Στο δήμο οι αιτήσεις των πληγεισών επιχειρήσεων για αποζημιώσεις μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ
23 Σεπτεμβρίου 2020
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για πορεία του έργου αναβάθμισης αεροδρομίου Χίου
23 Σεπτεμβρίου 2020

Λέσβος: Περιορισμό στην κίνηση μεταναστών ζητούν οι φορείς

Μοιράσου το άρθρο:

Τον περιορισμό των μετακινήσεων των προσφύγων και μεταναστών μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης ζητούν όλο και περισσότεροι φορείς για  τον φόβο μετάδοσης του κορονοϊού. Με το επιχείρημα ότι στο νέο ΚΥΤ εντοπίστηκαν 243 θετικά κρούσματα κορονοϊού ζητούν να μην είναι ελεύθερη η μετακίνηση μεταναστών μέσα στην πόλη.

Μετά από τη φωτιά στο ΚΥΤ , χιλιάδες αιτούντες άσυλο που βρέθηκαν  μέσα στο δρόμο, αλλά και οι φιλοξενούμενοι της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ, δεν είχαν πρόσβαση στα καταστήματα για είδη πρώτης ανάγκης. Τις τελευταίες ημέρες οι άνθρωποι αυτοί καταφεύγουν στα καταστήματα τις πόλης για να προμηθευτούν τα απαραίτητα και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργείται συνωστισμός. Αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους φορείς όπως η Περιφερειακή και η δημοτική αρχή αλλά και στον εμπορικό σύλλογο Μυτιλήνης που ζητούν περιορισμό στις μετακινήσεις των προσφύγων.

Όπως  χαρακτηριστικά σημειώνουν στις ανακοινώσεις τους οι φορείς:

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ” Η παρατηρούμενη τις τελευταίες μέρες ανεξέλεγκτη και συνεχώς αύξουσα κυκλοφορία οικονομικών μεταναστών και προσφύγων στις οδούς της πόλεως Μυτιλήνης, διαμενόντων ή όχι στον πρόσκαιρο καταυλισμό του Μαυροβουνίου (Καρά Τεπέ), παρά την ισχύουσα υγειονομική καραντίνα, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους διασποράς του κορωναϊού, σε μια περίοδο που όλοι οι Έλληνες καλούνται να λάβουν αυστηρά μέτρα προφυλάξεως. Η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου καλεί τις αρμόδιες αρχές να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα άρσεως του προβλήματος.”

Επιτροπή Γνωμοδότησης της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης για θέματα αντιμετώπισης του COVID-19 ” Θεωρούμε άστοχη την ενέργεια χορήγησης άδειας για την κυκλοφορία μεταναστών στην πόλη της Μυτιλήνης, δηλώνοντας αρνητικοί στον COVID-19. Αρκετοί εξ αυτών δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η πιθανότητα να έχουν έρθει σε επαφή με διαφυγόντες στην πόλη -θετικούς στον ιό- και η επιστροφή τους στο ΚΥΤ θα δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο ιχνηλάτησης.   Θεωρούμε ότι η πόλη της Μυτιλήνης έχει ανάγκη προγραμματισμένης και σωστής προστασίας από τις Κρατικές Υπηρεσίες. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και αρμόδιος Λοιμωξιολόγος πρέπει να έρθουν στο νησί και στην πόλη μας, η οποία έχει άμεση ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας.   Ζητούμε την παράταση περιοριστικών μέτρων για την έξοδο μεταναστών από το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ.”

Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης “εκφράζει την αγωνία του και την αγανάκτησή του, για την πολιτική του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο παρά την έξαρση της πανδημίας μέσα στο ΚΥΤ , επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των μεταναστών στην πόλη της Μυτιλήνης, θέτοντας σε προφανή κίνδυνο την υγεία των πολιτών, των καταναλωτών , των καταστηματαρχών και των συνεργατών τους. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι ανησυχητική και εφιστούμε την προσοχή των συναδέλφων στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και ζητούμε την ουσιαστική παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας για το σκοπό αυτό”.

 

Μοιράσου το άρθρο: