82% επιτυχία της Λέσβου στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
28 Αυγούστου 2019
3η γιορτή αμπελουργίας στην Ανεμώτια
29 Αυγούστου 2019

Να τεθούν τα νησιά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το προσφυγικό ζητά από την κυβέρνηση η “Συνύπαρξη”

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε εκδρομή με τη "Συνύπαρξη"

Μοιράσου το άρθρο:

Έκκληση να αναλάβει άμεσες ενέργειες το αρμόδιο υπουργείο για την ραγδαία αύξηση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στα  νησιά και ιδιαίτερα στο ΚΥΤ Μόριας και τη γύρω περιοχή, απευθύνει με σημερινή επιστολή της στους αρμόδιου Υπουργούς, η κίνηση πολιτών “Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο” ζητώντας να κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές στην ενδοχώρα 5.000 πρόσφυγες από τα νησιά που έχουν άρση του γεωγραφικού περιορισμού αλλά και τα 600 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στις δομές της Λέσβου. Η Συνύπαρξη εχει άμεση εικόνα για την κατάσταση στο προσφυγικό ενώ τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να δώσει μερικές ώρες ξενοιασιάς στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα με ημερήσιες εκδρομές που διοργανώνει εκτός ΚΥΤ.

Όπως τονίζει η Συνύπαρξη σε επιστολή της  στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής,  Μιχάλη Χρυσοχοϊδη  και κοινοποίηση

στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής ΠολιτικήςΓεώργιο Κουμουτσάκο “Μετά την κοινή δήλωση Ευρωπαικής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό στις 18 Μαρτίου του 2016 και μετά το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Βαλκανίων οι προσφυγικές ροές έχουν σταθεροποιηθεί σε σχέση με την κρίση του 2015. Η αδυναμία των Ευρωπαϊκών χωρών να έρθουν σε μία συμφωνία διαμοιρασμού της ευθύνης για το προσφυγικό έχει ρίξει όλο το βάρος στις χώρες υποδοχής, στην Ελλάδα και εξ αποτελέσματος στα νησιά του Αιγαίου και στην Λέσβο όπως δηλώσατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας «η αύξηση 44% των ροών σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόσθετη πίεση σε μια ήδη ασφυκτική κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια».

Τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκε μία ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών στην Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες παρατηρούμε στατιστικά που αποδεικνύουν πως αυτό είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι ροές φτάνουν σε μέγιστο αριθμό κάθε Αύγουστο με Οκτώβριο. Στην ιστοσελίδα του Υπ.Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής βρήκαμε την τελευταία επίσημη αναφορά για τις δομές, συγκεκριμένα η δομή της Μόριας φιλοξενούσε στις 16/08/2019 8.218 ενώ σήμερα έχει περάσει τους 10.000 φιλοξενούμενους. Η επίσημη δομή της Μόριας έχει φτάσει σε πληρότητα, οι παράλληλες δομές που βρίσκονται δίπλα στην δομή της Μόριας, που διαχειρίζεται η οργάνωση «Movement on the Ground»,έχουν και αυτές φτάσει σε πληρότητα και πλέον οι γύρω ελαιώνες γεμίζουν με ανθρώπους που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες όπως η στέγαση.

Οι φιλοξενούμενοι χωρίς γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά υπολογίζονται πάνω από 5.000 αυτή την στιγμή και θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

Δραστηριοποιούμαστε στην δομή της Μόριας προσφέροντας δραστηριότητες για ασυνόδευτα ανήλικα εκτός της δομής, με εκδρομές σε χωριά της Λέσβου, μουσεία και σημεία φυσικού ενδιαφέροντος. Έχουμε παρατηρήσει πως συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που υπολογίζονται σήμερα στα 600 άτομα, όμως οι χώροι φιλοξενίας στην δομή φιλοξενίας της Μόριας δεν αρκούν και δεν είναι κατάλληλοι για αυτόν τον αυξανόμενο αριθμό φιλοξενούμενων. Υπάρχει άμεση ανάγκη για φιλοξενία σε ειδικές δομές που θα τους παρέχουν ασφάλεια και εκπαίδευση.

Κάνουμε έκκληση ώστε να υπάρξει άμεση ανταπόκριση για την αποσυμφόρηση των νησιών. Προτείνουμε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στα νησιά του Αιγαίου που επηρεάζονται από το προσφυγικό, την δημιουργία δομών στην ενδοχώρα με σκοπό την αποσυμφόρηση και την πρόβλεψη υποδομών για την αντιμετώπιση του χειμώνα που έρχεται.”

Μοιράσου το άρθρο: