Ημέρα δράσης για τη δημόσια υγεία στις 7 Απριλίου από τους νοσοκομειακούς γιατρούς
6 Απριλίου 2020
Το σχέδιο του Βοστάνειου Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του Covid-19 στο παιδιατρικό τμήμα
6 Απριλίου 2020

Ερώτηση Κομνηνάκα στη Βουλή για το επίδομα των 800 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Μοιράσου το άρθρο:

Ερώτηση στη Βουλή  για την εξαίρεση των επιστημόνων αυτοαπασχολούμενων (μηχανικών, δικηγόρων κλπ) από το βοήθημα των 800 ευρώ για το μήνα Απρίλη κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων η βουλευτής Λέσβου Μρία Κομνηνάκα.

Όπως τονίζουν στην ερώτηση “Η απόδοση, αλλά από το Μάιο, ακόμη και αυτού του πενιχρού επιδόματος των 800 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες (γιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, λογιστές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, δικηγόρους κ.α.), είναι άδικη κι αδικαιολόγητη όταν και αυτοί πλήττονται στη ζωή και το εισόδημά τους από τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και τις συνολικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Η δε παροχή voucher κατάρτισης συνιστά εμπαιγμό άνευ προηγουμένου. Αντί δηλαδή, για την αποζημίωση των 800 ευρώ –που έτσι κι αλλιώς αποτελούν «ψίχουλα» σε σχέση με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, πχ. δικηγόροι λόγω κλειστών δικαστηρίων κλπ.– θα λάβουν ως παροχή «ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Άμεσα να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες στις διατάξεις υπέρ των αυτοαπασχολούμενων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, με τη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ.
  • Να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση του μήνα Φεβρουαρίου και για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.
  • Να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες –που ήδη διογκώνονται– και να γίνει άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για το ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Να μη χαθεί καμία ρύθμιση, λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.
  • Άμεσα να προχωρήσει με ευθύνη της κυβέρνησης η προμήθεια υγειονομικού υλικού, καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται, με συνέπεια την πλήρη αναστολή της λειτουργίας πολλών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων στην υγεία και στα παραϊατρικά επαγγέλματα.

Μοιράσου το άρθρο: