Ψαρά: Άλλη όψη δρόμος και περιβάλλων χώρος στο μοναστήρι
1 Ιουνίου 2020
Στη Σάμο οι εξετάσεις για τους επιτυχόντες σενοριοφύλακες
1 Ιουνίου 2020

Δραστηριότητα Γ. Μπουρνού με ερωτήσεις στη Βουλή και συμμετοχή στη συνέλευση των κατοίκων της Μόριας

Μοιράσου το άρθρο:

Τρεις ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή για αγροτικά ζητήματα συνυπέγραψε  ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερωτήσεις αφορούν:

 Την ανάγκη αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών και των αμπελοκαλλιεργητών λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών, με αφορμή τις ζημιές που προκάλεσε ο πρόσφατος καύσωνας και οι έντονες βροχοπτώσεις στην καρπόδεση των ελαιοδέντρων και την ανθοφορία των αμπελιών.
Δεύτερη ερώτηση αφορά τη διευκόλυνση των επαγγελματιών αγροτών από τη ΔΕΗ μέσω της έκδοσης ενιαίου αγροτικού τιμολογίου για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (αντί για λογαριασμών διμήνου), πρακτική που ακολουθήθηκε το 2018-2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και διευκόλυνε την εξασφάλιση ρευστότητας για τις ανάγκες της παραγωγής και καλλιέργειας, αλλά και βοήθησε στην αποτροπή συσσώρευσης ανεξόφλητων τιμολογίων.
Άλλη μια ερώτηση που κατέθεσε ο Γιάννης Μπουρνούς στη Βουλή αφορά στη συνέχιση της στήριξης παραγωγών που εντάχθηκαν στις Βιολογικές Kαλλιέργειες (Μέτρο 11) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και πιο συγκεκριμένα την επέκταση της εγκριθείσας τριετίας για όλους τους δικαιούχους του Μέτρου 11 για επιπλέον δύο έτη, όπως προβλέπεται από την σχετική προκήρυξη.
Επίσης οβουλετής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς  πήρε μέρος στη συνέλευση κατοίκων της Μόριας το Σάββατο 30 Μαϊου και ήταν ο μόνος βουλευτής που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.Ο Γιάννης Μπουρνούς απευθύνθηκε στους κατοίκους της ταλαιπωρημένης Μόριας, τονίζοντας “την ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα για τη μαζική αποσυμφόρηση του ΚΥΤ, ενάντια στην επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει τη Λέσβο σε “σωφρονιστήριο” χιλιάδων εξαθλιωμένων και να καταδικάσει έτσι τη ζωή των Μοριανών, των κατοίκων των γύρω κοινοτήτων, αλλά και της πόλης της Μυτιλήνης.
Η μαζική αποσυμφόρηση είναι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Αν δεν γίνει πρώτα μαζική αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας, η δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής όχι μόνο δεν θα οδηγήσει στο κλείσιμό του, αλλά αντιθέτως θα οδηγήσει στη μονιμοποίηση της παραμονής ακόμα περισσότερων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, με δεδομένο τον κίνδυνο αύξησης των αφίξεων τους θερινούς μήνες”.Ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα καθημερινότητας των Μοριανών:
Συμφώνησε με την ανάγκη λειτουργίας Αστυνομικού Τμήματος στη Μόρια, αλλά εφόσον γίνουν προσλήψεις και μεταθέσεις στη Λέσβο, ώστε η αστυνομία να μπορεί να αντεπεξέλθει στα υπερβολικά αυξημένα καθήκοντά της λόγω του προσφυγικού. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον κ. Χρυσοχοϊδη από τον Οκτώβριο του 2019, με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτης να “απαντά” με μόλις μια  μετάθεση στη Λέσβο για το 2020.
Επίσης υποστήριξε την ανάγκη λειτουργίας Κέντρου Υγείας στη Μόρια, ώστε να αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης από πολλά περιστατικά του ΚΥΤ που καταλήγουν εκεί, αλλά και να αποκτήσει η Μόρια και τα γύρω χωριά μια Τοπική Μονάδα Υγείας, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα έναντι όσων υφίστανται οι κάτοικοι.
Σημείωσε την ανάγκη άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας και των γύρω κοινοτήτων για τις φθορές και τις κλοπές που έχουν υποστεί. “Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προχωρήσει σε καμία πληρωμή από τα τέλη του 2019, δείχνοντας αναλγησία απέναντι στους κατοίκους, στους οποίους προεκλογικά υποσχόταν το κλείσιμο της Μόριας, “καταφέρνοντας”, δέκα μήνες μετά, να έχει οδηγήσει με την πολιτική της στον τετραπλασιασμό των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στο ΚΥΤ. Και δεν είναι μόνο αυτά. Οι εξελίξεις είναι ακόμη πιο δραματικές: Η ιδεοληψία και ο κυνισμός της ΝΔ οδηγεί κυριολεκτικά στο δρόμο περισσότερους από 1200 αναγνωρισμένους πρόσφυγες στη Λέσβο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτική αποχώρησή τους από τις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας. Η απόφαση αυτή θα οδηγήσει μαθηματικά σε νέα κοινωνική κρίση και έκρηξη στη Λέσβο, αφού θα οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους σε πάρκα και πλατείες! Η ευθύνη για όσα τραγικά συμβαίνουν, αλλά και για όσα θα δούμε να συμβαίνουν το επόμενο διάστημα βαραίνει αποκλειστικά τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Μηταράκη, αλλά και τον κυβερνητικό Βουλευτή, που συνεχίζει να συναινεί σε όλες τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης, μένοντας άφωνος ακόμη και την ώρα που τα ΜΑΤ προσέβαλαν την αξιοπρέπεια των Λέσβιων” σημείωσε ο κύριος Μπουρνούς.

Μοιράσου το άρθρο: