Τάμπλετ σε δύο σχολεία παρέδωσε ο Δήμος Μυτιλήνης
7 Απριλίου 2020
Υπουργείο για ενοικίαση χώρου καραντίνας νεοεισερχόμενων προσφύγων/μεταναστών-Αντιδράσεις φορέων
8 Απριλίου 2020

Μέτρα για την προστασία των προσφύγων από τον κορωνοϊό ζητά η ΛΑΣ Μυτιλήνης

Μοιράσου το άρθρο:

 

 

Στο ΚΥΤ της  Μοριας διαβιούν σε συνθήκες κακής υγιεινής και συγχρωτισμού 19.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ευτυχώς μέχρι σήμερα κρούσμα κορωνοϊού στο ΚΥΤ δεν σημειώθηκε , οι συνέπειες όμως θα είναι ανυπολόγιστες  για τον προσφυγικό πληθυσμό αλλά και για ολόκληρο το νησί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παρά τη λήψη σειράς μέτρων από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι συνθήκες στο ΚΥΤ δεν διασφαλίζουν περιορισμό της διασποράς αν σημειωθεί κρούσμα εντός του καταυλισμού. Χιλιάδες κόσμου χωρίς νερό , ενώ περίπου 1000 εργαζόμενοι καθημερινά μπαινοβγαίνουν στο ΚΥΤ για να εργαστούν με τον κίνδυνο να εισάγουν τον ιό στον έτσι κι αλλιώς ευάλωτο από  τις συνθήκες διαβίωσης , πληθυσμό του κέντρου. Στην είσοδο του ΚΥΤ πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε να λειτουργεί υποτυπωδώς ένα πρόχειρο ιατρείο με εθελοντές γιατρούς οι οποίοι προσπαθούν  να οργανώσουν και τις συνθήκες για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί πιθανό κρούσμα.

Πρόσφυγες με τη βοήθεια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης επιχειρούν να ενημερώσουν τον προσφυγικό πληθυσμό για την κατάσταση και την αναγκαιότητα τήρησης κανόνων υγιεινής, αλλά όταν δεν υπάρχει ούτε νερό σε μεγάλο μέρος του καταυλισμού τα πράγματα είναι δύσκολα. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα τοποθέτησαν δοχεία με νερό και σαπούνι σε διάφορα σημεία έξω από το κέντρο.

Στο θέμα τοποθετείται η επικεφαλής της  Λαϊκής Συσπείρωσης Μυτιλήνης Νίκη Τσιριγώτη και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα.

“Το «έργο» του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής και της κυβέρνησής του στο προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι άκρως επικίνδυνο σε σχέση με την αθλιότητα που επικρατεί στο κέντρο – κολαστήριο της Μόριας. Η εγκληματική εμμονή τους στον εγκλωβισμό στα νησιά μας και στις άθλιες συνθήκες διαμονής προσφύγων και μεταναστών, αδιαμφισβήτητα εκθέτει εκ προθέσεως σε κίνδυνο ζωής τόσο τους ίδιους αυτούς τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους εκεί αλλά ολόκληρο το νησί. Μόνο παχιά και αόριστα λόγια στα τηλεοπτικά παράθυρα, σχέδιο ακούμε και σχέδιο δε βλέπουμε».

 

«Προχωρήστε τώρα στο μαζικό οργανωμένο απεγκλωβισμό. Φροντίστε τώρα για ανθρώπινους χώρους διαβίωσης και σταματήστε να ψάχνετε αλλού ενόχους. Οι μόνοι ένοχοι είναι στον καθρέφτη της πολιτικής που ακολουθείτε και θα λογοδοτήσετε γι’ αυτό.

Δημιουργήστε νοσηλευτική μονάδα εντός του ΚΥΤ πλήρως στελεχωμένη, 24ωρης λειτουργίας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, για όσο καιρό παραμένουν ακόμα εκεί.

Δημιουργήστε τώρα χώρο απομόνωσης και καραντίνας για τα ύποπτα κρούσματα και τις επαφές τους.

Πάρτε τώρα μέτρα για τους εργαζόμενους (συμβασιούχοι, σε ΜΚΟ, σώματα ασφαλείας, προμηθευτές κλπ) ώστε με ευθύνη των εργοδοτών τους και των υπηρεσιών τους όσοι προσεγγίζουν ή εισέρχονται στο ΚΥΤ να έχουν μέσα ατομικής προστασίας και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα υγιεινής.

Στελεχώστε τώρα το εξωτερικό ιατρείο πρώτης αξιολόγησης που δημιουργήθηκε από την περιφέρεια με επιπλέον προσωπικό, με την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, τον απαιτούμενο εξοπλισμό και με μέσα ατομικής προστασίας ώστε να λειτουργήσει επαρκώς και με ασφάλεια για εξεταζόμενους και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Στελεχώστε τώρα όλες τις δημόσιες δομές υγείας του νησιού, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες, με προσωπικό και εξοπλισμό.  Πριν να είναι αργά.”

Μοιράσου το άρθρο: