Αγώνας Αντοχής 82 χλμ Χαλκίδας  
10 Σεπτεμβρίου 2019
Συνάντηση Ν.Μηταράκη με Δήμαρχο Ψαρών
10 Σεπτεμβρίου 2019

«Ημέρες μνήμης Μικρασίας 2019»-Αύριο η συναυλία στο πάρκο του Αι Γιάννη του Αρμένη

Μοιράσου το άρθρο:

Η αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής αποδείχτηκε χτες Δευτέρα το βράδυ μικρή για να χωρέσει τους πολίτες της Μυτιλήνης που συμμετείχαν στην παρουσίαση του ιστορικού έργου του Δημητρού Ψαρρού «Το Αιβαλί και η Μικρασιατική Αιολίδα» (Εκδόσεις Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης).

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» που διοργάνωσε τις εκδηλώσεις, Στρατής Μπαλάσκας αναφέρθηκε στην 20ετή βιωματική του σχέση με το συγγραφέα, στα κοινά τους ερευνητικά ταξίδια στη Μικρασιατική γη και στην αξία του έργου για τον Μικρασιατικό πολιτισμό.

Ο πρώην Νομάρχης Λέσβου και βουλευτής Παύλος Βογιατζής, αναφέρθηκε στη σημασία τέτοιων έργων για τους απογόνους των Μικρασιατών προσφύγων σχεδόν έναν αιώνα μετά την καταστροφή. Ιδιαίτερη δε αναφορά έκανε στο πώς τέτοια έργα φέρνουν τους Μικρασιάτες σε επαφή ξανά με τις πατρογονικές εστίες.

Σημαντική και η ομιλία του αρχιτέκτονα Στρατή Φρατζέσκου που αναφέρθηκε στο σημαντικό επιστημονικό έργο του αείμνηστου συγγραφέα.

Παρέμβαση πραγματοποίησε εκ μέρους του παγκόσμιου συμβουλίου μνημείων και τοποθεσιών ICOMOS του οποίου ήταν στέλεχος ο συγγραφέας, η Μυρσίνη Βαρτή Ματαράγκα. Με μήνυμα του χαιρέτισε την εκδήλωση ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.

Των παρεμβάσεων ακολούθησε πλούσιος διάλογος ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή άγνωστου υλικού από τις επισκέψεις του Δημητρού Ψαρρού στο Αϊβαλί από το αρχείο του Γιώργου Παπαδόπουλου.

Η παρουσίαση του ιστορικού έργου του Δημητρού Ψαρρού «Το Αιβαλί και η Μικρασιατική Αιολίδα» πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της της σειράς των πετυχημένων εκδηλώσεων με τίτλο «Ημέρες μνήμης Μικρασίας 2019 – 97 χρόνια μετά Θυμόμαστε, Γνωρίζουμε, Τιμάμε» που οργανώνει ο Σύλλογος κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι»,

Οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου με συναυλία με «τραγούδια της προσφυγιάς, της ξενιτιάς και της μετανάστευσης», από την ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» με την καλλιτεχνική επιμέλεια του π. Στρατή Γιουσμά Η συναυλία θα δοθεί στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία του Αϊ Γιάννη του Αρμένη της Κουλμπάρας Στην πλατεία αυτή πάει κανείς μέσω της οδού Τζουμαγιάς (δεύτερη κάθετος αριστερά της οδού Βερναρδάκη με είσοδο από το «Μουσικό Καφενείο»).

Μοιράσου το άρθρο: