Διήμερο δραστηριοτήτων με αφορμή την Παγκόσμια μέρα κατά των Ναρκωτικών
30 Ιουνίου 2020
Ξεκίνησε σήμερα το μεγάλο έργο της Λαγκάδας στη Μυτιλήνη
30 Ιουνίου 2020

Να μπορούν να παρακολουθούν οι πολίτες τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητά η “Ανταρσία”

Μοιράσου το άρθρο:

Να δοθεί τεχνικά η δυνατότητα στα ΜΜΕ των νησιών να καλύπτουν τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και να αντικατασταθεί το “απαρχαιωμένο σύστημα τηλεδιασκέψεων που δημιουργεί πολλά προβλήματα επικοινωνίας στις συνεδριάσεις”, ζητά με επιστολή του στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου ο επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΤΑΡΣΊΑ στο Αιγαίο Νίκος Μανάβης.

Με την συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου επιστρέφει στις δια ζώσης συνεδριάσεις που είχαν σταματήσει στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο δεν δίνεται ακόμα η δυνατότητα οι κάτοικοι των νησιών μας να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση, μιας και θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών. Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και κατά τους τέσσερις προηγούμενους μήνες όπου το Συμβούλιο συνεδρίαζε αποκλειστικά με το σύστημα της τηλεδιάσκεψης. Αλλά και πριν από την λήψη μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του Covid -19 το πλαίσιο λειτουργίας του Συμβουλίου έθετε εμπόδια παρακολούθησης των συνεδριάσεων από τους πολίτες.

Παράλληλα η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ζητά να προγραμματιστεί η διεξαγωγή μιας σειρά θεματικών συνεδριάσεων για κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες, ενδεικτικά:

  • Οι επιπτώσεις της νέας οικονομικής κρίσης και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την στήριξη των εργαζομένων, ανέργων και αυτοαπασχολουμένων στο Βόρειο Αιγαίο. Το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει σειρά παρεμβάσεων από διάφορα συνδικαλιστικά όργανα για το ζήτημα αυτό (π.χ. Ομοσπονδία ΕΒΕ Χίου, Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματιών Πέτρας κλπ.).
  • Η νέα ΚΑΠ και οι επιπτώσεις στους νησιώτες παραγωγούς. Διαμόρφωση αγωνιστικού πλαισίου και διεκδίκηση μαζί με τους αγρότες των νησιών της ενίσχυσης του εισοδήματος τους. Είναι άμεσος ο κίνδυνος απώλειας ως και 40% των αγροτικών επιδοτήσεων και εξαίρεση από τις επιδοτήσεις όλων των ετεροεπαγγελματιών παραγωγών-δηλαδή της πλειοψηφίας των φτωχομεσαίων αγροτών των νησιών μας.
  • Συζήτηση για την κατάσταση του ελαιοκομικού τομέα των νησιών του Βορείου Αιγαίου και διαμόρφωση αγωνιστικού πλαισίου για την διάσωση των νησιωτικών ελαιώνων και των μικρομεσαίων παραγωγών των νησιών μας.
  • Συζήτηση για την κατάσταση στον κλάδο της κτηνοτροφίας των νησιών του Βορείου Αιγαίου και διαμόρφωση αγωνιστικού πλαισίου για την αειφόρα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας.
  • Ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα και η μεταξύ τους σύνδεση. Στον τομέα αυτό διαπιστώνεται – για άλλη μια φορά – πως η κυβέρνηση λειτουργεί με γνώμονα την στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων εταιρειών του κλάδου κι όχι την εξυπηρέτηση των αναγκών των νησιωτών. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση του το Τοπικό Συμβούλιο Ραχών Ικαρίας.

Τέλος αναμένει εντός του καλοκαιριού να προγραμματισθεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επερώτησης που έχουν καταθέσει για υπόθεση ΑΕΝΑΛ – Lesvoshop εδώ και πολλούς μήνες.

 

Μοιράσου το άρθρο: