Παρουσιάζουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τη Σάμο
18 Ιουνίου 2019
Εορτάζει ο Μητροπολίτης Σάμου
18 Ιουνίου 2019

Κάψαλα στο Ακράσι

Μοιράσου το άρθρο:

Τα λαογραφικά έθιμα του Κλήδονα και τα Κάψαλα θα αναβιώσει ο τοπικός μας Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου το Σαββάτο 22 Ιουνίου2019 και ώρα 6.00 το απόγευμα. στην πλατεία του χωριού.
Μετά τον Κλήδωνα θα ανάψουν οι φωτιές και σύμφωνα με το έθιμο τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς θα καούν και οι πιο τολμηροί, μικροί και μεγάλοι θα πηδήξουν τις φωτιές. Οι φωτιές λέγονται φανοί ή κάψαλα, γι’ αυτό και η ημέρα της γιορτής λέγεται του Αγίου Ιωάννου του Φανιστή, ή του Φωταρά, του Λαμπαδάρη.
Ο Σύλλογος απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους όσοι επιθυμούν να περάσουν
ένα όμορφο απόγευμα στο γραφικό ορεινό χωριό το Ακράσι να συμμετάσχουν στην γιορτή του Κλήδονα και τα Κάψαλα παίρνοντας μαζί τους μόνο την καλή τους διάθεση και τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια τους.

Λίγα λόγια για το χωριό 

Το  ΑΚΡΑΣΙ είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της πρώην επαρχίας Πλωμαρίου με τους λιγοστούς κατοίκους του το χειμώνα. Το καλοκαίρι ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σφύζει από ζωή (πάνω από 300 άτομα), λόγω του ότι έρχονται πολλοί συγχωριανοί τόσο από την Αθήνα και την Μυτιλήνη για να παραθερίσουν στο χωριό όσο και από το εξωτερικό (Αυστραλία, Αμερική Αφρική, κλπ). Οι δύο πολιτιστικοί σύλλογοι του χωριού μας ο Απανταχού Ακρασιωτών «ο Πλάτανος» με έδρα την Αθήνα και ο δικός μας «ΑΚΡΑΣΙΩΝ» με έδρα την Μυτιλήνη προσπαθούν:

  1. Να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού μας μέσα από πολλές εκδηλώσεις (π.χ. γιορτή τραχανά) και την αναβίωση εθίμων όπως του Κλείδωνα και τα Κάψαλα.
  2. Να την μεταδώσουν και στην νέα γενιά μέσα από πολλές άλλες εκδηλώσεις (διαγωνισμοί παραδοσιακών χορών, κλπ)
  3. Να φέρει πίσω πολλούς Ακρασιώτες (ιδιαίτερα το καλοκαίρι) οι οποίοι για πολλούς και διάφορους λόγους δεν έρχονται στην γενέτειρα γη που τους έθρεψε και τους μεγάλωσε, όπως επίσης και τους απογόνους τους.

“Σ΄ αυτή μας την προσπάθεια θέλουμε και την δική σας αρωγή με το να συμμετέχετε στις όποιες εκδηλώσεις μας και να μεταδίδεται τις εκδηλώσεις μας ούτως ώστε να μαθαίνεται και στους υπόλοιπους Λέσβιους και Έλληνες το ορεινό και μικρό χωριό μας και οι όποιες εκδηλώσεις του (είναι αυτό που λένε Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και εμείς λέμε Λέσβος δεν είναι μόνο η Μυτιλήνη)” τονίζουν από το Σύλλογο.

Μοιράσου το άρθρο: