Πέρασε στην νέα ψηφιακή εποχή ο δήμος Ανατολικής Σάμου
20 Ιανουαρίου 2020
Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις από την ΕΠΣ Λέσβου
21 Ιανουαρίου 2020

Με μικρό καλάθι ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λέσβο

Μοιράσου το άρθρο:

Φλέγοντα τα ζητήματα του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα της Λέσβου και με μικρό καλάθι η επίσκεψη σήμερα στο νησί του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η στήριξη των νησιωτικών περιοχών και του πρωτογενούς τομέα αλλά όσον αφορά τον τρόπο που θα επιτευχθεί αυτό τόνισε με τον σχεδιασμό που θα γίνει για τα επόμενα χρόνια και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων από τη νέα ΚΑΠ που αυτή την περίοδο συζητείται, ενώ συνέστησε στους αγρότες να συνεργάζονται να δημιουργήσουν , συνεργατικά σχήματα και να κερδίσουν τόσο στο κόστος παράγωγής όσο και στην διαπραγματευτική δύναμη με τους πελάτες τους.

Με πρωτοβουλία του ΓΕΩΤΕΕ, Παράρτημα Αιγαίου και σε συνεργασία με τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ και αντιπρόεδρο της Βουλής Χ. Αθανασίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μυτιλήνη ενημερωτική συνάντηση του Υφυπουργού με εκπροσώπους από το σύνολο των παραγωγικών τάξεων πρωτογενούς τομέα . Ο κ. Σκρέκας άκουσε για όλα τα ζητήματα αγροτοκτηνοτροφικού τομέα που απασχολούν το νησί , για την κατάσταση στον ελαιώνα και τις τιμές του λαδιού, για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, για τα προβλήματα και τις αναγκαίες διορθώσεις στη δακοκτονία, για τα σχέδια βελτίωσης  , για την καραντίνα και τις ζωονόσους, για την ανάγκη ενίσχυσης για την κάλυψη των προτάσεων του LEADER, για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, για τις ενισχύσεις deminimis και πολλά άλλα. Δεσμεύθηκε ότι όλα  θα εξετασθούν επί μέρους και η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή για τους αγρότες .

Σε δηλώσεις του ο κύριος Σκρέκας μετά τη συνάντηση τόνισε ότι  «Προτεραιότητές μας είναι η στήριξη των νησιωτικών ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών , η στήριξη του εισοδήματος του αγρότη, η προσέλκυση νέων αγροτών,  η προστασία του περιβάλλοντος. Προτεραιότητα για την κυβέρνησης της ΝΔ και πρωτίστως του Πρωθυπουργού , είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Γι αυτό και στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ που τώρα διαπραγματευόμαστε , θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια ώστε να ισχυροποιήσουμε την αγροτική παραγωγή της χώρας και να εξασφαλίσουμε βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.»

Για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, είπε ότι δεν προβλέπονται χαμηλότερες εγγυημένες τιμές όπως ζητούν οι αγρότες και προέτρεψε τους αγρότες να οργανωθούν σε συνεργατικά σχήματα ώστε να έχουν και χαμηλότερο κόστος παραγωγής αλλά και την διαπραγματευτική δύναμη με τους εμπόρους. Για το λάδι και τις χαμηλές τιμές είπε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί  όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ετοιμάζεται εμπεριστατωμένος φάκελος για να διεκδικηθεί ότι μπορεί από την ΕΕ κάτι που όπως είπε δεν έκανε σωστά η προηγούμενη κυβέρνηση.

Για το αίτημα να χρηματοδοτηθούν οι επιπλέον προτάσεις του προγράμματος LEADERείπε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς από άλλα προγράμματα που δεν έχουν απορροφητικότητα και να διοχετευτούν σε μέτρα όπως το συγκεκριμένο.

 

Για την ενίσχυση de minimis που μέχρι πέρυσι έπαιρναν οι αγρότες που είχαν για διάφορους λόγους απώλειες, είπε ότι πρόκειται για μια κρατική ενίσχυση που την πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και ο τρόπος με το οποίο το χειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση αφήνει φέτος μικρά περιθώρια!

Όσον αφορά την πολυσυζητημένη ενίσχυση με προσωπικό της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και της διεύθυνσης κτηνιατρικής με γεωπόνους και κτηνιάτρους που θα μπορούν να είναι στο χωράφι δίπλα από τον αγρότη ο Υφυπουργός είπε ότι και αυτό εξετάζεται και συγκεκριμένα να αξιοποιηθούν οι επιστήμονες του ιδιωτικού τομέα.

Μοιράσου το άρθρο: