Σχέδιο του Βοστάνειου και στο μαιευτικό για την πιθανή αντιμετώπιση περιστατικού με Covid-19
8 Απριλίου 2020
“Χίος Μπροστά” ζητά σύγκληση δημοτικού συμβουλίου για τη δομή καραντίνας προσφύγων-μεταναστών
8 Απριλίου 2020

Ο ιατρικός σύλλογος Λέσβου για τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται για τους νεοεισερχόμενους Πρόσφυγες

Μοιράσου το άρθρο:

Ως ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό  αντιμετωπίζονται οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα νησιά από την Τουρκία και ήδη μπαίνουν σε καραντίνα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει διασπορά του ιού σε περίπτωση πιθανού κρούσματος. Ο  Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου αξιολογώντας την κατάσταση , επισημαίνει στους αρμόδιους φορείς τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθούν ελπίζοντας ότι θα υιοθετηθούν άμεσα:

1) Στην διάσωση και είσοδο τους στο νησί θα πρέπει οι λιμενικοί και αστυνομικοί που έρχονται σε επαφή μαζί τους να φορούν ειδική ενδυμασία πλήρους προστασίας όπως απαιτείται από τις οδηγίες , για την προστασία την δική τους, των οικογενειών τους αλλά και του ντόπιου πληθυσμού.

Αν δεν διαθέτουν ήδη αυτή την ενδυμασία θα πρέπει άμεσα με ευθύνη της υπηρεσίας τους, να τους δοθεί. Επίσης απαραίτητες είναι και οι σχετικές οδηγίες για την χρησιμοποίηση τους , οι οποίες πρέπει να τηρούνται σχολαστικά .

2) Οι εργαζόμενοι σε διάφορες υπηρεσίες ή ΜΚΟ που τυχόν προσεγγίζουν για βοήθεια τους νεοεισερχόμενους θα πρέπει να φέρουν και αυτοί την κατάλληλη ενδυμασία.

Αυτοί οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που δεν φέρουν την κατάλληλη πλήρη ενδυμασία ΔΕΝ θα πρέπει να αναλαμβάνουν καμία εργασία στο ΚΥΤ Μοριας για να μην υπάρξει κίνδυνος εισαγωγής του ιού. Αν αυτό δεν είναι δυνατό θα πρέπει να απαγορεύεται η ενασχόληση τους με τους νεοεισερχόμενους. Φυσικά οι κατάλληλες ενδυμασίες που θα δοθούν σε όλους τους παραπάνω θα πρέπει να είναι σε επαρκής ποσότητες για να μπορούν να ανανεώνονται χωρίς να εκτίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι.

3) Οι νεοεισερχόμενοι , οι οποίοι θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, είναι λογικό ότι μπορεί κάποια στιγμή να παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα υγείας ( άσχετο με τον κορονοϊο ) για το οποίο να είναι επιβεβλημένη η μεταφορά τους σε Κ.Υ. ή στο Νοσοκομείο.

Όντας σε καραντίνα είναι κατανοητό ότι θα δημιουργείται αναστάτωση σε αυτές τις μονάδες γιατί από τα περιστατικά θα θεωρούνται εξαρχης ύποπτα. Για να αποφύγουμε αυτή την αναστάτωση και την πιθανή έκθεση υγειονομικού προσωπικού σε κίνδυνο  πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΟΔΥ) να προμηθεύσουν τους γιατρούς που τους επισκέπτονται για εξέταση κατά την άφιξη τους με τα κατάλληλα διαγνωστικά τεστ ώστε να υπάρχει μια όσο γίνεται πιο ασφαλής ροη αυτών των περιστατικών – αν χρειαστεί προς τα Κ.Υ. ή το Νοσοκομείο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου θεωρεί ότι θα παρθούν από τους αρμόδιους φορείς τα μέτρα που χρειάζονται και ελπίζει αυτό να γίνει άμεσα.

Μοιράσου το άρθρο: