Αυξάνονται οι ανάγκες αλλά και οι κλίνες ΜΕΘ στο Βοστάνειο – Κι άλλος νεκρός
4 Δεκεμβρίου 2020
Ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου των Κοινοτήτων από το Δήμο Δυτικής Λέσβου
4 Δεκεμβρίου 2020

Γ. Μπουρνούς: “Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε” για τη σίτιση προσφύγων

Μοιράσου το άρθρο:

Στην απάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στην ερώτηση που κατέθεσε για τη σίτιση στο ΚΥΤ Μόριας, αναφέρεται ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς. 

“Με την ερώτησή μας της 20ης Οκτωβρίου 2020 στα Υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη θέταμε το θέμα της «εξαφάνισης» τεσσάρων χιλιάδων φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ της Μόριας που δεν εμφανίστηκαν ποτέ στη νέα δομή που φτιάχτηκε στον Καρά Τεπέ μετά την πυρκαγιά της 8ης Σεπτεμβρίου, αλλά εμφανίζονταν κανονικά στις λίστες σίτισης με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων για το Ελληνικό δημόσιο”, αναφέρει ο κ. Μπουρνούς και προσθέτει: “Στην απάντησή του, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποποιήθηκε κάθε ευθύνης, παραπέμποντάς μας για τα στοιχεία που λαμβάνει, στο Υπουργείο Μετανάστευσης. Ομοίως, και ο κ. Μηταράκης παραπέμπει ξεκάθαρα την αναζήτηση ευθυνών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για όλα όσα αφορούν τη διαδικασία σίτισης, «καταμέτρηση γευμάτων και λογιστικό έλεγχο».

Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, “προκύπτει κι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα πολιτικής διαχείρισης. Το Υπουργείο Μετανάστευσης επιχειρεί να αποδώσει αυτή την τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο πληθυσμών – του ΚΥΤ Μόριας πριν καταστραφεί και του Καρά Τεπέ – κατά κύριο λόγο στην παρουσία ενός μεγάλου αριθμού ατόμων που δεν υπόκειντο σε γεωγραφικό περιορισμό ή ήταν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, οι οποίοι διέμεναν «περιμετρικά του ΚΥΤ της Μόριας» και αναχώρησαν «για να καταλήξουν στην πλατεία Βικτωρίας της Αθήνας».

“Ωστόσο, το βασικό ερώτημά μας παραμένει αναπάντητο: Υπήρχε ένας αριθμός μερικών χιλιάδων που κανείς δεν γνώριζε πού βρίσκονται και πού μετακινούνταν, αλλά εμφανίζονταν να σιτίζονται κανονικά στο ΚΥΤ Μόριας και αυτά τα γεύματα εξοφλούνταν κανονικά”, τονίζει ο κ. Μπουρνούς και καταλήγει: “Ο κ. Μηταράκης μας ενημερώνει πως η φυσική απογραφή διαμενόντων που γίνεται μια φορά τον χρόνο, δεν έχει διεξαχθεί από τον Ιούλιο του 2019! Από την άλλη, με έκπληξη διαβάζουμε πως στη νέα δομή στον Καρά Τεπέ οι διαμένοντες «καταμετρούνται καθημερινά» και πραγματοποιείται επίσης καταμέτρηση και «λογιστικός έλεγχος» για τις μερίδες φαγητού. Και γιατί αυτό δεν διεξαγόταν στο ΚΥΤ Μόριας; Πώς ξαφνικά απέκτησαν αυτή την ικανότητα οι υπηρεσίες του Υπουργείου και δεν την είχαν πριν καεί το ΚΥΤ Μόριας;”

Μοιράσου το άρθρο: