Συντήρηση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων οδικού φωτισμού και φαναριών από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου
15 Ιανουαρίου 2020
“Ας δράσουμε όπως μας πρέπει”- 2ο κομβόι Αλληλεγγύης για τους σκηνίτες του ελαιώνα της Μόριας
15 Ιανουαρίου 2020

Διαφήμιση για τη Λέσβο ο διεθνής διαγωνισμός ελαιόλαδου Athena που θα γίνει 2-4 Απριλίου στο νησί

Μοιράσου το άρθρο:

Μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για την προβολή της Λέσβου είναι η διεξαγωγή στο νησί από 2-4 Απριλίου, του ετήσιου  διεθνούς διαγωνισμού ελαιόλαδου Athena.  Είναι ο μοναδικός  διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνεται στην Ελλάδα και μετά από την Αθήνα την Κρήτη και την Πελοπόννησο , ο φετινός 5ος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο.

Ο διαγωνισμός Athena είναι διεθνής και ανοιχτός σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, βορείου και νοτίου ημισφαιρίου*, με την προϋπόθεση πως τα ελαιόλαδα που θα συμμετέχουν θα ανήκουν αποκλειστικά στην κατηγορία «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο».
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν και ελαιόλαδα ειδικής κατηγορίας, όπως τα αρωματισμένα ή εμπλουτισμένα με βότανα ή άλλους καρπούς, τα λεγόμενα «flavored» ή «infused», εφόσον αυτό δηλώνεται στην αίτηση συμμετοχής.**
Δείγματα στο διαγωνισμό μπορούν να αποστείλουν οι εξής: ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβεία, συνεταιριστικές μονάδες και ενώσεις, τυποποιητές, εταιρείες εξαγωγών και, γενικά, κάθε μορφής εταιρεία που παράγει, τυποποιεί ή εμπορεύεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο οπουδήποτε στον κόσμο.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να φροντίσουν ώστε η αποστολή των δειγμάτων τους στη διοργανώτρια εταιρεία να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020.

Γιατί στη Λέσβο;

Η Λέσβος έχει σπουδαία ιστορία στην ελαιοκαλλιέργεια.

Μετά από Κρήτη και Πελοπόννησο η Λέσβος είναι η πιο σημαντική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας, καλύπτοντας το 20% της συνολικής παραγωγής της χώρας. Η Λέσβος έχει σπουδαία ιστορία στην ελαιοκαλλιέργεια. Το ελαιόλαδό της, από τις σχετικά άγνωστες στην υπόλοιπη Ελλάδα ντόπιες ποικιλίες Κολοβή και Αδραμυτινή, διαθέτει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Είναι ένας τόπος αυθεντικός και ανόθευτος, ιδανικός για να φιλοξενήσει τη διεθνή κριτική επιτροπή του διαγωνισμού Athena.

Οι φυσικές ομορφιές της Λέσβου είναι περίφημες: Οι κόλποι Γέρας και Καλλονής, οι υγροβιότοποί της και το απολιθωμένο δάσος έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και το νησί ανήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεοπάρκων της UNESCO. Κύτταρο πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Λέσβος δικαιολογημένα επαίρεται για τα 14 μουσεία της, τρία εκ των οποίων είναι αφιερωμένα στην ελιά και το λάδι, ενώ τα πολυάριθμα και πανέμορφα αρχοντικά του νησιού μαρτυρούν την πλούσια κοινωνική ζωή της. Τόπος αγροτικής παραγωγής, είναι επίσης γνωστή για τα τυριά της, τα βότανά της, το ούζο και τη σαρδέλα της, από την Καλλονή.

Ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, αποκάλεσε τη Λέσβο «πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους», λόγω του σχήματος του νησιού αλλά και λόγω της ομορφιάς του. Με πρωτεύουσα τη Μυτιλήνη, είναι το 3ο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου πελάγους, στο Αδραμυτηνό άνοιγμα του κόλπου απέναντι από την Τουρκία.

Χαρακτηρίζεται επίσης «κήπος του Αιγαίου» ή «το νησί με τους κόλπους των ελαιώνων», επειδή είναι γνωστό για την πλούσια χλωρίδα του, συμπεριλαμβανομένων και των ελαιώνων, που καλύπτουν το ¼ της συνολικής έκτασής του. Το γεμάτο ζωή οικοσύστημα της Λέσβου, το κλίμα της και η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της, συνεισφέρουν σημαντικά στη δημιουργία ενός μοναδικού και ιδιαίτερου στη γεύση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Οι ποικιλίες

Κολοβή και Αδραμυτινή

Το ελαιόλαδο της Λέσβου στηρίζεται στη γηγενή ποικιλία ελιάς Κολοβή, η οποία δεν καλλιεργείται πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Το ελαιόλαδο από Κολοβή ξεχωρίζει αρχικά από το ζωηρό χρυσαφί χρώμα του και τη λεπτόρρευστη υφή  του, που διαφέρει από τα συνήθη παχύρευστα, πράσινα ελαιόλαδα. Οι ιδιότητες αυτές οφείλονται στη μικρή περιεκτικότητα της ποικιλίας σε χλωροφύλλη και στα υψηλά επίπεδα των καροτενοειδών, ενώ η λεπτόρρευστη υφή προέρχεται από τον αυξημένο βαθμό ακορεστότητας των λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν επίσης στο να διατηρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γευστικά, το ελαιόλαδο της Λέσβου ξεχωρίζει για το έντονο φρουτώδες του σε μύτη και στόμα, που έρχεται σε απόλυτη γευστική ισορροπία με την διακριτική παρουσία του πικρού και την τονισμένη γεύση του πικάντικου. Αυτό, όμως, που το κάνει ιδιαίτερο και μοναδικό είναι η συνολική πολυπλοκότητα των αρωμάτων του, με πρωτεύον χαρακτηριστικό τα αρώματα πράσινης ντομάτας και φύλλων ντοματιάς, αγκινάρας και ευκαλύπτου, πλαισιωμένα από φρέσκα αρωματικά βότανα, ανοιξιάτικο χορτάρι και πράσινους καρπούς. Στην επίγευση, η οποία είναι μεγάλης διάρκειας, υπερισχύει η αίσθηση της ντομάτας.

Η ποικιλία Αδραμυτινή, με τη σειρά της, εμπλουτίζει συνολικά το ελαιόλαδο της Λέσβου προσδίδοντας στα χαρμάνια επιπλέον ανθικές και νότες εξωτικών φρούτων, πιο έντονα διακριτές στη γεύση, χαρίζοντας κομψότητα και χάρη.

Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό στην ιστοσελίδα του ATHIOOC

 

Μοιράσου το άρθρο: