Σύντομα η δημοπράτηση του σεισμόπληκτου δημοτικού σχολείου Πολιχνίτου
22 Οκτωβρίου 2020
Δεκάδες έλεγχοι για Covid-19 στο ΚΥΤ ΒΙΑΛ . Επέκταση της καραντίνας έως και 4/11
22 Οκτωβρίου 2020

Έρευνα για την λίστα σιτιζόμενων στο ΚΥΤ Μόριας ζητά με ερώτηση στη Βουλή ο Γ. Μπουρνούς

Μοιράσου το άρθρο:

Στοιχεία που “δείχνουν” πλασματικούς αριθμούς σιτιζόμενων στο ΚΥΤ της Μόριας καταθέτει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς και ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να διατάξουν σχετικές έρευνες.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο κ. Μπουρνούς «Πριν την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας και πιο συγκεκριμένα στις 31/8/20, σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης φιλοξενούνταν εκεί 12.714 αιτούντες άσυλο. Ένα μήνα μετά, στις 30/9/20, διέμεναν στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ – σύμφωνα με το ίδιο Υπουργείο –  8.639 αιτούντες άσυλο. Η “απουσία” τεσσάρων χιλιάδων ατόμων διαπιστώθηκε λοιπόν μετά την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας. Όλο, όμως, το προηγούμενο διάστημα,  εμφανίζονταν κανονικά στις λίστες σίτισης του καταυλισμού της Μόριας και καταβάλλονταν χρήματα για τα καθημερινά γεύματά τους (σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις ανέρχονται σε 5,01 ευρώ συν ΦΠΑ ανά γεύμα ανά άτομο). Για τους προαναφερόμενους αριθμούς (περίπου 4.000 άτομα) προκύπτει δαπάνη που προσεγγίζει τα 2.000.000 ευρώ μηνιαίως!».

Ο κ. Μπουρνούς εκτιμά ότι «είναι βάσιμη η υποψία πως στο ΚΥΤ Μόριας διατηρούνταν, για άγνωστο διάστημα, μια πλασματική λίστα με «σιτιζόμενους-φαντάσματα», πράγμα που, εάν αληθεύει, αποτελεί αδίκημα που εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα» και ζητά  από τους δύο αρμόδιους Υπουργούς Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη,  «να διατάξουν έρευνες σχετικά με την ύπαρξη λίστας με πλασματική καταγραφή σιτιζομένων στο ΚΥΤ Μόριας και να αναζητήσουν ενδεχόμενες ευθύνες τόσο των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης, όσο και του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, που ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Μοιράσου το άρθρο: