Κ. Μητσοτάκης: Συνδιαχείριση του νέου ΚΥΤ στη Λέσβο με την Ε.Ε (video)
13 Σεπτεμβρίου 2020
Μήνυμα Μ. Παπαδανιήλ για τη νέα σχολική χρονιά στο Β. Αιγαίο – Κλειστά μέχρι Τετάρτη τα σχολεία στη Λέσβο
14 Σεπτεμβρίου 2020

Λέσβος: Προχωρούν οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής στον Καρά Τεπέ

Μοιράσου το άρθρο:

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι χωματουργικές εργασίες στο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου, καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης σκηνών. Παράλληλα, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση χώρων διοίκησης στην είσοδο του νέου κέντρου, χώρου για τη διενέργεια ελέγχων για covid-19, καθώς και ειδικού χώρου υγειονομικής απομόνωσης των κρουσμάτων.

Η διαδικασία εισόδου στο κέντρο προϋποθέτει απαρεγκλίτως την πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των επωφελούμενων, καθώς και τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου για covid-19. Ήδη, έχουν ανιχνευθεί 12 θετικοί στον ιό. Επιπλέον, έχουν, μέχρι στιγμής, εγκατασταθεί περισσότεροι από 550 επωφελούμενοι (οικογένειες και ευάλωτες ομάδες) σε σκηνές, ενώ η επανέναρξή της διαδικασίας καταγραφής και εισόδου θα γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το κέντρο για λόγους ασφαλείας θα παραμένει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η διαδικασία τροφοδοσίας και παροχής πόσιμου νερού γίνεται ομαλά. Ακόμη έχει πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση των σκηνών, ενώ η τοποθέτηση των επωφελούμενων σε σκηνές πραγματοποιείται με βάση την εθνικότητα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την αποσυμφόρηση των νησιών συνεχίζεται απρόσκοπτα. Σήμερα, αναχώρησαν από τη Σάμο για την ενδοχώρα συνολικά 75 άτομα. Από την Πέμπτη μέχρι και σήμερα, έχουν αναχωρήσει συνολικά 297 άτομα από τη Σάμο και τη Χίο. Συνολικά, φέτος μέχρι τις 31 Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 25.222 μεταφορές, εκ των οποίων οι 13.278 μόνο από την Λέσβο.

Ασυνόδευτα παιδιά 

Επίσης μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν απομακρυνθεί όλα τα ασυνόδευτα παιδιά από τα Κέντρα Υποδοχής σε νησιά και Έβρο, με στόχο να έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή παραμένουν στα ΚΥΤ του Φυλακίου του Έβρου 96 παιδιά, στη Χίο 86, στη Σάμο 110, στη Λέρο 21 και στη Κω 18, σύνολο 331 παιδιά τα οποία άμεσα θα μεταφερθούν σε δομές της Βόρειας Ελλάδας . Στα τέλη Ιανουάριου, στα 5 ΚΥΤ των νησιών και στο ΚΥΤ Φυλακίου ζούσαν 1.877 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, εκ των οποίων τα 1.200 στο ΚΥΤ Μόριας. Τόσο η υλοποίηση του προγράμματος εθελοντικής μετεγκαταστάσης σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ όσο και η αύξηση των θέσεων σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα, επέτρεψαν τη μεταφορά των 800 και πλέον ασυνόδευτων ανηλίκων κατά τους προηγούμενους μήνες.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών το τελευταίο χρονικό διάστημα έφερε την άμεση απόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οργανώθηκε εντός λίγων ωρών, η μεταφορά των τελευταίων 406 ασυνόδευτων ανηλίκων που είχαν παραμείνει στη Μόρια, τηρώντας παράλληλα όλα τα μέτρα δημόσιας υγείας.

Μοιράσου το άρθρο: