Συνάντηση Τ.Βέρρου με το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου
18 Οκτωβρίου 2019
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χ.Αθανασίου στα “Ελευθέρια” του Αγίου Ευστρατίου
18 Οκτωβρίου 2019

Κ.Αρβανίτης: “Η τραγωδία στη Μόρια είναι άνευ προηγουμένου”

Μοιράσου το άρθρο:

Ως “τραγωδία άνευ προηγουμένου” χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μόρια ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα το ΚΥΤ μαζί με τον Ισπανό ευρωβουλευτή των Podemos Miguel Urbán Crespo και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  Γιάννη Μπουρνού και Γιώργο Ψυχογιό, καθώς και τον πρώην βουλευτή Γιώργο Πάλλη.

Το κλιμάκιο των ευρωβουλευτών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περπάτησαν τόσο μέσα όσο και έξω από τη δομή, στον ελαιώνα όπου έχουν στηθεί οι σκηνές και ζουν περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες απ’ ότι στο μέσα στο ΚΥΤ. «Είδαμε από πρώτο χέρι την τραγωδία που συντελείται. Ένας πόνος μέσα, κι ένας έξω, σε εργαζόμενους και τοπική κοινωνία. Οι λογικές αυτές της Κυβέρνησης όπως βλέπω ως ένα βαθμό σαν να θέλουν να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε σύγκρουση κι είναι πολύ επικίνδυνο αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε πόλεμο στη Συρία. Έχουμε πόλεμο που θα φέρει κι άλλους πρόσφυγες. Μιλώντας σ’ αυτό το δημοκρατικό νησί με προοδευτικές παραδόσεις τονίζω αυτό, η αιτία του προσφυγικού είναι ο πόλεμος. Να δούμε και τα αίτια. Και να μη βλέπουμε μόνο το αποτέλεσμα, να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την ιστορία. Δεν χωράει λαϊκισμός που τον ζήσαμε με την Νέα Δημοκρατία» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αρβανίτης.

Ο Ευρωβουλευτής των Podemos Miguel Urbán Crespo  δήλωσε ότι «Εδώ στη Μόρια δεν υπάρχει σεβασμός τω ν βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και η ευρωπαϊκή ένωση με τη συνθήκη με την Τουρκία έχει αφήσει μόνο του αυτό το νησί και όλους τους πρόσφυγες. Την ώρα του πολέμου στη βόρεια Συρία δεν μπορούμε να μη βλέπουμε τι γίνεται στη Μόρια, τι γίνεται στη Λέσβο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να γυρίσει το κεφάλι, σα να μη συμβαίνει τίποτα. Η Μόρια είναι σήμερα η ντροπή της Ευρώπης. ».

“Το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας έχει αφήσει τη Λέσβο, έχει αφήσει τη Μόρια έχει αφήσει πρόσφυγες, μετανάστες και ντόπιους στη τύχη τους. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Στις 7 Ιουλίου στο ΚΥΤ της Μόριας υπήρχαν 5.680 άνθρωποι. Σήμερα φτάσαμε τις 14.000. Κάποιοι δεν πρέπει απλά να απολογηθούν γι’ αυτή την καταστροφική εικόνα για τη Μόρια και το νησί, πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα κάνοντας την αυτοκριτική τους για το ότι η ιδεοληψία τους και η διαχειριστική τους ανικανότητα έχει οδηγήσει στη σημερινή εικόνα” τόνισε σε δηλώσεις του ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κορίνθου Γιώργος Ψυχογιός δήλωσε: «Η εικόνα που αντικρίσαμε σήμερα στη Μόρια των 14.000 περίπου ψυχών αποτυπώνει εκτός από τις ευθύνες της Ευρώπης και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. Διότι καθυστέρησε τρεις μήνες να κάνει αποσυμφόρηση. Δυστυχώς η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στην ιδεοληψία, στην αδράνειά αλλά και την ανικανότητά της. Κατήργησαν το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής εγκλώβισαν τους ανθρώπους εδώ και δεν τους μετακίνησαν στην ενδοχώρα. Αλλά και όσους μετακίνησαν τους πήγαν σε συνθήκες που δεν ήταν αξιοπρεπείς με αποτέλεσμα να υπάρχουν κι εκεί προβλήματα. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να προσγειωθεί στην πραγματικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να ακολουθήσει τις πολιτικές που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε για την αποσυμφόρηση μεταφορά και στέγαση αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα και να σταματήσει να καλλιεργεί όπως έκανε και σαν αντιπολίτευση το μίσος και το ρατσισμό».

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της διοίκησης του ΚΥΤ, στη Μόρια αυτή τη στιγμή βρίσκονται 14.001 πρόσφυγες· αριθμός-ρεκόρ για ένα κέντρο φιλοξενίας με χωρητικότητα 3000 ατόμων. 7.000 βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός camp, σε σκηνές. Το 42% των καταγεγραμμένων προσφύγων είναι παιδιά 7-12 ετών, ενώ στον χώρο βρίσκονται 1060 ασυνόδευτα -οι προβλεπόμενες θέσεις ασυνόδευτων σε όλη την Ελλάδα είναι περί τις 1100.

Μιλώντας με τους υπεύθυνους, οι ευρωβουλευτές πληροφορήθηκαν «για την επισφάλεια και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν λόγω των αυξημένων ροών. Η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αποσυντονίσει πλήρως τις δομές και δυσχεραίνει την κατάσταση. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν βοήθεια για την αποσυμπίεση της δομής και τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες.»

Οι ευρωβουλευτές κατέγραψαν την κατάσταση και δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τα βιώματά τους στην ευρωομάδα της Αριστεράς και την επιτροπή της LIBE και να ασκήσουν πίεση στο Ε/Κ για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση του προσφυγικού.

 

Μοιράσου το άρθρο: