέλους.  Που με λίγα λόγια σημαίνει πως και το έργο δεν ξεκινά και ο Δήμος σύμφωνα με το νόμο πρέπει να πληρώσει 23,413.45€, όπως προτείνει η επιτροπή παραλαβής του έργου, επειδή ο Δήμος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στην εταιρεία.

Γεννιούνται όμως και άλλα ερωτήματα; Ποια θα είναι στη συνέχεια η τύχη αυτού του έργου;  Θα κληθούν οι επόμενοι μειοδότες; Θα επαναδημοπρατηθεί; Τι κινδύνους δημιουργεί η αδυναμία απορρόφησης χρημάτων μέσα στο 2019 και πιθανόν και μέσα στο 2020 για την απένταξη του έργου; Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία πρέπει να μας απαντήσει η Δημοτική αρχή! Όμως στο συγκεκριμένο δημοτικό Συμβούλιο δεν είχαμε να εγκρίνουμε μόνο τη διάλυση της σύμβασης του προαναφερόμενου έργου αλλά και τη διάλυση της σύμβασης του έργου ««ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΕΩΣ ΠΑΛΙΟ Δ.Ε. ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ» που σήμερα μπορεί να ανήκει στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, αλλά η διάλυση της σύμβασης γίνεται υπαιτιότητα του Δήμου Μυτιλήνης και για αυτό θα πληρώσουμε αποζημίωση άλλες 15.000 ευρώ στον ανάδοχο.

Και μπορεί η εισήγηση να επικαλείται καθυστερήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (συμφωνεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία με αυτό;) αλλά ο Δήμος δεν είναι αυτός που έχει την ευθύνη να ελέγχει και να πιέζει ώστε να μη φτάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις; Γι’ αυτό άλλωστε και ο νόμος ζητάει από το Δήμο να πληρώσει την αποζημίωση και όχι από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Έτσι αν καταλάβατε καλά στο Δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής πετάχτηκαν υπαιτιότητα του Δήμου 38.413 ζεστά χιλιάρικα

επειδή η Δημοτική αρχή πάλι δεν πρόλαβε… Τι θα γίνει λοιπόν; Έτσι θα συνεχίσουμε; Θα χάνονται έργα και θα πετάμε τα χιλιάρικα για αποζημιώσεις; Η εικόνα που προκύπτει είναι η εικόνα μιας Δημοτικής αρχής που δεν είναι σε θέση να απορροφήσει ζεστό χρήμα να ολοκληρώσει εγκεκριμένα έργα και που τρέχει να πληρώνει αποζημιώσεις στους αναδόχους! Υπάρχει κάποιος προγραμματισμός; Παρακολουθεί κανείς τις προθεσμίες τα έργα που περιμένουν θα έχουν την ίδια τύχη; Θα ξαναδούμε το ίδιο σκηνικό;  Ελέγχει αλήθεια κάποια κρατική υπηρεσία αν προκύπτουν ευθύνες για χρήματα που χάνονται με αυτό τον τρόπο;” καταλήγει η Πυξίδα.

Μοιράσου το άρθρο: