«Πράσινο» γήπεδο στο Μόλυβο
5 Φεβρουαρίου 2020
Επιμένει ο Περιφερειάρχης στο αίτημα για κήρυξη των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
5 Φεβρουαρίου 2020

«Κίνδυνος αφανισμού για τις μικρές επιχειρήσεις της Λέσβου και της Λήμνου»

Μοιράσου το άρθρο:

Δήλωση του Βουλευτή Ν.Λέσβου, Γιάννη Μπουρνού, σχετικά με το «Σχέδιο Ηρακλής» για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων:

“Στη σημερινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής & Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής συζητήθηκε το «Σχέδιο Ηρακλής» της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο ιδιωτικά funds («εταιρείες διαχείρισης») θα αναλάβουν τη διαχείριση κόκκινων δανείων, με την κυβέρνηση να τους παραχωρεί εγγυήσεις ύψους 12 δις ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ρώτησα τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Ζαβό, αν η κυβέρνηση έχει εικόνα και στοιχεία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά της Λέσβου και της Λήμνου η διαχείριση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων του Νομού μας.

Τόνισα ότι η αγορά της Λήμνου αποτελείται κυρίως από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, που συμπιέστηκαν και αντιμετώπισαν πρόβλημα επιβίωσης λόγω της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας και περιμένουν κάθε χρόνο τη –μικρή- τουριστική σεζόν για να βγάλουν τα σπασμένα.

Τόνισα επίσης, ότι η αγορά της Λέσβου, επίσης αποτελούμενη σε πολύ μεγάλο βαθμό από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει ήδη χτυπηθεί σκληρά από την γενικότερη οικονομική κρίση, τη μείωση του τουρισμού λόγω της προσφυγικής κρίσης, αλλά και από την απώλεια πελατείας προς την γειτνιάζουσα τουρκική αγορά.

Εν απουσία μάλιστα αναπτυξιακού σχεδιασμού και κοινωνικού ελέγχου, η διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις λεγόμενες «εταιρείες διαχείρισης» θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νησιού μας, που είναι επιβαρυμένες με τέτοια δάνεια.

Δυστυχώς, απάντηση δεν έλαβα, ούτε από τον υφυπουργό Οικονομικών, ούτε από τους εκπροσώπους των λεγόμενων «εταιρειών διαχείρισης» και των τραπεζών που είχαν προσκληθεί σε ακρόαση.

Η σιωπή αυτή είναι εύγλωττη: Δείχνει τον επερχόμενο κίνδυνο αφανισμού των επιχειρήσεων του Νομού μας.”

Μοιράσου το άρθρο: