Προσέφεραν παπούτσια στους πρόσφυγες – μετανάστες στον Καρά Τεπέ
27 Οκτωβρίου 2020
Στις 601 οι προτάσεις για τρία προγράμματα επιχειρηματικότητας στο Βόρειο Αιγαίο
27 Οκτωβρίου 2020

Εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στους υγροτόπους της Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο:

Πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι δράσεις παρατήρησης πουλιών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, που διοργανώθηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το Σάββατο η εξόρμηση παρατήρησης έγινε στις Αλυκές Καλλονής, ενώ την Κυριακή στις Αλυκές Πολιχνίτου.

Και τις δύο ημέρες οι συνθήκες ήταν ιδανικές για τις εξορμήσεις και η συμμετοχή του κόσμου μεγάλη. Οι ορνιθοπαρατηρήσεις πραγματοποιήθηκαν με καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και τη χρήση εξοπλισμού του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης σε μικρές ομάδες επισκεπτών που προσήλθαν σε προκαθορισμένες ώρες έπειτα από δήλωση συμμετοχής.

 

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την εξόρμηση ορνιθοπαρατήρησης, αρκετοί παρατηρητές συμμετείχαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής στην εκδήλωση – παρουσίαση για την ορνιθοπανίδα των υγροτόπων του Κόλπου Καλλονής με θέμα: «Φθινοπωρινοί Επισκέπτες στη Λέσβο – Η Ορνιθοπανίδα των Αλυκών Καλλονής», από την Ελένη Γαληνού, Περιβαλλοντολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι και οι εκπαιδευόμενοι του Τμήματος Συνοδοί Βουνού του ΙΕΚ Μυτιλήνης.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης συζητήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης των υγροτόπων για την ανάπτυξη δράσεων. H συζήτηση επικεντρώθηκε στο ρόλο και τις δράσεις του ΚΠΕΝ Καλλονής και στις δυνατότητες που ανοίγονται με την αξιοποίηση των υγροτόπων του Κόλπου της Καλλονής για την ανάπτυξη τουρισμού ορνιθοπαρατήρησης (bird watching) στη Λέσβο, στα πλαίσια του μαθήματος «Υπαίθριες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου» του Δρ. Β. Παυλή, ο οποίος οργάνωσε τη συμμετοχή των εκπαιδευομένων στις δράσεις ορνιθοπαρατήρησης στις Αλυκές Καλλονής. Η αξιοποίηση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής δημιουργεί πολλές ευκαιρίες ιδιαίτερα για νέους που θέλουν να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις για δραστηριότητες υπαίθρου στον τομέα του τουρισμού φύσης.

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου οι εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης μεταφέρθηκαν στο νότιο τμήμα του Κόλπου της Καλλονής, στις Αλυκές Πολιχνίτου, όπου μπορεί κάποιος να παρατηρήσει λίγο-πολύ τα ίδια είδη πουλιών, σε μικρότερους πληθυσμούς, όμως σε ένα μοναδικό τοπίο, με τις αποστάσεις παρατήρησης να είναι μικρότερες και τα πουλιά πιο εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία.

Οι δράσεις και εξορμήσεις του ΚΠΕΝ Καλλονής με θέμα τα φθινοπωρινά πουλιά των υγροτόπων θα συνεχιστούν και τα επόμενα Σαββατοκύριακα, περιμένοντας να φτάσουν τα πουλιά του χειμώνα.

Μοιράσου το άρθρο: