Προμήθεια φαρμάκων από συμβεβλημένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους λιμενικούς
19 Νοεμβρίου 2020
Δήλωση Α. Μιχαηλίδη για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
19 Νοεμβρίου 2020

Διεθνές συμπόσιο για την πολιτιστική κληρονομιά στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας

Μοιράσου το άρθρο:

Με μεγάλη επιτυχία και πολλές συμμετοχές από όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Διατηρώντας το κοινό μας Μέλλον – Νέες Προσεγγίσεις στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβαλλοντικής Προστασίας», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 αξιοποιώντας τις υποδομές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 500. Σκοπός του Συμποσίου ήταν να τονίσει “το επείγον ζήτημα της προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και την ανάγκη διεθνούς συντονισμένης θεσμικής δράσης ενόψει των επικείμενων απειλών, όπως η κλιματική αλλαγή.”

Η εισαγωγική ομιλία στο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ τις εργασίες χαιρέτισαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Πολιτισμού της UNESCO, κ. Ernesto Ottone Ramírez.

Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε, ότι “η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι της κλιματικής αλλαγής αποτέλεσε μία προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ τόνισε ότι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αποτελεί μόνο ζήτημα εθνικής πολιτικής, αλλά απαιτεί συνέργειες και συνεργασίες.”

Η κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα τόνισε, “την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών και καινοτόμων προσεγγίσεων έναντι της κλιματικής αλλαγής και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πολιτιστική κληρονομιά σήμερα.”

Τέλος, ο κ. Ernesto Ottone Ramírez επισήμανε, “τις άμεσες απειλές για την παγκόσμια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Αναφερόμενος στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος υπό το πρίσμα της πολιτιστικής κληρονομιάς τόνισε ιδιαίτερα την αλληλεξάρτηση φύσης, ανθρώπου και πολιτισμού και την ανάγκη οι πολιτικές προστασίας να στηρίζονται σ’ αυτή την αλληλεξάρτηση για να είναι αποτελεσματικές και να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα.”

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμβολή των Δρ. Δήμητρα Φουντά από την Έδρα UNESCO Φυσικών Καταστροφών στη Γεώσφαιρα, στην Υδρόσφαιρα και στην Ατμόσφαιρα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τον Δρ. Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλο, κάτοχο της Έδρας UNESCO με αντικείμενο την Έρευνα για το Μέλλον.

 

Μοιράσου το άρθρο: