Επανέρχεται με νέα επιστολή για το μεταναστευτικό ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιώργος Στάντζος
11 Αυγούστου 2019
Α. Μιχαηλίδης: Κωμικοτραγική η μεταστροφή του κ. Μηταράκη για τα έργα αναβάθμισης στο αεροδρόμιο Χίου
12 Αυγούστου 2019

Διαμαρτυρία Βρισαγωτών για την καθυστέρηση ανοικοδόμησης της σεισμόπληκτης Βρίσας

Μοιράσου το άρθρο:

26 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που ισοπέδωσε το χωριό, η εικόνα δεν έχει αλλάξει . Από τα 280 σπίτια που χαρακτηρίστηκαν κόκκινα έχουν κατεδαφιστεί τα 220,  έχουν εκδοθεί μόλις 10 οικοδομικές άδειες, ενώ μόνο δύο σπίτια έχουν ανεγερθεί. Τη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν σήμερα οι κάτοικοι της Βρίσας  που συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του χωριού και με φυλλάδια ενημέρωναν τους διερχόμενους οδηγούς προς την πολυσύχναστη παραλία των Βατερών.

Διαμαρτυρία Βρισαγωτών

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του χωριού Στρατής Παράκοιλας «μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται από την έκδοση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής  και από τη ΔΑΕΦΚ . Μεγάλο όμως είναι το θέμα και για τα 4 δημοτικά ακίνητα, το πολιτιστικό κέντρο, το μουσείο, την κοινότητα και ένα καφενείο. Αν μέχρι τον Γενάρη δεν κινηθούν οι διαδικασίες για να τύχουν αποκατάστασης από τα χρήματα που έχουν βγει από το υπουργείο , δε θα μπορούμε μετά να τα ανοικοδομήσουμε. Με τις καθυστερήσεις από τη ΔΑΕΦΚ δεν ολοκληρώνονται και οι φάκελοι για να εκδοθούν οικονομικές άδεις, μέχρι σήμερα κατατέθηκαν μόλις 22 αιτήσεις»

Ένα από τα δύο σπίτια στη Βρίσα που έχει ανοικοδομηθεί

«Σοβαρό ζήτημα θα προκύψει τις επόμενες ημέρες και με τον ΕΝΦΙΑ, στα ειδοποιητήρια που θα εκδοθούν, θα βρίσκονται μέσα και οι ιδιοκτήτες των σεισμόπληκτων της Βρίσας αφού η απόφαση να μην πληρώσουν αφορούσε το 2017 και το 2018. Οι υπηρεσίες δε θα έπρεπε να συντονιστούν μεταξύ τους αφού έχουμε ένα χωριό που δεν έχει ακόμα αρθεί η επικινδυνότητα;;» αναρωτηθηκε  ο πρόεδρος του συλλόγου Βρισαγωτών της Αθήνας Κωνσταντίνος Σταυρινός.

«Ο συντονισμός των υπηρεσιών είναι κομβικό σημείο , δεν είναι άλυτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» μας είπε ο πρόεδρος του συλλόγου σεισμοπαθών Νίκος Γκουγκουλιος.

“Να δημιουργήσουν μια υπηρεσία κοντά στο χωριό για να μπορούμε να εξυπηρετηθούμε, οι περισσότεροι είμαστε μεγάλοι άνθρωποι και δε γίνεται ανέβα κατέβα στη Μυτιλήνη, μας καθυστερεί και αυτό»  …  «|τώρα που θα λειτουργούν δύο δήμοι φοβόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε κι άλλα προβλήματα” μας είπαν κάτοικοι της Βρίσας.

Και με τα 15 κτίρια που χαρακτηρίστικαν μνημεία όμως υπάρχουν καθυστερήσεις αφού δεν γνωρίζουν οι κάτοικοι αν προχώρησε η διαδικασία εκπόνησης μελετών που είχε αναλάβει το υπουργείο πολιτισμού.

Κόκκινο κτίριο στη Βρίσα που χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο

 

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών με τους ικανότατους μηχανικούς , ασχολείται και με όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις . Στη Μάνδρα, το Μάτι, στον πρόσφατο σεισμό της Αθήνας , με αποτέλεσμα η Βρίσα να μένει πίσω. Οι κάτοικοι ζητούν την ενίσχυση της υπηρεσίας αλλά και να διοριστεί συντονιστής , θέση που έμεινε κενή μετά την παραίτηση του πολιτικού μηχανικού που εργαζόταν αμισθί τα τελευταία δύο χρόνια.  Αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας , επιτάχυνση των διαδικασιών και συντονισμό των υπηρεσιών μεταξύ τους , ζητούν οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: