Κάτοικοι από το Πυργί Χίου ζητούν καλύτερη συντήρηση δικτύου ΔΕΗ, επιστολή αντιπεριφερειάρχη
10 Ιουλίου 2019
Ράμπα πρόσβασης στη θάλασσα για ΑΜΕΑ στα Βατερά
10 Ιουλίου 2019

Μ. Χρυσοχοΐδης”Οι ροές δεν είναι μόνο κίνδυνος ή απειλή, είναι και ευκαιρίες”

Μοιράσου το άρθρο:

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του πρώην Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Οι μεταναστευτικές ροές είναι σύνθετο γεωπολιτικό ζήτημα. Δεν σταματάνε, δεν καταργούνται με διάταγμα. Η Ελλάδα είναι χώρα σε σταυροδρόμι, η γεωπολιτική συντάσσει το παρόν και το μέλλον της. Οι ροές δεν είναι μόνο κίνδυνος ή απειλή. Είναι και ευκαιρίες. Έτσι είναι πάντα η γεωπολιτική. Γι’ αυτό η μεταναστευτική πολιτική είναι εθνική πολιτική, υπεράνω κομματικών ανταγωνισμών. Είναι θέμα ασφάλειας συνόρων, υποδοχής, περίθαλψης και πολιτικών διαχείρισης άμοιρων ανθρώπων που τους  ξεσπιτώνει ο πόλεμος και η κλιματική αλλαγή. Αναρωτιούνται πολλοί γιατί η μεταναστευτική πολιτική εντάσσεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σας το ξεκαθαρίζω. Είναι απλό. Αυτό το Υπουργείο θα γίνει Υπουργείο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Πολίτη. Όλων των δικαιωμάτων. Και η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για να υπάρχουν δικαιώματα.

Η Μόρια μας στοιχειώνει. Δεν μας ταιριάζει. Σε κανέναν μας. Ακούμε έντονα τη φωνή των νησιών μας, που είναι πύλες εισόδου.

Θα συνεργαστούμε για πολιτικές αποτελεσματικές. Στην πρώτη υποδοχή, στις διαδικασίες ασύλου, στη διαχείριση προσφύγων και μεταναστών. Θα διεκδικήσουμε από τους εταίρους μας ό,τι χρειαζόμαστε σε τεχνογνωσία, πόρους και συνεργασία. Γρήγορα, αποφασιστικά, δημοκρατικά, ανθρώπινα. Θέλει πολλή δουλειά, τόλμη και φαντασία. Όσοι δουλεύουν εδώ εκτελούν αποστολή, εθνική και ανθρωπιστική. Δεν σηκώνει ολιγωρίες, σκοπιμότητες, ούτε γραφειοκρατίες. Γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα και καινούργια.

Το ξαναλέω όμως. Οι πολιτικές μετανάστευσης μπορούν να δώσουν στην Ελλάδα αίγλη, διεθνές κύρος, σημασία στους διακρατικούς συσχετισμούς και καλύτερη ασφάλεια στα σύνορα.

Και πρώτα απ’ όλα, να μας φέρουν ευγνωμοσύνη και αναγνώριση από τους ανθρώπους, τους συγκατοίκους μας αυτού του πλανήτη που ζουν τον εφιάλτη του ξεριζώματος.”

Δηλώσεις Γιώργου Κουμουτσάκου

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε το υπουργείο «κρίσιμο»: «Αυτό το επίθετο ακούγεται πολλές φορές ως ξύλινο, υπάρχουν όμως φορές και πεδία δράσης που η λέξη κρίσιμο αποκτά την ουσία της. Η διαχείριση του μεταναστευτικού- προσφυγικού είναι κρίσιμη για κάθε δημοκρατική πολιτεία γιατί απαιτεί να ικανοποιηθούν δύο ύψιστα αγαθά, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των πολιτών και των χωρών υποδοχής».

Ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε ότι «το ωστικό κύμα των μεταναστευτικών ροών βρήκε πολλές φορές την ελληνική πολιτεία απροετοίμαστη, ενώ δεν θα έπρεπε» και πρόσθεσε: «Χάσαμε χρόνο και μετά αναγκαστήκαμε μπροστά στη μεγάλη πρόκληση να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις, λίγο εμβαλωματικές. Χρειαζόμαστε στρατηγικές και πολιτικές που να είναι καλά επεξεργασμένες και να φέρουν αποτελέσματα».

Η πρόκληση της μεταναστευτικής πολιτικής, υπογράμμισε στη συνέχεια, είναι «να έχεις ασφάλεια, να σέβεσαι το διεθνές δίκαιο και να δίνεις μια εικόνα με ακτινοβολία στον κόσμο και στην Ευρώπη. Είναι άλλο η ασφάλεια και η αυστηρότητα και άλλο τα κολαστήρια. Φτάσαμε πολλές φορές στα κολαστήρια γιατί δεν υπήρχε η επαρκής αυστηρότητα. Υπήρχε χαλάρωση και η χαλάρωση οδήγησε στα κολαστήρια».

Αναφέρθηκε επίσης στις τοπικές κοινωνίες, που «πρέπει να περάσουν σε μια φάση που δεν θα αισθάνονται ανασφάλεια, τρομοκρατημένες, την ανάγκη να κλειστούν στον εαυτό τους επειδή το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο».

Πρόκληση της νέας ηγεσίας, παρατήρησε εξάλλου ο κ. Κουμουτσάκος, είναι «να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες ασύλου. Οι παρούσες διαδικασίες είναι φυτώρια ανομίας τελικά. Η ταχύτητα στην απόδοση και στον έλεγχο του ασύλου επιτρέπει το πρώτο βήμα αποτελεσματικής διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού. Χρειάζεται ενίσχυση σε πρόσωπα, δομές και ένα άλλο νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει την επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών και όχι παράθυρα που να οδηγούν σε διαιώνιση των διαδικασιών προς όφελος κάποιων».

Οι μάχες θα δοθούν σε δύο μέτωπα, κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός, στο εσωτερικό – στη Μόρια, το Βαθύ, τον Έβρο – αλλά και στις Βρυξέλες, την Άγκυρα, το Ισλαμαμπάντ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρόσθεσε, προσυπογράφει την πρόταση του απερχόμενου υπουργού η Ελλάδα να διεκδικήσει και να πετύχει και πάλι τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, υπογράμμισε ότι «πρέπει να δούμε το Δουβλίνο 4. Δεσμεύομαι ότι η Ελλάδα θα κατέβει με συγκεκριμένες προτάσεις και βούληση γι’ αυτό το ζήτημα».

Δηλώσεις Δημήτρη Βίτσα

Ο απερχόμενος υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση της νέας κυβέρνησης το ΥΜΕΠΟ να γίνει κομμάτι του Προστασίας του Πολίτη, καθώς «υπάρχει μια σημειολογία ότι το μεταναστευτικό εντάσσεται στην ατζέντα ‘ασφάλεια’, είτε ως πρόληψη, είτε ως καταστολή, και αυτή η σημειολογία είναι αρνητική». Επισήμανε δε ότι κατά την εκτίμησή του «γρήγορα θα γίνει αντιληπτό ότι η δομή και η λογική ενός τέτοιου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν αντέχει και θεωρώ, και το λέω με μεγάλο σεβασμό, ότι στον πρώτο ανασχηματισμό το ΥΜΕΠΟ θα βρει το δρόμο του ή θα πάει στο υπουργείο Εσωτερικών». Πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τού απάντησε ότι «σε όλη την Ευρώπη είναι ακριβώς στο ίδιο σχήμα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, όλες οι χώρες έχουν υπουργείο Εσωτερικών, όπου είναι ενταγμένη η μεταναστευτική πολιτική».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε θετική την απόφαση η διαχειριστική αρχή να μεταφερθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «ήταν άλλωστε από τις προτάσεις μου που είχαν γίνει δεκτές, γιατί είναι περίεργο να είναι σε άλλο υπουργείο το ταμείο και σε άλλο η δουλειά».

Ο κ. Βίτσας, διατύπωσε εξάλλου την άποψη ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει να μείνει το χαρτοφυλάκιο της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα, καθώς «θα είναι πολύ δυσκολότερα τα πράγματα αν το χαρτοφυλάκιο πάει σε άλλη χώρα, ενώ αν πάει σε χώρα του Βίζεγκραντ, εκεί καήκαμε».

Τέλος, ο ίδιος ενημέρωσε τους διαδόχους του για τις επαφές και συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ παρουσίασε συνοπτικά και τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη στο εσωτερικό για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο και την ένταξη, όπως και για τα έργα σε εξέλιξη: την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού στη Μόρια και αποχετευτικού αγωγού για τη σύνδεση του Σκαραμαγκά με το Χαϊδάρι. Σχετικά με το χρόνο εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, είπε ότι «έχουμε μειώσει τους χρόνους, και ευχής έργον είναι να μειωθούν ακόμα περισσότερο, πάντα με τη νομιμότητα».

Επιπλέον, παρέδωσε στους νέους υπουργούς έγγραφα για τη δομή του υπουργείου, την σημερινή κατάσταση στα νησιά, στα ΚΥΤ και στα κέντρα φιλοξενίας.

Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Κεράνη, ήταν παρών και ο απερχόμενος υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελος Τόλκας.

 

Μοιράσου το άρθρο: