Υγιεινό κολατσιό στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτροπόλεως Θερμής
7 Νοεμβρίου 2018
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Μυτιλήνης την 8η Νοεμβρίου
7 Νοεμβρίου 2018

Η Άλκη Ζέη στο “Θήτα της Θερμής”

Μοιράσου το άρθρο:

Με συνέντευξη της κορυφαίας ελληνίδας λογοτέχνιδας κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του  «ΘΗΤΑ της Θερμής», της εφημερίδας του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου. Η συνέντευξη πάρθηκε στα μέσα Ιουλίου από μια ομάδα μαθητριών, που συναντήθηκαν με την «πρύτανη» του ελληνικού παιδικού μυθιστορήματος Άλκη Ζέη στο ξενοδοχείο «Βότσαλα» της Θερμής, όπου παραθερίζει τα  τελευταία 22 χρόνια.

Η  κ. Ζέη , θαλερή παρά τα 92 της χρόνια , συνομίλησε μαζί τους επί δίωρο και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και απορίες  που της έγιναν, που ήταν και πολλές και αφορούσαν πολλά θέματα.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης:

> Στη Λέσβο ήρθα πρώτη φορά  προσκαλεσμένη της Φωτεινής Φραγκούλη  στο Μόλυβο. Πέρασα αρκετά καλοκαίρια εκεί .Ο θάνατός της μου κόστισε πολύ. Έμεινα άναυδη  γιατί μέχρι που πέθανε δεν γνώριζα ότι ήταν άρρωστη.

> Στη Θερμή στα «Βότσαλα»  έρχομαι 22 συνεχόμενα καλοκαίρια. Τώρα,που τα εγγόνια μου μεγάλωσαν έρχομαι με την κόρη μου τουλάχιστον μια εβδομάδα για …προσκύνημα.

> Στην δική μου παιδική εποχή υπήρχαν δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι: Ο κόσμος των μεγάλων και ο κόσμος των παιδιών, που δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους. Τώρα τα παιδιά και οι μεγάλοι ανακατεύονται, τα παιδιά μπορούν και μιλούν ελεύθερα και ελεύθερα λένε την γνώμη τους. Τότε αυτό ήταν αδιανόητο.

> Με ενοχλεί όταν βλέπω τα σημερινά παιδιά  συνέχεια με ένα κινητό στο χέρι ή   κολλημένα σε ένα κομπιούτερ. Εμείς τέτοια δεν είχαμε και γι’ αυτό διαβάζαμε πολλά βιβλία, παίζαμε μεταξύ μας πολλές ώρες. Τα παιδιά  σήμερα έχουν πολλές ευκολίες ,  αλλά δεν τις εκμεταλλεύονται.

> Τα παιδιά που διαβάζουν βιβλία φαίνονται από τον τρόπο που μιλούν και εκφράζονται. Αντίθετα στα παιδιά που δεν διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία βλέπω μια μεγάλη υστέρηση στο πως μιλάνε για ένα θέμα. Αυτό είναι φυσικό γιατί τα εξωσχολικά βιβλία σου μαθαίνουν την ζωή, την ψυχολογία των ανθρώπων, την συμπεριφορά, την γλώσσα, σου μαθαίνουν εν τέλει να εκφράζεσαι.

>  Ο  άντρας μου με στήριξε πολύ, όταν  άρχισα να  γράφω . Ήταν πολύ αυστηρός κριτής αλλά και πολύ δίκαιος. Ό,τι δεν του άρεσε με έβαζε σαν …μαθήτρια και το ξανάγραφα.

> Το πρώτο μου βιβλίο ‘’Το καπλάνι της βιτρίνας’’  η   κριτική  το υποδέχτηκε άσχημα. Πολύ άσχημα. Τόσο άσχημα που εγώ  ήθελα τότε να αυτοκτονήσω. Μου λέγανε τι βιβλίο παιδικό είναι αυτό να μιλάει στα παιδιά για την Δικτατορία του Μεταξά και ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ανακατεύονται με αυτά.

> Να φαντασθείτε μια συγγραφέας έγραψε τότε 10 σελίδες δακτυλογραφημένες και τις έστειλε στο Υπουργείο Παιδείας και έλεγε : «Αν έχει ανάγκη χρημάτων να της δώσετε , αλλά προς θεού μη φτάσει αυτό το βιβλίο στα χέρια των παιδιών».

Ποιο ;  «Το καπλάνι της βιτρίνας» που έγινε θεατρική παράσταση, σίριαλ στην τηλεόραση  και έχει μεταφραστεί σε 33 γλώσσες!!

> Τη σχολική σας εφημερίδα  την βλέπω πάρα πολύ καλή και πολύ καλογραμμένη. Έχετε πολύ καλή και σωστή ανάπτυξη θεμάτων.Γι αυτό  το μόνο που έχω να σας πω είναι πολλά ‘’Συγχαρητήρια’’.

Ολόκληρη η συνέντευξη δημοσιεύεται στον ιστότοπο του σχολείου  tokampani18.blogspot.com

 

Μοιράσου το άρθρο: