5ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης “K.Π. Καβάφης” 2019
5 Αυγούστου 2019
Οι αυγουστιάτικες δραστηριότητες του Αναγνωστηρίου
5 Αυγούστου 2019

Μάχη για την επιβίωση τους δίνουν και πάλι οι κοινότητες- Την Πέμπτη η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή

Μοιράσου το άρθρο:

Πριν ακόμα υλοποιηθούν τα ευεργετήματα του νόμου Κλεισθένη για τις τοπικές κοινότητες για πόρους και αρμοδιότητες, καταργούνται με το νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών που εισήχθη στη βουλή και ψηφίζεται την Πέμπτη.

Χθες το δίκτυο κοινοτήτων Λέσβου κάλεσε σε συνάντηση στο δημοτικό θέατρο Καλλονής τους απερχόμενους προέδρους αλλά και τους νεοεκλεγέντες αιρετούς των τοπικών κοινοτήτων όπου έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί για το μαρασμό των χωριών αυτή η υπαναχώρηση. Ο πρόεδρος του δικτύου Προκόπης Σινάνης μαζί με τον Βασίλη Μαμόλη τον Θέμη Καμένο και τον Βαγγέλη Βιόλατζη εξήγησαν τις αλλαγές που επέρχονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών αφαιρούνται πόροι και αρμοδιότητες από τις κοινότητες και σε ομόφωνο ψήφισμά τους χθες οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας των 70 κοινοτήτων της Λέσβου ζητούν «την άμεση απόσυρση της διάταξης του άρθρου 5 που μετατρέπει τις αποφασιστικές αρμοδιότητες των Προέδρων και των Κοινοτικών Συμβουλίων,  σε γνωμοδοτικές».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου και ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς όπου δεσμευθήκαν ότι το δίκτυο κοινοτήτων Λέσβου θα κληθεί για ακρόαση στις αρμόδιες επιτροπές που συζητούν σήμερα και αύριο το θέμα . Είχε προηγηθεί κατ ιδίαν συνάντηση του Δικτύου διαδοχικά με τους τρεις βουλευτές του Νομού όπου εξασφάλισαν τη στήριξή τους.  Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της ΝΔ σήμερα στη Βουλή προτάθηκε να κληθούν για ακρόαση εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε να κληθεί και το Δίκτυο κοινοτήτων.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου στη χθεσινή συνάντηση  συμφώνησε με το αίτημα να αναβαθμιστεί ο ρόλος των κοινοτήτων αν και εξέφρασε τους ενδοιασμούς τους ότι αν αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια θα δημιουργηθεί ένας  τρίτος βαθμός αυτοδιοίκησης. Δεσμεύθηκε όμως ότι στη βουλή όπου θα προεδρεύσει στην συνεδρίαση αυτή, θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί ότι είναι καλλίτερο.

Ο Γιάννης Μπουρνούς είπε ότι έχει ήδη ενημερωθεί ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το δίκαιο αίτημα των κοινοτήτων για τις κατακτήσεις αυτές που κερδήθηκαν χάρη στο δίκτυο κοινοτήτων και που βάζει σε νέες βάσεις την αυτοδιοίκηση. «Θα διεκδικήσουμε μέχρι κεραίας τα δικαιώματα των κοινοτήτων και κυρίως τους πόρους για να μην καταντήσουμε τον κοινοτάρχη ξανά να εκλιπαρεί για πόρους του χωριού του» .

Το νέο του ρόλο στο νέο δήμο Δυτικής Λέσβου ανέλαβε ο πρώην δήμαρχος Καλλονής Άρης Ελευθερίου ο οποίος εκ μέρους του δημάρχου υποστήριξε τις διατάξεις που έχουν ήδη ψηφιστεί για τις κοινότητες ενώ τόνισε ότι «αγγίζει την συνταγματική ατασθαλία η ανατροπή αυτών των διατάξεων».

Ήδη για το θέμα έχει εκφραστεί και ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης υπερασπιζόμενος τις κατακτήσεις των κοινοτήτων.

Από τον συνδυασμό του δήμου Λέσβου με πυξίδα τον πολίτη συμμετείχε και η Εριφύλλη Χιωτέλλη και υπεραμύνθηκε των κατακτήσεων των κοινοτήτων .

Το λόγο πήραν νυν και πρώην πρόεδροι κοινοτήτων. Ο πρόεδρος Παρακοίλων κ Ιπποκράτους πρότεινε να συντονιστούν με την υπόλοιπη Ελλάδα και να δημιουργηθεί ένα πανελλαδικό δίκτυο κοινοτήτων . Πρώην πρόεδρος της Στύψης αναλογίστηκε τον αγώνα που δόθηκε για να αναλάβουν νέα παιδιά τα ηνία κοινοτήτων και τώρα υπάρχει αυτή η υπαναχώρηση.

Πρώην πρόεδρος από τη Σκουτάρο τόνισε ότι «είμαστε μια κοινότητα 1000ων κατοίκων όχι 50 και 60 και δεν μπορούμε να παρέμβουμε  για το δίκτυο του νερού που λόγω των σκουριασμένων αμυαντοσωλήνων το νερό είναι μη πόσιμο. Τα χωριά μας εγκαταλείφθηκαν και δεν μπορούμε να παρέμβουμε.»

Ο εκλεγμένος της Δημοκρατικής Μυτιλήνης Στρατής Μπαλάσκας ο ποίος τόνισε ότι«η δυνατότητα των πολιτών να διαμορφώνουν τα του οίκου τους, ακυρώνεται. Δουλεύουμε στην κατεύθυνση της ακύρωσης των σχεδίων αυτών. Να ακυρώσουμε το νόμο αυτό στην πράξη σε συνεργασία με τους δήμαρχους»

Την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για να μη συνεχίσουν να μαραζώνουν οι κοινότητες εξέφρασαν απερχόμενοι και νέοι εκλεγμένοι .

Παρόντες και εκπρόσωποι της νέας περιφερειακής διοίκησης. Ο πρώην δήμαρχος Ευεργέτουλα Μιχάλης Πολυπαθέλης εκπροσωπώντας το νέο Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη εξέφρασε τη συμπαράσταση της νέας περιφερειακής αρχής τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει ένα χωριό χωρίς πόρους . Ενώ η Μαρία Νικολάρα από την Συμπαράταξη Πολιτών, τόνισε ότι είναι πολιτικό πλήγμα στην κοινωνία γιατί πολύς κόσμος συμμετείχε στις εκλογές γιατί νόμιζε ότι θα μπορέσει να δουλέψει και να αγωνιστεί για το χωριό του.

Το ψήφισμα του Δικτύου Κοινοτήτων:

ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου,  κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση της 4ης Αύγουστου  2019 αναφορικά με τις προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου
«Επείγουσες διατάξεις των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Ανασυγκρότησης και Τουρισμού και διατάξεις για την ψηφιακή πολιτική, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών» του Υπουργείου Εσωτερικών
ΟΜΟΦΩΝΑ
1.Εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για τη σύμπλευση της απερχόμενης Διοίκησης της ΚΕΔΕ και Υπουργείου Εσωτερικών με σκοπό την υποβάθμιση του ρόλου των Κοινοτήτων.
2.Απαιτεί την άμεση απόσυρση της διάταξης του άρθρου 5 που μετατρέπει τις αποφασιστικές αρμοδιότητες των Προέδρων και των Κοινοτικών Συμβουλίων,  σε γνωμοδοτικές.
3.Επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες των Κοινοτήτων της υπαίθρου και δη αυτών των νησιωτικών περιοχών ,όπου σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή “κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους”.
4.Ζητά τον ανοιχτό διάλογο με το Υπουργείο Εσωτερικών,  ώστε να δοθούν επιπλέον πόροι και αρμοδιότητες στους Προέδρους και τα συμβούλια των Κοινοτήτων.
Το παρόν να αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών,  στα πολιτικά κόμματα και στους βουλευτές του Νομού Λέσβου.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: