Αντίθετο στην παρουσία αστυνομίας στα πανεπιστήμια το τμήμα κοινωνικής ανθρωπολογίας του Παν/μιου Αιγαίου
22 Ιανουαρίου 2021
Εθελοντική αιμοδοσία: Τα επόμενα ραντεβού στη Χίο
22 Ιανουαρίου 2021

Μικρά φράγματα για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού φαινόμενου στο λεκανοπέδιο Καλλονής (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Το σχέδιο δράσης της για την αποφασιστική αντιμετώπιση του πλημμυρικού φαινόμενου στο λεκανοπέδιο Καλλονής παρουσιάζει ο δήμος Δυτικής Λέσβου. Ο δήμος προσανατολίζεται στη λύση της  μείωσης της πλημμυρικής παροχής και  έχει προτείνει για χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 ΠΕΠ Β. Αιγαίου, την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης και θα συνταχθεί από ομάδα επιστημόνων με αποδεδειγμένη εμπειρία σε παρόμοιου τύπου έργα , δεδομένου ότι το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι σύνθετο με παρουσία πολλών επί μέρους δεδομένων που πρέπει να ληφθούν υπόψη και να μελετηθούν για την εύρεση της βέλτιστης τεχνικοικονομικής και περιβαλλοντικά ορθής λύσης.

“Με πολλά μικρά φράγματα στους πέντε ποταμούς πριν καταλήξουν στην περιοχή της Καλλονής θα αντιμετωπιστεί τα σοβαρό π πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής” είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος . Ο δήμος περιμένει την έγκριση της σχετικής πρότασης που έχει υποβάλει στην Περιφέρεια και που θα περιλαμβάνει και την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων.

Επίσης ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα αντισταθμιστικά οφέλη για τις συνέπειες του προσφυγικού σε όλο το νησί , ο δήμος κατέθεσε τις προτάσεις του για την αναγκαιότητα χρηματοδότησης αντιπλημμυρικών έργων αλλά και ενός χρηματοδοτικού προγράμματος για τον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια απάντηση ενώ δεν είχε συνάντηση με την επικεφαλής της task force για τη Λέσβο στην τελευταία επίσκεψή της στο νησί στις αρχές της εβδομάδας.

Στην Καλλονή σχεδόν κάθε δύο χρόνια εμφανίζονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία απειλούν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές. Τελευταίο περιστατικό πλημμύρας στην Καλλονή παρουσιάστηκε στις 13/01/21 όπου η στάθμη των χειμάρρων Αχέρωνα και Τσικνιά, μετά από έντονη βροχόπτωση, ανυψώθηκε επικίνδυνα φτάνοντας λίγο πριν την υπερχείλιση. Ο κίνδυνος που διατρέχει ο οικισμός επιβεβαιώθηκε το 2017 από δύο ανεξάρτητες μελέτες που διεξήχθησαν από την επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον Δρ. Λέκκα και από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων.

Κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορες τεχνικές λύσεις για την μείωση της πλημμυρικής παροχής του Αχέρωνα. Τα αντιπλημμυρικά έργα που προτείνεται να μελετηθούν τοποθετούνται σε θέσεις των χειμάτων Αχέρωνα, Τσικνιά & Ποταμιά (περιοχή Καλλονής), Ταξιάρχη (περιοχή Παρακοίλων), Μυλοπόταμο (περιοχή Αγ. Παρασκευής), Πεδής, Αλμυροπόταμο (περιοχή Λισβορίου) και Λαγκάδα (περιοχή Βρίσας). Ειδικά για τον οικισμό Καλλονής θα διερευνηθούν και θα αξιολογηθούν διάφορες εναλλακτικές λύσεις σχετικά με τη δυνατότητα μείωσης της πλημμυρικής παροχής του χειμάρρου Αχέρωνα προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων εντός του οικισμού Καλλονής, λόγω ανεπαρκούς διατομής του επικαλυμένου χειμάρρου του οικισμού.

Η μελέτη αυτή θα συνταχθεί από ομάδα επιστημόνων με αποδεδειγμένη εμπειρία σε παρόμοιου τύπου έργα, όπως πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους, περιβαλλοντολόγους και γεωλόγους – γεωτεχνικούς, δεδομένου ότι το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι σύνθετο με παρουσία πολλών επί μέρους δεδομένων που πρέπει να ληφθούν υπόψη και να μελετηθούν για την εύρεση της βέλτιστης τεχνικοικονομικής και περιβαλλοντικά ορθής λύσης.

 

Μοιράσου το άρθρο: