Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου στον 4ο Γύρο Χαλκίδας
7 Σεπτεμβρίου 2019
Χ.Αθανασίου: “Νομικά θεμελιωμένη και ηθικά επιβεβλημένη η άνοδος του Αιολικού στην Football League”
7 Σεπτεμβρίου 2019

«Ημέρες μνήμης Μικρασίας 2019»-Σήμερα η ομιλία του Βλάση Αγτζίδη

Μοιράσου το άρθρο:

Μεγάλη η επιτυχία των εκδηλώσεων που οργανώνει ο Σύλλογος κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι», με τίτλο «Ημέρες μνήμης Μικρασίας 2019 – 97 χρόνια μετά Θυμόμαστε, Γνωρίζουμε, Τιμάμε».

Χθες Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 100 πολίτες της Μυτιλήνης συμμετείχαν στον ιστορικό περίπατο στη γειτονιά. Με «ξεναγό» τον τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, δρ. Παύλο Τριανταφυλλίδη και φίλους και μέλη του Συλλόγου οι συμμετέχοντες περπάτησαν από τις παρυφές του κάστρου και το Κιόσκι ως το κάτω μέρος της Κουλμπάρας. Αφετηρία τους ήταν το εμβληματικό κτήριο της Γενικής γραμματεάις Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής που στέγασε4 τα ορφανά της Μικρασιατικής καταστροφής και τα «τουρκόσπιτα» και το καντρί τζαμί της γειτονιάς όπου βρήκαν στέγη οι πρόσφυγες. Ακολούθησε η περιδιάβαση στα σοκκάκια μεγάλα και μικρά της Κουλμπάρας, η επίσκεψη στο εντυπωσιακό μαχαλά «Κιρκινέτσι» με τα δαιδαλώδη στενοσόκακα, και τέλος οι πλατείας του ¨Αι Γιάννη του Αρμένη με τους Αρμένιους πρόσφυγες αλλά και το «πάρκο Χατζηδήμου» με τον κ. Χατζηδήμο δωρητή του πάρκου να μιλάει για την ιστορία της δωρεάς και τα όνειρα για ένα πάρκο που θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα Σαββάτο 7 Σεπτεμβρίου

Με την ομιλία του Βλάση Αγτζίδη, δρ σύγχρονης Ιστορίας και συγγραφέα «Αποτιμώντας τις ευθύνες για τη Μικρασιατική Καταστροφή – 100 χρόνια μετά». Στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής.

Ακολουθούν οι εκδηλώσεις:

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου

Παρουσίαση του ιστορικού έργου του Δημητρού Ψαρρού

«Το Αιβαλί και η Μικρασιατική Αιολίδα» (Εκδόσεις Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης)

Ομιλητές:

Παύλος Βογιατζής, πρώην Νομάρχης και βουλευτής

Στρατής Φραντζέσκος, αρχιτέκτονας

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί άγνωστο υλικό από τις επισκέψεις του Δημητρού Ψαρρού στο Αϊβαλί από το αρχείο του Γιώργου Παπαδόπουλου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Χατζηδανιήλ» και φίλους του συγγραφέα, στις 8 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου

Συναυλία με «τραγούδια της προσφυγιάς, της ξενιτιάς και της μετανάστευσης», από την ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» με την καλλιτεχνική επιμέλεια του π. Στρατή Γιουσμά. Στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία του Αϊ Γιάννη του Αρμένη της Κουλμπάρας.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής

Μοιράσου το άρθρο: