Ξεκίνησε σήμερα το μεγάλο έργο της Λαγκάδας στη Μυτιλήνη
30 Ιουνίου 2020
Ο μεγαλύτερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο
Το Γεωπάρκο Λέσβου τουριστικός προορισμός ποιότητας
30 Ιουνίου 2020

Μητρώο βοηθών χειριστών για την επιτάχυνση έκδοσης αποφάσεων ασύλου

Μοιράσου το άρθρο:

Μητρώο Εισηγητών – Βοηθών Χειριστών θέτει σε λειτουργία  το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων εξέτασης αιτημάτων Ασύλου .  Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου το νέο Μητρώο θα λειτουργήσει, εντός του επόμενου τριμήνου, στις Περιφερειακές Ενότητες  Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Το νέο Μητρώο, το οποίο νομοθετήθηκε τον Μάιο, με τον ν. 4686/2020, θα αποτελείται από δικηγόρους, οι οποίοι θα επιτελούν χρέη βοηθών εισηγητών στο έργο των χειριστών των αιτημάτων ασύλου προς διευκόλυνση τους και προς επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, ορίζεται  να είναι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου του οποίου η έδρα βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα όπου λειτουργεί η αντίστοιχη Περιφερειακή Υπηρεσία Ασύλου. Οι βοηθοί χειριστές – δικηγόροι παρίστανται κατά τη συνέντευξη, θα συντάσσουν και θα παραδίδουν την  εισήγηση τους, εξετάζοντας τους ισχυρισμούς του αιτούντος, τα πρακτικά της συνέντευξης και διεξάγοντας αντικειμενική έρευνα.

Με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, ορίζονται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις της εγγραφής των Εισηγητών – Βοηθών Χειριστών Ασύλου στο νέο Μητρώο. Ταυτόχρονα, καθορίζονται και οι υποχρεώσεις των μελών του, η εκπαίδευση, η διαδικασία διαγραφής από αυτό, καθώς και η διαδικασία ανάθεσης εκθέσεων στα μέλη. Με αυτό το τρόπο, οι υπηρεσίες Ασύλου θα κατανείμουν καλύτερα τον ιδιαίτερα μεγάλο όγκο εργασίας ως προς την εξέταση  των αιτημάτων ασύλου.

Τέλος, με απόφαση του Διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, θα οριστεί ο χρόνος έναρξης της διαδικασίας επιλογής, αλλά και ο αριθμός των δικηγόρων για τη συμπλήρωση του Μητρώου, όπως και η κατανομή τους ανά Περιφερειακή Υπηρεσία.

Μοιράσου το άρθρο: